FOTO, VIDEO: Na skupu protiv crkve kod Štranda za narednu nedelju najavljen zbor građana

Više stotina Limanaca ali i stanovnika drugih delova Novog Sada okupili su se kod Štranda na mestu gde lokalna vlast planira da bude izgrađena crkva, kod okretnice linija 1 i 8.
FOTO, VIDEO: Na skupu protiv crkve kod Štranda za narednu nedelju najavljen zbor građana
Foto: 021.rs
Kako je najavljeno na današnjem skupu, u nedelju, 10. marta u 11 časova održaće se zbor građana u Mesnoj zajednici "Liman", u Drage Spasić 1, na kom će stanovnici Limana moći da se izjasne o ideji izgradnje crkve kod Štranda. Kako je rečeno, glasaće samo stanovnici koji pripadaju toj mesnoj zajednici.
 
Takođe, pozvane su okolne mesne zajednice da se takođe oglase o ovom pitanju i iskažu svoj stav.
 
Današnji protest su organizovali nezavisni članovi Saveta Mesne zajednice "Liman" pozvali su građane da se u nedelju, 3. marta u podne, okupe na livadici kraj Štranda.
Ujedno, članovi Građanskog pokreta "Bravo" su na skupu prikupili stotine potpisa građana koje će predati u utorak Skupštini grada. Inače, za taj dan je najavljena sednica na kojoj će se upravo odlučivati o planu koji predviđa izgradnju crkve.
 
Nezavisna članica Saveta MZ "Liman" Nataša Matijević rekla je na skupu da je vest o izgradnji crkve uznemirila stanovnike tog dela grada.
 
"Inicirali smo ovaj skup jer smo smatrali da je to važno pitanje koje zahteva konsultaciju sa komšijama. Sednica Skupštine grada na kojoj se donosi odluka o tome je već u utorak, 5. marta. S obzirom da niko od odbornika koji nas tamo predstavljaju nije zatražio mišljenje nas građana, pitamo se kako znaju kako da glasaju? Svi planovi, projekti, pa i sami odbornici plaćeni su iz budžeta novcem nas građana. Zbog toga, mi, građani, moramo biti konsultovani i moramo imati saznanja o tome na šta se i kako se naš novac troši", rekla je Matijević.
Dodala je da teren na kom se planira izgradnja crkve još po aktuelnom regulacionom planu iz 2000. godine, namenjen je za zelenu površinu i eventualno proširenje parkinga. 
 
"U Generalnom urbanističkom planu, koji je donet uz sramnu i nezapamćenu upotrebu nasilja vlasti, uz potpuno zanemarivanje mišljenja i primedbi građana, ovoj površini nije menjana namena. Većinski deo Saveta MZ 'Liman' smatra da na ovoj lokaciji nije opravdana nikakva izgradnja i da ova lokacija treba da ostane zelena površina", navela je Matijević.
 
 
 
Građani su pozvani kako bi svi zajedno podelili argumente i krenuli u pripreme za organizovanje zbora građana po ovom pitanju.

Komentari 142

  • Timko

    06.03.2024 22:52
    Za izgradnju crkava u Novom Sadu najviše se zalažu novopridošli Novosađani koji u većini svojih sela nisu imali crkvu niti im je padalo na pamet da je izgrade.
  • U nedelju

    06.03.2024 21:42
    Počinje kopanje za temelj
    Komunisti prave ZBRLJ- zbor radnih ljudi.
    Podelite im ašove i da krenu da kopaju temelje crkve lagano.
    Taman će biti prilika svim velikim građanima koji se prave da ne umeju ni tešku olovku da nose da se sete svog mladog doba.
  • Petar

    06.03.2024 13:53
    Bolje Vrtić za decu
    Izgradite vrtić za decu, a crkava pun Novi Sad, ispadosmo veći vernici i od Patrijarha, najbolje lokacije su date crkvi (Detelinara, Novo Naselje). Za dobijanje mesta detetu u vrtiću treba da se moliš nekom moćniku da ti prime dete u vrtić, ne treba ti crkva. Nemamo pametnijeg posla za trošenje para i tu se ide linijom manjeg otpora jer stado je oslepelo od silnih obećanja. Verovatno su tu i poslovi oko gradnji povezani sa specijalnim mašinama za pranje, pranje papirnatih valuta raznoraznih donatora i dobrotvora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.