Posle pada, nagli rast: Koliko ima birača u Novom Sadu?

Polovinom februara u Novom Sadu je bilo 340.267 građana upisanih u birački spisak.
Posle pada, nagli rast: Koliko ima birača u Novom Sadu?
Foto: 021.rs
Broj birača u Novom Sadu stagnira dva meseca nakon završetka izbora. 
 
Prethodno je došlo do smanjenja, a odmah potom i do značajnog rasta broja građana koji su upisani u birački spisak.
 
Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, 021.rs je od Gradske uprave za opšte poslove dobio podatak da je 14. februara 2024. u Jedinstvenom biračkom spisku na teritoriji Novog Sada bilo upisano 340.267 birača.
 
Ovo je gotovo 3.000 više upisanih nego na decembarskim izborima, kada je za republičke izbore u Novom Sadu bilo 337.290 birača. 
Pokret za obnovu Kraljevine Srbije prethodno je objavljivao podatke za ranije mesece. Tokom oktobra i novembra broj birača u Novom Sadu se smanjio za oko 3.000, a potom je samo desetak dana posle glasanja povećan za 3.000. 
 
U proteklih pedesetak dana broj upisanih u birački spisak je porastao za nepunih 200 birača. 
 
Kako se kretao broj građana u biračkom spisku pogledajte u sledećoj infografici:
 
 
U biračkom spisku za pokrajinske izbore na teritoriji Novog Sada bilo je 340.178 birača, što je za oko 3.000 više u odnosu na spisak za republičke izbore. Ovaj nesklad između pokrajinskog i republičkog spiska do kraja nije objašnjen, mada je navodno razlika od 3.000 posledica toga što se na republičkim izborima moglo glasati i u mestu u kom se birač zatekao na dan glasanja, a za pokrajinu to nije moglo.
Pojedine opozicione stranke su baš u toj razlici nalazile osnova za tvrdnju da je deo birača iz Novog Sada "prelociran" za Beograd radi glasanja.
 
Akcija progresivne Vojvodine je analizom biračkih spiskova utvrdila da je od aprila 2022. do decembarskih izbora u Novom Sadu upisano više od 38.000 birača. Oni su do tog podatka došli uzimajući u obzir broj osoba koje su postale punoletne, broj umrlih i druge javno dostupne podatke.
  • Dragan

    28.02.2024 08:18
    Muka
    Prosto me strah da odem u MUP i proverim ima li ko da je bez moh znanja prijavljen na moju adresu. Zadnji put kada su bili izbori u NS na moju adresu je stiglo 5 poziva za glasanje za ljude koje ne poznajem.
  • Arsenije

    27.02.2024 20:44
    Seoba Vuckovih Srba…Za njim braco i sestre..
  • Đole

    27.02.2024 15:29
    Eh
    @Vaske

    Ako nije neka razlika onda nek ne povećavaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti