Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen Raciji: Imaće i "Hladnu sobu", evo gde će se nalaziti

Novi Sad je raspisao javni konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra posvećenog nastradalima u Raciji 1942. godine u Južnoj Bačkoj.

Kako se navodi u pozivu, ovaj urbanističko-arhitektonski konkurs je u novijoj istoriji najznačajniji memorijalni projekat Grada i Južne Bačke. 

Od ranije je poznato da će centar biti smešten uz Most slobode i Kreativni distrikt (Kinesku četvrt), na prostoru na kojem se nekoliko proteklih decenija nalazila oprema Mostogradnje koja je ostala nakon gradnje mosta. 
 
U dokumentaciji se navodi da su predmet konkursa Memorijalni park, objekat muzeja, uređenje partera i saobraćajnih površina. 
Objašnjavajući ideje i misiju Memorijalnog centra, kaže se da on treba da postane obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja, koje je počasno mesto sećanja na žrtve i stradanja. 
 
Konkursna dokumentacija daje i podatke o tome šta se može graditi na ovom prostoru od 3,1 hektar. Kaže se da je ovo lokacija za peskovitim zemljištem, da ovo područje spada u kategoriju terena nepovoljnog za gradnju i da je moguća izgradnja lakih objekata neosetljivih na sleganje, uz dodatak da je ovo zona štetnog uticaja podzemnih voda. 
 
Vidi se i da je predviđeno da Memorijalni park ima 1,1 hektar i da u okviru njega bude objekat centra, a okolo prostor od 2,4 hektara u koji spada već sagrađeni parking prema Kineskoj četvrti i trenutno neuređen prostor ispod Mosta slobode do FK "Kabel". 
 
Zgrada centra će zauzimati veći deo prostora memorijalnog parka i ostavlja se mogućnost izgradnje jednog ili više fizički povezanih objekata paviljonskog tipa sa suterenom i prizemljem.
 
"U okviru zone gradnje površine oko 0,39 hektara moguća je izgradnja jednog ili više fizički povezanih objekata paviljonskog tipa spratnosti Su(Po)+P. Dozvoljena je izgradnja suterena/podruma ispod celog ili dela objekta, a u okviru definisane zone gradnje. Delovi objekta mogu biti i povišene spratne visine u okviru koje se može planirati i galerija. Površina prizemlja može zauzeti maksimalno 50 odsto definisane zone gradnje, a ostatak površine namenjuje se za Memorijalni park", stoji u konkursnoj dokumentaciji. 
 
Okvirni podaci su da glavni hol objekta ima oko 230 kvadrata, da kafeterija ima 100 kvadrata, stalna postavka 500 kvadrata, prostor za gostujuće izložbe 200 kvadrata, amfiteatar 210 kvadrata, biblioteka 100 kvadrata, dok bi još 735 kvadarata bilo upotrebljeno za toalete, depo, tehničke prostorije, kancelarije i druge prateće prostorije.
 
U okviru stalne postavke koja će biti podeljena na nekoliko celina planira se posebna "Hladna soba" u kojoj će se simulirati fizičke osobine dešavanja u 1942. godini.
 
"U okviru Celine 2 projektovati Hladnu sobu (oko 40 m2) kao prostorno-umetničku instalaciju u kojoj će se simulirati fizičke osobine spoljašnjeg okruženja kakve su bile u januaru 1942, temperatura, strujanje vazduha, zvukovi i slično. Hladna soba je mesto apsorpcije i refleksije u kojoj će posetioci doživeti neku vrstu fizičke i psihičke reakcije kao odgovora na ono što su žrtve doživele. U ovaj prostor će se ulaziti u kontrolisanim uslovima radi bezbednosti posetilaca; jedan od uslova jeste dodatna odeća i obuća koja će se dobijati na ulazu i za čije odlaganje je potrebno predvideti prostor ispred ulaza u Hladnu sobu i izlaza iz nje. Prenos odeće i obuće sa izlaza na ulaz vrši zaposleno osoblje preko internog hodnika", stoji u opisu.
 
 
U dokumentaciji se kaže i da se očekuje da dnevno bude 70 posetilaca muzeja, a da maksimalni kapacitet kada se održavaju seminari, konferencije i slično bude 230 osoba i da bi centar imao 12 stalno zaposlenih, uz spoljno angažovane radnike obezbeđenja i održavanja objekta.  
 
U parku će biti i prostor od po 15 kvadrata za paljenje sveća, odnosno polaganje kamenja u skladu sa jevrejskom tradicijom i spomen-obeležje u vidu umetničke instalacije. Učesnicima konkursa se ostavlja mogućnost da sačuvaju parking uz Kinesku četvrt, dok prostor oko Mosta slobode treba da predvide kao uređene parkinge za automobile i autobuse zbog grupnih poseta, zelene površine, pešačke i biciklističke staze uz kolski pristup Memorijalnom parku. 
 
Učesnici na konkursu svoje radove šalju anonimno, a predviđen je i nagradni fond od 3,5 miliona dinara. Za prvo nagrađeno rešenje predviđena je suma od 2.112.000 dinara, za drugo 939.000 i treće 470.000 dinara.
 
Idejna rešenja Memorijalnog centra se šalju do do 24. novembra i dan kasnije će uslediti otvaranje ponuda. Komisija će do 14. decembra u ponoć saopštiti rezultate konkursa. 
 
Više informacija o konkursu dostupno je na sajtu Fondacije "Evropska prestonica kulture 2022" OVDE.
  • Novosađanka

    09.08.2022 21:17
    Nepopravljivi
    Vi ste stvarmo nepopravljivi. Prvo je bilo u planu, da Oliveri pravite hotel, na naš trošak.
    A ovo je tek velika sramota. Dali vi pravite Memorijalni centar, ili opet narodu poturate hotel, ovoga puta još drskije, sa 230. soba.
    Ako vam se pravi hotel, kupite zemljište, i pravite hotel sa 2 300.soba, ali za svoje novce.
    Ovakvu sramotu, Novi Sad nije još doživeo, da na račun pogubljenih Novosađana, vi gledate jedino svoj interes. Memorijalni centar i hotel, nikako ne idu zajedno. To su dve, potpuno različite stvari, SRAM VAS BILO, BEZBOŽNICI !!!
  • Лиманац

    09.08.2022 18:22
    Пуна подршка реализацији овог пројекта!
  • Bole

    09.08.2022 13:08
    Ovo je peti plan za neku somnambulnu gradnu na Limanu koji se pojavio ove godine i prilično sam siguran da će se upuvati kao i prethodna četiri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti