Sasvim druga priča: Gradonačelniče, Novi Sad se pretvara u Grad žrtava Vaše nebrige

Udruženje građana Sasvim druga priča uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću zbog sigurnosne situacije u gradu.
Sasvim druga priča: Gradonačelniče, Novi Sad se pretvara u Grad žrtava Vaše nebrige
Foto: 021.rs
Kako su naveli, izgleda da su jedino Đurićevi sugrađani, od svih njegovih stručnih kadrova, ostali verni u pružanju realnih informacija o trenutnom stanju u našem gradu. 
 
"Važno je da znate, da Novi Sad sve dublje tone u krizu, koja krši osnovno ljudsko pravo - pravo na život, ali i dostojanstvo i sigurnost svih naših sugrađanki i sugrađana! Tragični događaji, koji su u kratkom vremenskom periodu zadesili naš Grad, a koji su kulminirali ubistvom nevinih žena početkom godine, a pre nekoliko dana i ubistvom dvoje maloletne dece, od ruke njihovih roditelja, sa epilogom samoubistva, ne mogu se više ignorisati niti umanjivati", navedeno je u pismu.
Po njihovim rečima, Đurićevo ćutanje i pasivnost postaju sve očigledniji, dok se nasilje nad ženama i decom kontinuirano povećava, o čemu svedoče i poslednji podaci iz Izveštaja o radu Centra za socijalni rad, u kome se navodi porast broja dece i mladih - žrtava nasilja za 15% u odnosu na prethodnu godinu. 
 
Istovremeno, u pomenutom dokumentu navodi se podatak, da u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada sa Odeljenjima, na dan 31. decembra 2022. godine, radi 37 izvršilaca manje, u odnosu na 2014. godinu. Takođe, navodi se, da najveći broj nepopunjenih radnih mesta jesu mesta stručnih radnika. 
 
"Uprkos čestim tvrdnjama lokalnih čelnika u medijima, da naš Grad pokazuje visok stepen socijalne brige za svoje sugrađane, istina je, da se Grad Novi Sad pretvara u Grad žrtava Vaše nebrige, poštovani gradonačelniče", poručuju u ovom udruženju.
Podaci iz Lokalnog akcionog plana za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Grada Novog Sada za period 2023-2026 su takođe poražavajući, napominju u Sasvim drugoj priči. U pomenutom dokumentu navedeno je, da se godišnje izrekne oko 3000 mera zabrane prilaska u našem gradu, što znači gotovo deset mera dnevno.
 
"Da li Vam to Milane Đuriću nešto znači? Čitate li Milane dokumenta koja potpisujete? Uočavate li da se nešto ozbiljno dešava u Gradu, u kome ste rođeni? Vidite li Milane? Čujete li, svoje komšije sa Limana, uz koje ste odrasli? Jedan ste od nas, zar ste zaboravili? Vaše, sada već očigledno ignorisanje duboke krize, govori o nedostatku brige i odgovornosti prema životima naših sugrađana. Pre nekoliko dana su dva nevina, dečija života ugašena, a Vi i dalje ćutke, licemerno žalite po socijalnim mrežama, izbegavajući odgovornost", dodaju u otvorenom pismu. 
 
Kako dodaju, vreme je da gradonačelnik preuzme ličnu odgovornost i suoči se sa realnošću.
 
"Tražimo hitne mere, kako bi se zaštitile naše sugrađanke i sugrađani. Kasnite u reakciji i delujete tek onda kada se desi katastrofa. Ulоžite minimalan doprinos u prevenciju, kako biste bar malo umanjili šanse da se pomenuta dešavanja ponove. Gradonačelniče, počnite da radite Vaš posao, nađete način da nadoknadite deficit u broju stručnjaka, koji su preko potrebni Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, kako bi im olakšali rad i funkcionisanje. U pronalaženju rešenja za zapošljavanje stručnih kadrova, pokušajte da zaobiđete Vaše političke uhljebljenike. Apelujemo na Vas, da angažujete stručan kadar, koji će svojim obrazovanjem i radom, zasigurno doprineti bezbednijoj situaciji u našem okruženju", napisano je u otvorenom pismu.
Podsetimo, Sasvim druga priča je udruženje koje su 2019. godine osnovali sadašnji generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Goran Karadžić i preduzetnik Zoran Šćepanović. U Sasvim drugoj priči bio je aktivan i Vladimir Pavlov, nekadašnji predstavnik Otpora, kao i pokrajinski sekretar za nauku. Udruženje je učestvovalo na lokalnim izborima u Novom Sadu 2020. godine i nedostajalo im je malo za ulazak u gradski parlament. 
 
Udruženje je nastavilo da postoji nakon izbora, ali nije bilo vidljivo u javnosti. Sporadično je na društvenim mrežama objavljivali "sentimentalne priče" ili bi objavama obeležavali razne datum. Kako se vidi u rešenju iz februara ove godine, iz Sasvim druge priče izašli su i Karadžić i Šćepanović, a kao zastupnik je upisan Zoran Stojković.
  • Bratislav

    12.03.2024 20:47
    SDP=SNS
    Ja ne znam šta misle ovi Sasvimdrugopričaši koliku memoriju imaju novosađani. Zna se da je iza njih SNS, i da su i oni sami botovi kakvih nema.
  • Srdjan

    06.03.2024 22:09
    Taj je gradonačelnik koliko sam i ja za razliku što ja nisam u sekti u koju se on uhlebio
  • Milan

    06.03.2024 11:48
    A gde je demokratija?
    Nemam pojma ko je ovaj. Njega niko od građana nije birao. Jednom kad su nam uzeli pravo da biramo gradonačelnika završili smo sa demokratijom. Bežite narode u inostranstvo, ovo je sve gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti