Počela rekonstrukcija zgrade kasarne u Vojvode Bojovića: Radovi vredni 12 miliona dinara

Obnova ulične fasade upravne zgrade kasarne u Ulici vojvode Bojovića počela je nedavno, a za ove radove je izdvojeno skoro 12 miliona dinara sa obračunatim porezima.
Počela rekonstrukcija zgrade kasarne u Vojvode Bojovića: Radovi vredni 12 miliona dinara
Foto: 021.rs
Za ovaj projekat je Zavod za zaštitu spomenika kulture odabrao grupu ponuđača "NPN" i "Prima Idea" iz Novog Sada, koji su ujedno bili i jedini ponuđači na nedavno sprovedenoj javnoj nabavci.
 
Kako je portal 021.rs ranije pisao, ova oronula kasarna je dvospratni objekat sa tavanom i podrumom. Radovi obuhvataju zahvate na zameni oštećenih i degradiranih elemenata fasade, restauraciju i konzervaciju istih.
Radovima je obuhvaćena i demontaža i ponovno vraćanje olučnih horizontala, kao i izrada nove limarije u delu gde su dotrajali.
 
Kako je 021.rs pisao, u dopuni programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu u Novom Sadu navodi se da je ovaj vojni objekat, usled dugogodišnjeg neodržavanja, dospeo u izuzetno loše stanje.
"Ovo se najviše ogleda na krovu objekta kao i na fasadama koje predstavljaju opasnost kako za korisnike tako i za pešake u ovom izuzetno prometnom delu grada (naročito ulična fasada u Vojvode Bojovića)", navodi se.
 
O ovom potezu oglasio se i gradonačelnik Milan Đurić, koji je naveo da je kasarna u Vojvode Bojovića važan svedok graditeljskog nasleđa javnih objekata u Novom Sadu.
 
"Kasarna čuva sećanje i na brojna pogubljenja pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta kao i na masovno ubijanje civilnog stanovništva tokom Pogroma u januaru 1942. godine", poručio je Đurić.
 
O nebrizi o kasarni 021.rs je pisao proteklih godina u više navrata - naročito pošto je objekat inspekcija i obezbeđivala zbog oronuća fasade i opasnosti po život.
 
Čak je i gradska vlast urgirala kod Ministarstva odbrane da se konačno izdvoji novac za sanaciju kasarne, ali su i ta pisma ignorisana.
Kasarna u Vojvode Bojovića je pod prethodnom zaštitom kao spomenik kulture, a značajan je i kao spomen obeležje za streljane antifašiste u Drugom svetskom ratu i kao mesto stradanja Novosađana u raciji 1942. godine.
  
Prema gradskim urbanističkim planovima, kasarna u Vojvode Bojovića trebalo bi da bude očuvana kao mesto spomenika za stradale u Drugom svetskom ratu, a objekti bi služili za kulturno-turističke sadržaje.
 
U delu ovog objekta danas žive takozvane vojne izbeglice, odnosno nekadašnji pripadnici Jugoslovenske narodne armije koji su po početku ratova devedesetih raseljeni iz gradova u kojima su službovali.
  • Vladika

    28.02.2024 09:39
    To je trebalo srušiti.
  • suhi

    27.02.2024 23:51
    Opet jedna ista firma dobija tender...Dajte nešto ostavite za druge izvođače i projoketante!
  • Дуле

    27.02.2024 22:12
    Тачно тако ,и куће и станове у којима им живе деца или их издају а они чекају од државе станове од 100 квадрата.Има и неколико предузетника -чисто због адресе коју нико не проверава-Кућа ми је у изградњи,живим у касарни, порез не плаћам.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.