Eparhija bačka: Na Limanu napadnut sveštenik, mediji i političari da uvide svoju odgovornost

Eparhija bačka saopštila je da je juče, 5. marta, na Limanu fizički napadnut sveštenik B. M. "prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti".
Eparhija bačka: Na Limanu napadnut sveštenik, mediji i političari da uvide svoju odgovornost
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju Eparhije, napadač je nepoznati muškarac koji je, na ulici "pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu".

Dodaju da je incident prijavljen policiji i da je u toku istraga.
 
Portalu 021.rs je nezvanično potvrđeno da je incident prijavljen, ali da delo još uvek nije kvalifikovano.
"Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na Srpsku pravoslavnu crkvu, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne", piše u saopštenju. 
 
Eparhija navodi da su poslednjih dana "pomenuti mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nema svoju parohijsku crkvu". 
"Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani", piše u saopštenju.
 
Eparhija poziva "sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu".

Komentari 156

  • Lingvista

    09.03.2024 23:52
    @TsiBB
    Nije Bogdan pogrešio. Prema važećem pravopisu srpskog jezika se pise malim slovom, iako ja uvek pišem velikim, jer tako osećam, pa me svaki put isprave. Bolje se edukuj, nego što vređaš nečije versko ubeđenje.
  • Dodjos

    09.03.2024 14:07
    Pib
    Pa eto popovi svih boja,kupite plac, trazite gradjevinsku dozvolu koja se uklapa u tzv planove urbanizacije, naravno pribavite Poreski broj, placajte poreze i platite sve dazbine za gradnju a onda pope brate bilo koje boje zidaj do mile volje i drage ... da sam neki reko bi lopovi i prevaranti, ali necu ..
  • Pa

    08.03.2024 22:24
    Ko je svestenik koji je napadnit imali taj covek ime i prezime? Gde tacno na limanu? U koliko sati? Kakve povrede ima? Dali se zna nesto o napadacu? Tako sture informacije eto napadnut rekla kazala. Sve izgleda kao vestacko pravljenje tenzije. Eto napadnut i tacka pa sad vi vidite sta cete. Kakve su to informacije ovo su glasine. Neko je tako rekao, to ko mala deca kada se tuzakaju i ogovaraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti