O radiju još nekoliko meseci uslovnog postojanja

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Goran Karadžić kaže da odluka o postojanju O radija neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci. Rad medija sumiraće se na kraju ove godine.
O radiju još nekoliko meseci uslovnog postojanja
Foto: Pixabay
U nedavnom saopštenju Sindikata novinara Srbije navedeno je da zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine mogu uskoro da očekuju povećanje plata, ali je rečeno i da će onima koji nemaju dovoljan broj radnih sati biti uručeno upozorenje pred otkaz.
 
Međutim, u tom saopštenju je i usputno predočeno da će neke celine javnog medijskog servisa biti i ugašene. Među njima je i Omladinski radio. 
Objašnjeno je da će zaposleni iz delova čije se gašenje planira biti premešteni na druge pozicije. O ovom planu redakcija O radija je saznala iz saopštenja sindikata koje je objavljeno u medijima.
 
Ovo je izazvalo niz reakcija u kojima se poziva rukovodstvo RTV-a da odustane od odluke da gasi jedan od malobrojnih omladinskih medija u Srbiji.
Generalni direktor RTV-a Goran Karadžić kaže za Danas da su rezultati slušanosti O radija takvi da se mora ozbiljno analizirati njihov dalji položaj u okviru RTV-a.
 
"U svakom slučaju tom procesu ćemo pristupiti uvažavajući stavove i argumentaciju tod segmenta naše kuće. Odluka, kakva god bila neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci, a cela 'bura' oko ovoga možda im može doneti povećanu pažnju pa i slušanost i posećenost portala. U svakom slučaju O radio nastavlja da radi, a ja se lično nadam da će ih i ovo stavljanje pod lupu i ukazivanje da su prošle godine u proseku imali 12,6 slušalaca dnevno pomaći u dobrom pravcu", rekao je Karadžić.
 
On objašnjava i kako se u RTV-u planira mnogo promena, a neke su već započete, tako da inovirana programska šema prvog programa startuje već u ponedeljak 19. februara.
 
Redakcija je saopštila da je generalni direktor RTV-a Goran Karadžić naveo da njihova energija ne može da se zanemari.
 
"Generalni direktor Radio televizije Vojvodine Goran Karadžić saopštio je redakciji O radija da naša energija ne može da se zanemari i da možemo da računamo na podršku rukovodstva u daljem radu. Prema njegovim rečima, na kraju ove godine ćemo sumirati rezultate i razmatrati budućnost O radija. U narednom periodu očekujte još više kvalitetnog sadržaja, a vas molimo da u njegovom kreiranju i učestvujete. Sve ideje, sugestije, pa i kritike su više nego dobro došle, potrebniji ste nam nego ikada", navode u O radiju.
 
Na sajtu O radija je u ponedeljak bio istaknut tekst u kojem se upozorava na neizvesnu budućnost medija. Kako su naveli, nakon što je objavljeno saopštenje Sindikata novinara Srbije, Goran Karadžić je došao u redakciju medija i saopštio im da se razmatra mogućnost gašenja, obrazlažući to, pre svega, slabom slušanošću radijskog striminga na sajtu i teškom finansijkom situacijom u pokrajinskom javnom servisu.
 
U tekstu redakcija O radija navodi se da RTV jeste u ozbiljnim materijalnim problemima, ali da redakcija O radija čini manje od jedan odsto ukupnog broja zaposlenih.
 
"Onlajn radio ne sluša se samo preko striminga na našem sajtu, nego i preko mobilnih aplikacija i drugih platformi za slušanje. Uz to, O radio svojim imenom ume da zbuni i navede na pomisao da je u pitanju samo radio. Nije. Reč je o multimedijalnoj platformi, na kojoj se nalazi plejer za radio striming, tekstualni sadržaji, audio podkasti emisija koje se emituju u radijskom programu, linkovi ka našim društvenim mrežama, kao i svi sadržaji sa ostalih medija RTV-a koji su namenjeni mladima. Dakle, oradio.rs je mnogo više od radio stanice i registrovan je kao internet medij, a ne radio", stoji u tekstu.
Podrška Oradiju stigla je od brojnih udruženja i pojedinaca. Oglasili su se Novosadska novinarska škola, profesori i asistenti Odseka za medijske studije u Novom Sadu, Koalicija za slobodu medija, Slavko Ćuruvija fondacija...
 
Novosadska novinarska škola istakla je da istraživanja pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta.
 
Zbog toga je, kako navode, "postojanje Oradija naročito dragoceno i treba da se razvija, a takav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu".
 
"Svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima, u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih", navodi se u saopštenju NNŠ-a.
  • Slave

    13.02.2024 11:59
    Prvo uslovi
    Ako hocete da vas se slusa, promenite nacine striminga a ne da moram da idem na settings u browseru, odobravam pop-up-ove, trazim da odobrim flash player...
    Idite na radio Karolinu pa vidite kako se to radi jednim klikom na "slusaj uzivo"
  • Rtv

    13.02.2024 11:54
    Čitav Rtv ima minimalnu gledanost, od kako su ga pod svoje uzele SNS vlasti.
  • Darko

    13.02.2024 11:30
    Bilo bi korektno i da OPENS da podršku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti