Za uklanjanje objekata kod Mosta slobode spremljeno 16,6 miliona - nestaju ostaci "Mostogradnje"

Grad Novi Sad će izdvojiti više od 16,6 miliona dinara za uklanjanje nekadašnjih objekata "Mostogradnje" kod Mosta slobode, gde će se graditi Memorijalni centar posvećen Raciji 1942. godini.
Za uklanjanje objekata kod Mosta slobode spremljeno 16,6 miliona - nestaju ostaci "Mostogradnje"
Foto: 021.rs (Screenshot/Google Earth)
U tenderu Uprave za građevinsko zemljište i investicije se navodi da je potrebno ukloniti četiri objekta.
 
Prvi ima skoro 800 kvadrata, dva su od oko 440 kvadrata, a četvrti ima 46 kvadrata. Takođe, ukloniće se ostaci temelja nekadašnje fabrike betona koja je bila na toj lokaciji.
Ovo su montažne kuće koje se nalaze sa obe strane Mosta slobode, jedne bliže Kineskoj četvrti, a druge bliže kompleksu FK Kabel.
 
One su sagrađene krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a napuštene su već godinama i odavno se čeka njihovo uklanjanje kako bi grad ovaj prostor prilagodio nameni.
Nekadašnje montažne kuće "Mostogradnje" su proteklih godina naselili beskućnici i bilo je nekoliko požara, tako da je veći deo njih sada ruševina.
 
Grad do ideje o nameri da se gradi Memorijalni centar nije preduzimao korake da ih ukloni.
 
Iz tehničke dokumentacije se vidi da je krov svih objekata pokriven azbestno-cementnim pokrivačem, tako da će prilikom rušenja morati da se postupa u skladu sa posebnim pravilima kada se radi s azbestom kako bi se izbeglo zagađenje i ugrozili životi ljudi i životna sredina. Ovo znači da azbestne ploče uklanjaju radnici u zaštitnoj opremi ručno, bez korišćenja mašina, kako ne bi došlo do pucanja ploča i širenja azbesta u vazduhu.
 
Procenjeni maksimalni rok za uklanjanje nekadašnjih objekata "Mostogradnje" je 90 dana. Rok za dostavljanje ponuda na javnoj nabavci uprave je 22. mart.
 
Odluka o gradnji Memorijalnog centra posvećenog Raciji 1942. godine doneta pre četiri godine i da je do sada urađen arhitektonski konkurs, a u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije u vrednosti od 27,4 miliona dinara. Ova dokumentacija će biti gotova u roku od šest meseci.
Takođe, Skupština grada je na poslednjoj sednici u utorak donela odluku da se pristupi izradi izmena regulacionog plana za tu lokaciju kako bi se budući kompleks ucrtao u urbanističke planove. Do sada je ovaj prostor bio regulisan Generalnim urbanističkim planom grada do 2030. godine, a u većem delu radilo se o zelenoj površini i parkingu pored Kineske četvrti. 
 
U budžetu za ovu godinu nije izdvojen novac za izgradnju kompleksa, te se može očekivati da sredstva za tu svrhu budu opredeljena tokom 2025. godine.
  • /

    07.03.2024 19:10
    N
    Memorijalni centar kod Štranda i mosta i kineske četvrti i u blizini splavova gde je velika buka, koncerti, muzika non- stop.... Jel to znači da će se Štrand utišati?
  • Rasa sa salasa

    07.03.2024 17:43
    Koliko sam samo pasulja tu pojeo...
    Memorijalni centar? Na tom mestu? Sada?
    No comment.
  • /

    07.03.2024 14:39
    /
    nekada su to radili zatvorenici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti