Pretnje vaspitačicama vrtića u Temerinu zbog budalaština teoretičara zavere

Nakon što je teoretičar zavera Saša Borojević objavio video u kom je targetirao vrtić u Temerinu zbog projekta o rodnoj ravnopravnosti, ovoj ustanovi i zaposlenima stižu brojne uvrede i pretnje.
U vezi sa projektom u temerinskom vrtiću oglašavao se i takozvani Sindikat zaposlenih policije, koji se ranije pojavljivao u javnosti kao zastupnik antivakserskih stavova, a poznat je i po tome što je tužio oko 300 škola zbog poštovanja odluke o nošenju maski tokom pandemije koronavirusa. 

Kako su objavili na svojoj Fejsbuk stranici, oni su Predškolskoj ustanovi "Veljko Vlahović" poslali zahtev za pristup informaciji sa pitanjem da li se u ovom vrtiću sprovodi "Genderbest" projekat, iako je ova obrazovna ustanova jasno na svom sajtu istakla da se sprovodi i šta on podrazumeva.
U zahtevu za pristup informaciji nisu konkretno tražene informacije, kako je to propisano zakonom, već su prvo iznete tvrdnje da navedeni projekat decu uči "da devojčica može da se zaljubi u devojčicu", "da dečak može da ostane u drugom stanju"... 
 
Postavljena su pitanja da li su obavešteni roditelji i da li su oni dali saglasnost, "da li je projekat sproveden po nečijem naređenju i čijem"...
Kako se može videti na društvenim mrežama, u lokalnim Fejsbuk grupama, na nalogu Borojevića, pa i na zvaničnoj stranici vrtića Predškolske ustanove "Veljko Vlahović", direktorki vrtića i vaspitačicama koje su učestvovale u programu upućivane su razne uvrede. Sve to nakon što su Borojević i sindikat krenuli da se "bave" ovom temom.
 
Građani su direktorku nazivali "pe*eruša", optuživali vrtić za širenje "bolesnih zapadnih ideja", pisali im da će ići "doživotno u zatvor za skrnavljenje prirodne svesti nad malom decom", a prećeno im je i "govnenom motkom preko leđa".
 
Jedan komentator je čak napisao i "sve pare koje ste dobili da potrošite na lečenje raka". U više komentara aludiralo se i na to da se zna ko su direktorka "i ostali pa znate gde da ih tražite".
 
 
Kako je sve počelo?
 
Sve je ovo počelo kada je Saša Borojević na svom Fejsbuk nalogu na kom ima 33.000 pratilaca objavio video u kom navodi da je iz Temerina dobio mejl u kom roditelj kaže da se u PU "Veljko Vlahović" u Temerinu sprovodi "Genderbest izgradnja rodne ravnopravnosti od samog početka". 
 
On je u istom snimku, bez dokaza o sadržaju projekta, rekao da se u okviru njega uče da "dečak može da ostane u drugom stanju, da devojčica može da se zaljubi u devojčicu, da svako može da ima dve mame i dvojicu tata".
 
Nije stao na tome, pa je nastavio da objavljuje postove u kojima optužuje ovu predškolsku ustanovu. Takođe je podelio i video koji je PU objavila nakon višednevnog targetiranja u kom direktorka i vaspitačice poriču ove optužbe i pričaju o sadržaju projekta uz pitanja "sa kojim ciljem se sprovodi ovaj projekat i zašto roditelji nisu pitani za saglasnost".
 
Kako je sam Borojević u prvom videu na ovu temu naveo, mejl sa obaveštenjem o ovom projektu dobio je od roditelja čije dete ne ide u taj vrtić i koji je samo gledao sajtove vrtića kako bi odlučio gde da upiše dete i onda je naišao na obaveštenje o ovom projektu, koje se nalazi na sajtu.
 
U jednoj temerinskoj grupi nekoliko roditelja je napisalo da je ova tema pomenuta na roditeljskom još prošle godine, kao i da ima detaljno na sajtu sve.
 
"U svakom slučaju, niko decu ne uči da muškarac može da rađa. Moje dete to niko nije učio", napisao je jedan tata.
 
Predškolska ustanova: Zlonamerne izjave dovele do širenja panike
 
U videu koji je vrtić objavio, direktorka ustanove Nataša Tomišić navodi da je Borojević izneo netačne i krivotvorene informacije.
 
"Zlonamerne, nesavesne i nepromišljene izjave na račun vaspitanja i obrazovanja dece u PU dovele su do širenja panike među roditeljima, građanstvom i širom javnošću. Javnost je dovedena u zabludu onog trenutka kada je pod pojmom rodne ravnopravnosti podrazumevano ono što ona nije. Moram da naglasim da će za svako širenje neistina u vezi sa realizacijom projekta PU biti prinuđena da preduzme sva raspoloživa pravna sredstva", ističe Tomišić. 
 
U videu je naglašeno da je projekat započet u martu 2022. godine, a da je trajao do februara 2024. Ovo su neki komentatori odmah uzeli kao indikator da je projekat naglo prekinut kada je počela "hajka", uprkos tome što je završna konferencija projekta održana još 7. novembra prošle godine, kako je i javno objavljeno na Fejsbuk stranici Predškolske ustanove. 
 
 
Ono što su vaspitačice, koje su uz direktorku ustanove govorile u videu, istakle je da kroz projekat nisu sprovođene nikakve neobične aktivnosti, već da je deci samo data mogućnost da "samostalno biraju pribor, materijale, igračke i aktivnosti u skladu sa svojim sposobnostima i interesovanjima, isključivši predrasude i stereotipe".
 
Vaspitačica Vesna Pejaković rekla je da su kroz ovaj projekat decu upoznavali sa "pravilnim načinom upotrebe digitalnih uređaja u obrazovne svrhe i samim tim ponovo pružali jednake mogućnosti svoj deci".
 
Njena koleginica Edita Sakač navela je da je tokom sprovođenja projekta ova ustanova izradila priručnik za praćenje i procenu rodne ravnopravnosti predškolskim ustanovama. 
 
"Tokom izrade priručnika uvažena su i mišljenja roditelja koji su učestvovali u istraživanju", istakla je Sakač. 
 
Zahvaljujući projektu, vrtić je opremljen i novim igračkama i didaktičkim sredstvima, kao i rekvizitima za sportske aktivnosti. 
 
Šta je "Genderbest" projekat?
 
Informacijama o projektu "Genderbest" za koji Borojević tvrdi da je tajan, moguće je pristupiti odmah sa početne strane Predškolske ustanove "Veljko Vlahović". Na ovoj strani vidljivi su i ciljevi projekta, kao i donatori i saradnici. 
 
 
"Glavni cilj je da se podrži predškolsko obrazovanje, vaspitači, rukovodioci predškolskih ustanova i drugi pružaoci obuke da poboljšaju rodnu ravnopravnost i ravnopravnost digitalnog pristupa u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u skladu sa Okvirnim preporukama kvaliteta EU", piše u opisu ciljeva projekta. 
 
Projekat je, kako je napisano, predviđao alat za samoprocenu ličnih rodnih predrasuda koji utiču na praksu vaspitača, kreiranje zbirke primera najbolje prakse u postizanju rodne ravnopravnosti i priručnika za praćenje i evaluaciju rodne ravnopravnosti. 
 
U evaluaciji koja je dostupna na zvaničnom sajtu projekta "Genderbest" vidi se da se pitanja odnose na jednakost dečaka i devojčica, u smislu korišćenja rodno senzitivnog jezika, "muških" i "ženskih" poslova, različitih očekivanja od dečaka i devojčica, u pogledu karijere i ponašanja, i slično. 
 
Primeri stereotipa koji se navode u priručniku su da su dečaci "jaki, avanturisti, agresivni, dominantni i hrabri", dok su devojčice "osetljive, brižne, nežne, slabe, neodlučne i tihe".
 
"Rodno ravnopravan pristup podrazumeva pomaganje deci da se osećaju dobro bez obzira na to koju boju vole ili koja igračka im je zanimljiva. Takođe podrazumeva učenje dece da obavljaju svoje obaveze u kući u skladu sa svojim godinama, a bez obzira na pol... Sprečavanje rodnih stereotipa od malih nogu znači sprečavanje negativnih posledica nejednakosti i diskriminacije, jer može da podrži razvoj dece bez ograničavanja njihovog izbora karijere zasnovanog na polu", piše u priručniku.
 
Neke aktivnosti koje su preporučene sa tim ciljem je da se ne organizuju prostori koji odvajaju devojčice i dečake zasnovano na tome ko bira koje igračke, da se prikažu posteri i fotografije odraslih na netipičnim poslovima, kao što su muškarci i žene vatrogasci, političari, policajci, vaspitači...
 
U priručniku su navedene neke aktivnosti koje su sa ovim ciljem sprovodili vrtići u Italiji, Slovačkoj i Srbiji. U Temerinu je, na primer, povodom Osmog marta rađena vežba na kojoj se pričalo o svetski poznatim ženama, kako bi se razvila svest o tome da žene mogu da se bave pilotiranjem, naukom, boksom, astronomijom, i slično. Napravljena je izložba fotografija sa kratkim opisima. 
 
U okviru istog projekta u drugom vrtiću deca su išla u piceriju i zajedno su, uz pomoć osoblja, i dečaci i devojčice pripremali, posluživali i jeli hranu.    
Ko je Saša Borojević?
 
Saša Borojević je u javnosti poznat po širenju teorija zavera, a poslednjih godina ima otvoren pristup televizijama sa nacionalnom frekvencijom, Pink i TV Happy. Jednom prilikom je čak gostovao u emisiji "Hit-tvit" zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.
 
Čest je gost i Jutjub kanala Balkan Info. 
 
Njegove tvrdnje više puta su bile predmet analiza fektčekera iz Srbije i regiona.
 
Kako je pisao Istinomer, u njegovom opusu se veoma često nalaze tvrdnje o nepostojanju klimatskih promena, dezinformacije o legalizaciji pedofilije u evropskim zemljama, anti-LGBT stavovi, antiglobalistički narativi, otpor "korona merama" i vakcinama, ali i zalaganje za veterinarski ivermektin kao vid lečenje obolelih od kovida.
 
U proleće 2019. Borojević je na Pinku pokazao sliku mladog Albanca koji rukama pokazuje simbol "dvoglavog orla", tvrdeći da je to vlasnik pekare "Roma" u Borči. Iako se ispostavilo da ova informacija nije bila tačna, u narednim danima je pravi vlasnik, Mona Đuraj, primao pretnje smrću, a pripadnici Levijatana su pekaru gađali svinjskim glavama.
 
Kako piše Istinomer,  jedna od zapaženijih teorija zavere koju je na našim prostorima, kao "čuvar porodičnih vrednosti", popularizovao upravo Borojević - a nakon inicijative Fondacije "Tijana Jurić" o uvođenju Amber Alerta i u Srbiji - bila je neutemeljena tvrdnja da iza ovog mehanizma širokog obaveštavanja javnosti o nestaloj deci, stoje pedofili.
 
Prošle godine, u vreme kada je odobren i pripreman projekat "Pronađi me" (Amber Alert), Borojević je osnovao Udruženje "Porodični alarm". Kako se vidi na Agenciji za privredne registre, ovo udruženje bavi se "očuvanjem i razvojem porodičnih vrednosti". Neke od delatnosti koje se u statutu spominju su i "briga o porodici, deci i omladini", kao i "podsticanje i promovisanje tradicionalnog oblika porodice kao osnovne ćelije društva".
 
FakeNews Tragač je čak u devet nastavaka analizirao izjave i netačne informacije koje su na konferenciji za medije 2021. godine izneli Borojević i Branimir Nestorović.
 
Osim toga, Borojević je povezan sa više firmi čija su ciljna grupa deca i mladi maloletnici. Između ostalih, vlasnik je UMS škole za talente. Na sajtu ove "škole" navodi se da se UMS, osim edukacije dece u scenskom i medijskom nastupu, bavi i izdavaštvom (časopis za devojčice LILI), TV produkcijom (TV Pink Kids) i muzičkom produkcijom. Borojević se povezuje i sa drugim privatnim školama.
 
Na njegovoj Vikipedija stranici navodi se i da je vlasnik frizerskog salona "Lili šiz" i dečije igraonice "City Kids".
 
Član je Upravnog odbora Fondacije "Teslin put" koja nema vebsajt i o kojoj nema podataka na internetu, zajedno sa Matijom Bećkovićem, Leontinom Vukomanović, i drugima.
 
Zajedno sa Željkom Mitrovićem, bio je vlasnik preduzeća "United Games", koje je u blokadi od 2016. godine. 
 
Takođe, ranije je sarađivao sa Branimirom Nestorovićem u Udruženju za zaštitu dece "Vitezovi zmaja", a pružao je podršku i ultradesničarskom pokretu "Levijatan", kao i Jovani Stojković, poznatoj protivnici obavezne vakcinacije i predsednici Pokreta "Živim za Srbiju".
 • m

  26.02.2024 13:07
  preglasni su ovi srednjevekovni propagatori, samo ne znam zasto koriste moderne tehnologije za sirenje svojih idiotarija. podrska za temerinski vrtic!
 • Mare

  25.02.2024 15:04
  Kako nije napao vlast zbog toga, nego jadne vaspitačice. Pogledajte vladu. Vaspitačice u štrajk!
 • C18

  25.02.2024 14:57
  Зар тзв. ЕУ
  да нам васпитава децу!? Ово је страшно. Моје дете је тинејџер, пролазим пакао да га сачувам од оваквих,најблаже речено, глупости које системски натура вазални режим SNS. Богу хвала, па су родитељи сада упознати са оваквим у основи антиљудским активностима ЕУ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti