Pred Telepčanima park za koji se nisu borili

Grad je na rani javni uvid stavio izmene plana Telepa kojim se predviđa da samo manji deo lokacije na Bulevaru patrijarha Pavla bude park.
Pred Telepčanima park za koji se nisu borili
Foto: 021.rs
U pitanju je lokacija na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta, za koju se Telepčani godinama bore da bude park od tri hektara. 
 
Međutim, gradska vlast je ovaj prostor u većem delu pretvorila u građevinsko zemljište i prodaje parcele. 
U sada predstavljenim izmenama Plana generalne regulacije Telepa, vlasti dodatno smanjuju površinu koju su ostavili za park. 
 
U još uvek važećoj odluci je navođeno da će park biti na 1,2 hektara, a sada se kaže da će biti na 1,08 hektara, što znači da je za malo više od godinu i po dana nestalo oko 1.200 kvadrata prostora planiranog za park.
Takođe, izmene predviđaju ukidanje obaveze arhitektonskog konkursa za uređenje parka, kao i obavezu izrade urbanističkog projekta. Ove izmene naprednjaci predlažu oko godinu i po dana nakon što su ih uvele.
 
U konceptualnom planu se navodi da je prostor namenjen za "park susedstva", da postoji pristup komunalnoj infrastrukturi i da se radi o neuređenoj zelenoj površini sa listopadnim stablima i vegetacijom. 
 
Ukida se obaveza urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje parkovske površine i urbanističkog projekta, te će se radovi na uređenju izvesti na osnovu smernica koje će biti u planu.
 
Smernice će biti definisane nakon javnog uvida, ali je sada poznato da najmanje 70 odsto parka treba da bude pod zelenilom, da minimalno 50 odsto površine bude pod krošnjama drveća, kao i da postoje delovi za sport, dečije igralište, šetalište...
 
 
Navodi se da će staze zauzimati do 20 odsto površine parka i da će biti od "prirodnih materijala", kao što su utabani treset, prirodno kamenje i slično.
 
U grafičkom prikazu se vidi da će park imati četiri zone i to dečije igralište, zonu sporta, zonu mirnog odmora i prostor za istraživanje pasa.
 
Urbanisti navode da će se ovim planom parka unaprediti kvalitet života stanovnika ovog dela Novog Sada.
 
Uvid u izmene Plana generalne regulacije Telepa je moguć u Mesnoj zajednici "Bratstvo-Telep" (Ilariona Ruvarca 18/a) i u "Urbanizmu" (Bulevaru cara Lazara 3). Plan se može videti i na sajtovima Novog Sada i "Urbanizma".
 
Primedbe i sugestije se šalju do kraja javnog uvida 2. aprila i to Upravi za urbanizam i građevinske poslove na Školskoj 3 ili na mail adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
Podsetimo da se Telepčani bore od 2018. godine da na ovoj lokaciji bude park. Oni su prvobitno uz proteste i peticije uspeli da dobiju obećanje od vlasti da se neće graditi vatrogasna stanica na oko tri hektara i da će to biti park.
 
Međutim, 2022. godine vlast, uprkos stotinama primedbi, donosi Generalni urbanistički plan do 2030. godine, a nekoliko meseci kasnije i Plan generalne regulacije Telepa kojim se ovaj prostor planira većim delom za stambenu izgradnju.
 
Telepčani i dalje organizuju razne akcije i proteste, kao i peticije, tražeći da se prostor ipak u celosti zadrži za park, ali vlast to ignoriše i radi na prodaji zemljišta.
 
Tako je parcela od 0,7 hektara krajem 2022. godine prodata za 961 milion dinara firmi "Karin Invest". Druga parcela od 0,6 hektara još nije prodata i za 4. april je zakazana treća licitacija sa početnom cenom od skoro 744 miliona dinara.
 
Telepčani upravo sprovode akciju prikupljanja novca kako bi mogli da se pojave na licitaciji 4. aprila, otkupe plac od grada i sačuvaju ga za park.
  • NS

    28.03.2024 23:37
    Koja tuga od države i grada - građani skupljaju pare da otkupe park da bi imali park. Bežite ljudi odavde! Barem decu pošaljite u svet!
  • Dušanka

    28.03.2024 21:02
    Pomoć za otkup
    Gde i kako novosadjani mogu, bar malo, da pomognu za otkup zemljišta. Ako smo pre dvestotinjak godina mogli sakupiti novac za kupovinu slobode, zašto ne bismo sad za kupovino života u toj slibodi
  • /

    26.03.2024 19:38
    /
    paj sad: na tom detelinarskom parku je vucevic jednom prilikom obecao japanske vrtove.
    jel lici ikome na bilo sta japansko tamo. neka tresnja, medijapan. bilo sta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti