Visok krvni pritisak mučio Novosađane: Veći broj mladih se obratio Hitnoj pomoći tokom vikenda

Mladi se sve više javljaju novosadskoj Hitnoj pomoći zbog povišenog krvnog pritiska, a proteklog vikenda je bilo više intervencija upravo zbog ovog problema.
Visok krvni pritisak mučio Novosađane: Veći broj mladih se obratio Hitnoj pomoći tokom vikenda
Foto: 021.rs
Kako za 021.rs objašnjava portparol Hitne pomoći dr Zoran Krulj, lekarske ekipe su proteklog vikenda zbog velike razlike u temperaturama imale više intervencija.
 
Pacijenti sa hroničnim oboljenjima su se uglavnom javljali zbog pogoršanja tegoba, ali su se za pomoć obraćale i mlađe osobe. 
"Mlađa populacija obično ne zna da prepozna simptome visokog krvnog pritiska, a to su uglavnom glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost. Takvi pacijenti zbog ovih simptoma obično posežu za lekovima za otklanjanje bola", objašnjava dr Krulj.
 
Međutim, kako dodaje, u pozadini ovakvih simptoma zbog kojih je Hitna pomoć intervenisala, zapravo je povišeni krvni pritisak.
"U zavisnosti od toga kakva je vrednost krvnog pritiska bila ranije, mi uočavamo da se radi o jednom budućem hipertoničaru, odnosno pacijentu koji jeste mlad, ali će verovatno u budućnosti morati da dobije svoju terapiju, zbog čega je bitno da se ovakvi simptomi ne zanemaruju", kaže sagovornik 021.rs.
 
Na ovakvo stanje kao zajednički faktor utiče vreme, povećan unos hrane i smanjena fizička aktivnost.
 
"Međutim, kod takvih pacijenata najčešće postoji i genetska predispozicija hipertenzije i neki drugi faktori pri kojima su ovakve vremenske okolnosti sa oscilacijama od 10 do 15 stepeni samo okidač za ispoljavanje kliničkih simptoma", objašnjava dr Krulj.
Dodaje i da se često ovakve glavobolje, vrtoglavice i drugi simptomi pripisuju respiratornim infekcijama, ali bitno je da se na njih obrati pažnja zbog povišenog krvnog pritiska i daljih komplikacija.
  • Voja

    07.02.2024 09:29
    Posledice
    Posledice kontinuirane promocije domaće kuhinje kao zdrave i balansirane.To što imamo u nasleđu neku kuhinju ne znači da je ona zdrava i da se sprema na najbolji način.Ta priča da su se tako hranili stari ne znači puno i više je opravdanje da se ne prave promene.Nezdrava kuhinja je takva kome god da pripada.Domaće prerađevine se često tumače kao zdrava hrana, a ona to nikako nije u velikom broju slučajeva.
  • Rekreativac

    05.02.2024 16:26
    @Sale,
    A da odes malo na trcanje, košarku ili fudbal, ha?
  • Jaa

    05.02.2024 16:20
    apatija, lenjost, nedostatak hobija, fali aktivnosti i boravks u prirodi, zivot sacinjen od ekrana i smene informacija I dolazi do zasicenja, mozdana maglina - prepoznata kao bolesti, zivi bili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti