FOTO Otpada fasada sa stare zgrade u centru Novog Sada: Građani zabrinuti

Fasada sa zgrade na Pozorišnom trgu danima otpada, a za sada je ovaj deo samo delimično ograđen trakama.
FOTO Otpada fasada sa stare zgrade u centru Novog Sada: Građani zabrinuti
Foto: 021.rs
Novosađanka koja se obratila portalu 021.rs i skrenula pažnju na ovaj problem, smatra da fasada predstavlja opasnost po građane koji se ovim putem kreću.
 
"Kada će neko uraditi nešto da se sredi ova fasada, da li treba neko da bude povređen kako bi se rešilo ovo pitanje", pita se ona.
Ova zgrada, kao i sve koje se nalaze u okolini, smatraju se kulturnim dobrom i pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.
 
Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove za 021.rs kažu da je građevinska inspekcija 17. januara dobila prijavu da je na stambeno-poslovnoj zgradi na Pozorišnom trgu 3 (Kralja Aleksandra 4) "došlo do otpadanja fasade na javnu površinu, te da ista predstavlja opasnost za prolaznike".
"Građevinski inspektori su po prijavi izašli istog dana izašli na lice mesta. Kontaktiran je upravnik Stambene zajednice Kralja Aleksandra 4, koji je po usmenom nalogu inspekcije prostor ispred stambeno-poslovnog objekta obezbedio trakama upozorenja od opasnosti", navodi se u odgovoru ove uprave.
 
Dodaju da je upravnik obavešten i o tome da je potrebno obiti sve delove fasade koji prete da padnu.
 
  
 
"Za dalji postupak zakazana je usmena rasprava sa upravnikom stambene zajednice i zatražen je program održavanja zgrade za 2024. godinu. Postupak je u toku", navode iz ove gradske uprave za 021.rs.
 
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada navode da je ova zgrada obnovljena 2003. godine.
"Radove je tada finansirao korisnik lokala u prizemlju. Da bi se izveli radovi na kulturnom dobru potrebno je ishodovati uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova na nepokretnom kulturnom dobru od nadležnih zavoda, u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, obezbediti sredstva i izvođača radova", navode oni za 021.rs.
 
Podsećaju da je prema važećem Zakonu o kulturnim dobrima vlasnik ili korisnik "dužan da čuva i održava kulturno dobro i sprovodi utvrđene mere zaštite".
  • Aleksej

    01.02.2024 07:14
    Srpska Nepismena Stranka
    Nista, tu kucu srusiti i napraviti novu i modernu 8 spratova stambeno poslovni kompleks, centar garden rezidens.

    (Kvadrat u izgradnji vec od 2799 evra)
  • NS

    31.01.2024 22:43
    NS
    Nemaju vremena, da se posvete,starom jezgru Grada.
    Bruka I Sramota!
    ,,Pare,pare, volim samo pare,mojoj duśi napaćenoj, samo,pare fale"-samo 1 Stihić.
  • Ha

    31.01.2024 21:44
    Hm
    Nije Novi Sad jedna ulica! Neka se krivi investitor koji nije uradio fasadu da traje. Pre par godina su radjene
    fasade. Šta sad, ponovo da nas šišate? Krivite izvodjaca radova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti