FOTO, VIDEO: Svečanom ceremonijom u centru Novog Sada obeležen rođendan Svetozara Miletića

Godišnjica rođenja Svetozara Miletića obeležena je danas na Trgu slobode, kod spomenika posvećenom ovom vođi Srba u Austrougarskoj krajem 19. veka.
FOTO, VIDEO: Svečanom ceremonijom u centru Novog Sada obeležen rođendan Svetozara Miletića
Foto: 021.rs
Na Trgu slobode je održana ceremonija uz polaganje venaca i govore zvaničnika i na taj način je obeleženo 198 godina od Miletićevog rođenja. Program su organizovali Grad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Kako je saopšteno, predlog da se obeležava ovaj datum je usledio nedavno, pa je on sad uvršten u Državni program obeležavanja godišnjica kada je reč o istorijskim događajima i oslobodilačkim ratovima Srbije.
 
Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije i to Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 
 
Na Trgu su bili i predstavnici više pokrajinskih sekretarijata, raznih ustanova, službi i novosadskih preduzeća, sveštenstvo i drugi gosti.
 
Primetno je bilo i da je publika organizovano došla neposredno pre svečanosti, a kako se moglo primetiti, radilo se o ljudima koji se skoro redovno viđaju na skupovima Srpske napredne stranke u Novom Sadu.
Obeležavanje je počelo polaganjem venaca i osim ministra Nikole Selakovića, vence su položile delegacija Pokrajinske vlade i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, delegacija Grada koju su činili gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, kao i delegacija Fondacije "Svetozar Miletić".
 
Ministar Selaković je ocenio da je politika Svetozara Miletića i danas živa. Dodao je da ceremonija obeležavanja Miletićevog rođenja predstavlja duhovnu obnovu Srbije, koja se dešava rame uz rame sa infrastrukturnom, privrednom, sportskom, kulturnom i naučnom i zahvalio je na podršci bivšem gradonačelniku Milošu Vučeviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 
 
"Zašto smo odabrali da to bude dan rođenja Svetozara Miletića? Zato što je njegovim rođenjem postavljena politika srpskog kao državotvornog naroda u Srbiji, ne samo širom vojvođanskih oblasti, već širom našeg kulturnog i duhovnog prostora koji vodimo i mi danas", naveo je Selaković. 
 
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je ocenio da je Svetozar Miletić bio sinonim za borca za pravdu i slobodu srpskog naroda.
 
"Miletića je 1861. Novi Sad birao za svog gradonačelnika, a javnost ga prepoznala kao narodnog tribuna. Za gradonačelnika je biran dva puta i uveo je srpski jezik u službenu upotrebu, zbog čega je suspendovan sa dužnosti. U oba mandata zastupao je narod kako je samo on umeo, slao zvanične dopise na srpskom jeziku i vodio nacionalnu politiku", kazao je Đurić.
 
 
Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević navela je da je Miletić ostavio trag i za buduće naraštaje.
 
"Da teška vremena rađaju jake ljude, dokazuje njegov primer. Ostavio je neizbrisiv trag. Ništa tako snažno ne osvetljava puteve ka ostvarenju snova kao oni koje su te puteve obeležili svojom žrtvom", rekla je Milošević.
 
Svetozar Miletić rođen je 22. februara, 1826. godine u Mošorinu.
 
Tokom više decenija političke borbe istakao se kao vođa Srba u Vojvodini tokom Austougarske vladavine, a sarađivao je i sa predstavnicima drugih manjina kako bi se zajedno izborili za veća prava u Budimpešti i Beču. 
 
Više puta je hapšen i zatvaran, ali jpopularnost koju je uživao među ljudima nije se smanjila, što se videlo i kada je sahranjen 4. februara 1901. godine na Uspenskom groblju. Decenijama kasnije je bio redak lokalni političar koji je dobio spomenik u centru nekog od jugoslovenskih gradova, jer su ta mesta uglavnom bila namenjena kraljevima ili predsednicima.  
  • pajo patak

    23.02.2024 14:51
    @Буба
    ma svi su poreklom iz БиХ, a pogotovo iz NEBIH.
  • Буба

    23.02.2024 11:31
    порекло
    И Светозар је пореклом из те исте БиХ по којој не знам зашто пљујете и зашто Вам смета тај "српски род". Није чудо што нас не воле други кад се сами између себе делимо ,али није то нажалост само случај са Србима, тако је исто и са свим осталим народима....бавимо се глупостима....
  • S56

    23.02.2024 07:45
    Bez sumnje
    Da je Miletić živ dao bi drukčije savete Vojvođanima, onim pravim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti