Novosadski slikar Geza Vereckei na meti huligana u Kineskoj četvrti

Poznatog novosadskog slikara Gezu Vereckeija preksinoć su napali huligani u Kineskoj četvrti.
Novosadski slikar Geza Vereckei na meti huligana u Kineskoj četvrti
Foto: 021.rs
Kako prenosi Danas, grupa mladića od oko dvadesetak godina već dve nedelje dolazi svako veče i kamenuje domove u ovom delu Limana.
Iz novosadske policije nezvanično za Danas navode da su u tri dana imali tri prijave iz Kineske četvrti, 28. 29. i 30. januara. Patrola je izašla dva puta na teren, a 28. januara prijavu je podnela osoba u prostorijama policije.
 
"Patrola je bila tamo neko vreme, obilazila i tražila, ali nikog nije uočila. Ni ljudi koji tu žive ne izlaze napolje, niti se ko od njih obratio policiji. Nažalost, ti objekti su u tako lošem stanju da je teško proceniti kada je šta oštećeno. Po prijavi koja je podneta u prostorijama policije, tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela, nego kada se rasvetli slučaj i pronađu počinitelji, podnesu protiv njih prekršajne prijave", rekli su nezvanično iz policije.
Kineska četvrt je, pre nego što je postala Kreativni distrikt i najveći graditeljski projekat Evropske prestonice kulture, bila centar novosadske alternativne scene, ali i deo grada u koji su se sklanjali oni koji nisu imali krov nad glavom.
 
Ne zna se tačan broj beskućnika koji je živeo u ovde, ali se zna da je najveći deo njih iseljen zbog renoviranja i pretvaranja ovog prostora u ono što su čelnici Novog Sada nazvali "novi centar savremenog stvaralaštva".
 
Međutim, na obodu Kineske četvrti u napuštenim objektima odmah do Mosta slobode i dalje živi nekoliko ljudi. Najpoznatiji među njima je slikar Geza Vereckei koji trpi nasilje pomenute grupe mladića.
 
Kako kažu stanari, huligani dolaze obično noću, bacaju cigle, razbijaju vrata i provociraju. I to traje već predugo. Ničim izazvani iživljavaju se na nesrećnim ljudima. Geza je pre nekoliko dana izašao iz bolnice, operisan od karcinoma.
 
Upali su mu sa ukradenim kolicima iz prodavnice i požarnim aparatom i čitavog ga isprskali. Policiju zovu svaki put, oni dođu, ali niko još uvek, koliko čuju, nije uhapšen.
 
Geza koji zbog postoperativnog bola teže govori, objašnjava da je sve počelo pre četiri godine, kada su ovi mladići bili zapravo tinejdžeri, deca. Gađali su njihove domove ciglama i kamenjem, ali su se stanari između sebe dogovorili da ne reaguju, da ne izlaze napolje, kako ne bi ispalo da "beskućnici napadaju decu".
 
"Međutim, oni su sada odrasli ljudi. Ovih dana porazbijali su svima prozore. Mi se sada mrzemo unutra, a ionako se teško i da ne kažem jedva grejemo i inače. U strahu smo svako veče, jer ne znaš šta može da ti se desi. Sediš u kući i samo dolete cigle unutra koje te mogu povrediti. Bojim se da će jednom baciti nešto zapaljivo i da ćemo svi izgoreti. Ovde žive stariji i bolesni ljudi, kao što sam i sam", rekao je Vereckei.
 
Kako ističe, uvek imaju kapuljače i maske, pa ih je teško prepoznati, ali je video da među njima postoji čak i jedna devojka.
 
Geza je akademski slikar koji iza sebe ima više od 5.000 urađenih slika i 40 godina karijere. Organizovao je više slikarskih kolonija baš na ovom mestu, gde živi sa svojim komšijama i saborcima sa kojima deli životnu sudbinu.
Sav prikupljeni novac od prodaje slika sa tih kolonija izdvaja za pomoć beskućnicima. 
 
Slikarsku akademiju je završio na Univerzitetu u Štutgartu. Živeo je i u Nemačkoj, a izlagao je još u Italiji i Mađarskoj. 
 
U Kineskoj četvrti je dvadeset godina, od kada je dobio atelje u zakup. Opširniju priču o njemu čitajte na portalu Danasa.
  • Halga

    02.02.2024 15:30
    Trebalo bi da se masovno šalju mailovi policijskoj upravi u Novom Sadu pa možda i reaguju.
  • Vlada

    02.02.2024 10:15
    Policija više ne dolazi u ovaj deo grada. Huligani sa šalovima mogu da kreče fasade i tuku beskućnike, huligani iz okoline grada mogu da istaču cisterne, sendvič huligani nam blokiraju ulice da bi išli na mitinge, Trkuljini huligani pale vatromete pored igrališta za pse i parkiraju se u parku, huligani iz auto perionica mogu da organizuju koncerte, a oni iz EPK čak i nekoliko u isto vreme. Jedino za šta eventualno možete da dobijete kaznu je ako ne vežete psa.
  • ns ja

    01.02.2024 15:39
    Naravno da osuđujem huliganski napad na čoveka i sve u vezi sa iživljavanjem botovske paravojske za specijalne operacije noćnog farbanja, ali ne mogu a da se ne zapitam, ima li taj čovek akademski slikar neku penziju nakon 40 godina staža??? I nakon 5000 slika, ma da li je moguće da nema makar svoj sobičak negde u makar nekom selu, penzija i tamo može da se podigne? Ne razumem kako je došao do situacije u kojoj se nalazi..??? Mada sad već neki moji školski drugovi nezaustavljivo idu ka istom scenariju, ali oni nisu nikakve fakultete završili niti išta u životu radili pa je to još i razumljivo..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti