Kreni-Promeni: Za porodilje u Betaniji biće omogućena besplatna pratnja

Pokret Kreni-Promeni objavio je da su dobili odgovor iz Kliničkog centra Vojvodine da će porodiljama u Betaniji biti omogućena beplatna pratnja, ne navodeći tačno od kada.
Kreni-Promeni: Za porodilje u Betaniji biće omogućena besplatna pratnja
Foto: Pixabay
U odgovoru prof. dr Edita Stokić navodi da postoje svi kadrovski i tehnički uslovi da bi se omogućila besplatna pratnja za porodilje.
Kako dodaju, direktorka KCV je napomenula da je trenutno na snazi na teritoriji Vojvodine proglašena epidemija influence, a da se ukidanje epidemije očekuje uskoro, te da će po ukidanju biti omogućena besplatna pratnja budućim mamama.
Nije navedeno kada bi to tačno moglo da se očekuje.
 
Ovim povodom Dragana Jovović iz novosadskog tima Kreni-Promeni podsetila je da je putem platforme Kreni-Promeni prikupljeno više od 195.000 potpisa za besplatnu pratnju.
 
Ona se zahvalila svima koji su podržali peticiju i dodala da će Kreni-Promeni nastaviti da prati dalji razvoj situacije po ovom pitanju i sprovođenje besplatne pratnje u praksi. 
  • Anna

    13.03.2024 12:33
    Ima jos toga da se resi
    Neka rese normalne uslove porodjaja gde ce se zena osecati kao zena a ne stoka pri porodjaju; gde su sobe ciste i higijena se odrzava ne id strane porodilja vec lica zaduzenih za to (bio je snimak gde porodilja cisti svoju sobu jer nema ko,divita); gde se ne vucaraju stvari za porodjaj sa liste duge 40+ stavki; gde obrok koji se da porodiljama ima dovoljno nutritivnih vrednosti (a ne bajato parce hleba i pasteta); gde su toaleti funkcionalni (tus kabina da radi i wc da ima dasku npr); gde ako se i prokrvari po posteljini, porodilja ne bude izvredjana vec se, majku mu, promeni plahta; gde zene nece imati strah od carskog reza nakon koga bi mogle da iskrvare na smrt jer doktori nisu reagovali na vreme (desilo se nedavno, bila vest); gde se carski rez moze uraditi na zahtev porodilje (nismo sve iste,mante se toga "prirodno je najlepse", dajte zenama pravo da izaberu); gde se carski rez obavi na vreme ako dodje do problema prilikom prirodnog porodjaja a ne da se cekaju sati pa bebe umiru; gde je epidural omogucen svima a ne "preko veze"; gde porodiljsko traje 2 godine jer svi dobro znaju da jedna godina uopste nije dovoljna (setimo se koliko se deca razoljevaju po vrticima i koliko zapravo roditelji odsustvuju s posla zbog toga).

    Ima tu jos stavki na kojima se treba raditi i lista moze da ide u nedogled ali ovo gore je toliko lako resivo da je sramno sto vec nije.
  • Novosađanka

    13.03.2024 11:28
    @Dragana

    Ja sam čula da se oprema (ili je već opremljen) poseban porođajni "apartman" koji će koristiti one porodilje koje imaju pratnju. Sad ne znam da li misle da bude bukvalno 1 apartman ili više takvih... i kako će se rešavati situacije ako se više njih prijavi istovremeno... U svakom slučaju mislim da je odlično da su barem pokazali volju, pa polako, naći će se i način. Pretpostavljam da će i što se tiče svih praktičnih nedoumica vreme pokazati koliko je to traženo, i da će se dalje razvijati u tom pravcu.
  • Zoran

    13.03.2024 07:20
    Carski rez će postati "pravo" onda kad sve porodilje završe medicinu, pa specijaliziraju ginekologiju, pa zatim i subspecijalizaciju iz akušerstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti