Nakon intoniranja pesme "Hej, salaši" s rukom na srcu: "Srbija nikad nije razumela Vojvodinu"

Glavna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović ocenila je da Srbija nikada nije prihvatila autonomiju Vojvodine jer "nikada nije razumela Vojvodinu".
Nakon intoniranja pesme "Hej, salaši" s rukom na srcu: "Srbija nikad nije razumela Vojvodinu"
Foto: 021.rs
"Srbija nikada nije prihvatila autonomiju Vojvodine jer nikada nije razumela Vojvodinu. To je drugačiji civilizacijski kulturni model", kazala je Dragović na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine "Ustav Vojvodine - Babaroga memorandumske Srbije" povodom 50. godišnjice od njegovog usvajanja u Jugoslaviji 1974. godine.
 
Dragović je kazala da je autonomija Vojvodine srušena u "jogurt revoluciji" 1988. godine na potpuno istim "litijaškim" parolama kao i danas - "Ne damo Kosovo".
 
"Mi smo ostali u tim događanjima naroda iz 1988. godine. I nakon svega što su učinili na urušavanju autonomije Vojvodine, oni se u Beogradu još plaše Vojvodine. Srbija je u zoni sumraka i u tu zonu sumraka je usisala i Vojvodinu", ocenila je Dragović.
Pisac Svetislav Basara je ocenio da je "usud Srbije zver etnonacionalizma koji samog sebe neprestano generiše".
 
"Ovde ne postoji nijedan drugi kulturni model osim nacionalističkog i centralističkog. A nisu u stanju da održe ni centralizam. Nije bilo pameti da se preuzimaju iskustva od Vojvodine koja je bila zagazila u Srednju Evropu. Ono što je bilo najbliže civilizovanom svetu je potisnuto", rekao je Basara.
Prema njegovim rečima, smatrati period posle ubistva premijera Zorana Đinđića nekakvim demokratskim je "kretenizam krajnje vrste".
 
"Posle ubistva Zorana Đinđića počinje klerikalizacija i fašizacija društva, nacionalizam je tada provalio i to su radili Vojislav Koštunica i Boris Tadić. A posle su Vučiću predali vlast na tacni", ocenio je Basara.
 
Sociolog Aleksej Kišjuhas je rekao da je uspeh Ustava Vojvodine iz 1974. godine i društveni, ekonomski i kulturni razvoj Vojvodine "veoma dragocen kao istorijski primer".
 
"To je bio politički subjektivitet koji je doneo neverovatan napredak. Vojvodina je civilizacijska vrednost", ocenio je Kišjuhas.
 
Prema njegovim rečima, situacija je danas za autonomiju Vojvodine mnogo teža nego u vreme "jogurt revolucije" 1988. godine.
 
"Blede sećanja na autonomiju Vojvodine - nove generacije se ne sećaju, a sam vojvođanski identitet nema ko da neguje. Govorimo o egzodusu Srba sa Kosova, ali ne govorimo o egzodusu Hrvata, Mađara, Slovaka...", naveo je Kišjuhas.
 
Dodao je da je "jogurt revolucija" bila "puč koji je postao kontrarevolucija" jer je organizovana "seča kadrova, otimanje imovine, preraspodela imovine".
 
Politikolog Boris Varga je ocenio da je na delu restauracija Miloševićevog režima, ali se danas ide i do promene termina pa "to više nije Vojvodina, to je Severna Srbija".
On je ocenio da proces promene granica u Jugoslaviji izgleda nije još sasvim gotov, te je tako Vojvodina "Severna Srbija i deo srpskog sveta".
 
On je ocenio da Srbija nikada neće pristati na široku autonomiju Vojvodine i rekao da je važno nastaviti negovati "regionalni lokalpatriotizam".
 
Tribina je počela intoniranjem vojvođanske pesme "Hej, salaši", za koju je moderator tribine Dinko Gruhonjić rekao da je "možda utopijska, a možda i futuristička himna Vojvodine", a prisutni su je odslušali stojeći, dok su neki od njih držali desnu ruku na srcu.
  • Lala

    03.03.2024 11:26
    Crnjak
    Vera
    @Realan
    Za to što ste napisali o autonomiji Vojvodine u Austrougarskoj (što nije nikada postojalo), o Dunavskoj banovini (koja nije nimala nikakvu autonomiju) i o tome kada je formirana, dobili biste čistu jedinicu već u osnovnoj školi! Nju ste valjda završili, obavezna je!

    Ali isto gospodjo, naglasite da je Vojvodina okupirana od strane Srbije 1918. To nikako ne smete zaboraviti iako u srbijaskim citankama i istorijskim knjigama to ne pise...zar ne?
  • Vojvodjan

    03.03.2024 11:21
    E ovako, bilo kako bilo sto se tice nastajanja autonomije Vojvodine ali siledzijstvo od Beograda se NE SME TRPETI. Stvarno je dosta.
  • Don Costello

    03.03.2024 09:21
    Okupacija
    Vojvodina je 1918. godine okupirana, te anektirana od strane Srbije. Svih ovih sto i kusur godina, Srbija se prema Vojvodini ne odnosi kao prema svojoj teritoriji, već kao prema okupiranoj teritoriji... Niko svoju teritoriju ne devastira i ne pljačka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti