Medijska udruženja zabrinuta zbog učestalih pretnji novinarima: Slučajevi da budu rešeni što pre

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalist mreža upozorile su danas da su zabrinute zbog kontinuiranih pretnji i pritisaka na medije koji traju poslednjih nekoliko dana.
Medijska udruženja zabrinuta zbog učestalih pretnji novinarima: Slučajevi da budu rešeni što pre
Foto: 021.rs
Zatražile su da svi slučajevi budu rešeni u što kraćem roku, jer je iskustvo pokazalo da "nereagovanje institucija rezultira intenzivnijim pritiscima pa čak i fizičkim napadima na novinare".
 
U saopštenju se upozorava da je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na Limanu, dobila niz uvreda i pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada, a da su pretnje smrću upućene i članovima njene porodice.
U isto vreme, novinarki televizije N1 Kseniji Pavkov, kao i novinaru 021.rs Žarku Bogosavljeviću upućen je niz pretnji i uvreda putem društvenih mreža, zbog izveštavanja sa protesta ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, povodom odluke ove institucije da se Ani Mihaljici privremeno oduzme starateljstvo nad troje njene dece.
U saopštenju se podseća i da su na meti uvreda i pretnji bili i novinari Sport kluba Nikola Stamenić, Nikola Janković i Branko Spasojević, da je istraživački novinar Milivoje Pantović u dužem vremenskom periodu izložen pritiscima i targetiranju što je u velikoj meri uticalo na njegov rad.
 
Dodaje se da je novinar portala FAR iz Dimitrovgrada Slaviša Milanov bio izložen bespotrebnom maltertiranju od strane policije u Pirotu, dok je novinarku In Medija Verica Marinčić radnik obezbeđenja uz upotrebu sile izgurao iz prostorija lokalne samouprave.
 
"Zahtevamo od nadležnih organa da stvore bezbedno okruženje za rad novinara, tako što će početi da sankcionišu one koji im prete. Najveći problem je nekažnjivost za pretnje i napade na novinare. Kada budu kažnjeni svi oni koji ugrožavaju bezbednost novinara, država će poslati jasnu poruku da je to zabranjeno i tako će obeshrabriti dalje pretnje i napade na novinare", poručeno je.
 
Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost.
 
Članovi SafeJournalists mreže su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti