Ruska osnovna škola u Novom Sadu radi bez dozvole, čeka potvrdu inspekcije i rešenje Sekretarijata

Srpsko-ruska škola "Anton Pavlovič Čehov" otvorena je u Novom Sadu. Iako su podneli zahtev za verifikaciju, prosvetna inspekcija tvrdi da ne ispunjavaju uslove.
Ruska osnovna škola u Novom Sadu radi bez dozvole, čeka potvrdu inspekcije i rešenje Sekretarijata
Foto: 021.rs
Uprkos izostanku Rešenja za verifikaciju, u ovoj školi časovi se redovno održavaju.
 
Kako za 021.rs navode u Prosvetnoj inspekciji Gradske uprave za obrazovanje, oni su na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje izvršili vanredni nadzor objekta ove škole, koji se nalazi u centru Novog Sada, još 19. decembra prošle godine.
 
"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, konstatovano je da ova osnovna škola ne ispunjava uslove za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti osnovne škole", poručuju inspektori.
Osim toga, oni su na licu mesta konstatovali i da je škola već počela sa radom.
 
"To je u suprotnosti sa propisima kojima je određeno da ustanova može da počne sa radom kada se utvrdi da ispunjava uslove za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti i dobije Rešenje o verifikaciji", kažu u Prosvetnoj inspekciji. 
Rešenje o verifikaciji inače donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i, kako navode inspektori, oni su obavešteni o postupanju i dostavljen im je zapisnik.
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za 021.rs kažu da odluka o verifikaciji još uvek nije doneta jer je "postupak po predmetnom zahtevu u toku".
 
Takođe, u ovom sekretarijatu navode da upis i obrazovanje stranaca ne prate oni, jer je reč o sistemskom pitanju, kojim se bavi Ministarstvo obrazovanja. 
 
Škola "Anton Pavlovič Čehov" posluje kao privatna ustanova u kojoj se pohađanje naplaćuje do 500 evra, a sve to vreme čekajući licencu nadležnih organa Srbije. 
 
Na vebsajtu ove škole, koji je u potpunosti na ruskom jeziku, 30. januara pisalo je da se program sprovodi na osnovu licence ishodovane po zakonima Republike Srbije.
 
U upravi škole tvrde da je reč o propustu, koji je nakon upita 021.rs ispravljen.
 
"U našem slučaju sajt je vrlo brzo postao nefunkcionalan, jer se sva naša komunikacija sa roditeljima odvija preko čestih roditeljskih sastanaka i preko Telegrama. Roditelji su u potpunosti upućeni u sve faze kroz koje prolazi naša škola", navode u školi i ističu da su još uvek "u procesu verifikacije".
 
Oni potvrđuju za 021.rs da je gradska inspekcija utvrdila da ne ispunjavaju uslove za početak rada, ali ističu da su sve nedostatke navedene u izveštaju otklonili u najkraćem roku.
 
Na pitanje 021.rs kako će biti rešen status dece koja pohađaju školu ukoliko ne dobiju Rešenje o verifikaciji, iz uprave škole navode da veruju da će dobiti dozvolu jer ispunjavaju sve uslove, ali i da postoji "plan B" ukoliko do toga ne dođe. Ovaj plan podrazumeva onlajn polaganje ispita po planu i programu ruskog obrazovnog sistema. 
 
Uprava škole dodaje da imaju oko 90 učenika, uglavnom Rusa, ali da ima i beloruske i ukrajinske dece.
 
"To su deca koja su sa svojim roditeljima pobegla od rata, koja se trude da se uklope u novu sredinu. To su deca koja u ovoj našoj školi pronalaze toplu ljudsku reč i razumevanje", zaključuju oni.
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu u Novi Sad se doselilo više hiljada Rusa. Neki od njih došli su sa porodicama, što je stavilo dodatne izazove pred naš obrazovni sistem.
 
U odnosu na popis stanovništva 2011. godine, broj Rusa u Novom Sadu porastao je za skoro 88 odsto. Popis je pokazao da u Novom Sadu živi skoro 3.000 Rusa, a u međuvremenu ih je došlo još. Prema informacijama iz Gradskog veća za obrazovanje, novosadske osnovne i srednje škole prošle godine je pohađalo više od 650 učenika ruske nacionalnosti
 
Osim ruskih državljana, u glavni grad Vojvodine doselili su se i Ukrajinci i Belorusi. 
 
Novosadske škole na različite načine su se suočavale sa velikim brojem upisane dece koja ne govore srpski jezik. 
 
U Ministarstvu prosvete ranije su objasnili da je zakonski uređeno da ustanove organizuju učenje srpskog kao stranog jezika za učenike koji ne poznaju srpski jezik. Naveli su i da su obučili više od 600 nastavnika za primenu novog kurikuluma za Srpski kao strani jezik.
 
"Dostupni su i materijali, kao i Priručnik za nastavnike na veb stranici Nacionalnog obrazovnog portala Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja", naveli su u Ministarstvu za Euronews Srbija. 
 
Osnovna škola "Branko Radičević" u Novom Sadu 2022. godine osnovala je odeljenje ruskih učenika, odnosno dece sa ruskog govornog područja. 
U drugim školama, ruski đaci integrisani su u srpska odeljenja, a učitelji, nastavnici i profesori koriste standardne metode da ih uključe u gradivo.
 
Prošle godine je u Novom Sadu, u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" otvoren je i Centar otvorenog obrazovanja na ruskom jeziku i učenja ruskog jezika. 
 
Prilikom otvaranja Centra, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić rekla je da je važno da prosvetni radnici rade na tome da se đaci iz Rusije što uspešnije integrišu u naše društvo i da se osećaju prihvaćeno.
 
Ovaj projekat realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Rusije. 
 
Inače, u Beogradu već više godina radi Ruska međunarodna škola "Valentina Tereškova" koja je, kako se navodi, jedina ruska škola priznata i od strane Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije. 
  • Alex

    03.02.2024 19:36
    Šta?
    Teško da se Ukrajinci "bahate" po Srbiji. Oni su ovde silom prilika, u državi, iako to formalno nije, saveznici sile koja je izvršila agresiju na njihovu zemlju. Ne verujem i da se većina Rusa bahati, većinu je nevolja naterala da odu iz svoje države. Koliko znam, oni se ne bore na teritoriji svoje države. Dakle, u pitanju je agresivan rat čija podrška je našim ustavom zabranjena.
  • Vladan

    02.02.2024 14:42
    @Sever Srbije

    Novi Sad je uvek bio dezerterski centar, to verovatno nikada nije stiglo do tvog sela dole na severu Srbije.
  • Sever Srbije

    02.02.2024 07:26
    Novi Sad postao dezerterski centar ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.