Radovi na bloku kod zgrade suda i dalje na čekanju: Poznato rešenje komisije

Javna nabavka kojom se traže izvođači radova na uređenju bloka oko nove zgrade suda u Stražilovskoj zvanično je okončana, nakon rešenja Republičke komisije za zaštitu prava.
Radovi na bloku kod zgrade suda i dalje na čekanju: Poznato rešenje komisije
Foto: 021.rs (Google Maps)
Zahtev za zaštitu prava podnela je grupa ponuđača na čelu sa Preduzećem za puteve "Valjevo", a nakon što su ponude ove grupe i druge grupe ponuđača odbijene kao neprihvatljive.
 
Podsetimo, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je krajem septembra 2023. godine objavila tender u kome je tražila izvođače radova, a posao je procenjen na 74,1 milion dinara bez PDV-a.
Svoje ponude dostavile su dve grupe ponuđača - "Suuniko solutions", "Struja" doo, JKP "Put", "Arhikom" doo, "Instel-inženjering" i "Tecton Geosystems" koja je procenila da bi radovi trebalo da iznose tek nešto niže od navedenog iznosa - 74 miliona dinara. 
 
Druga i povoljnija ponuda, procenjena na 73,4 miliona dinara i iza nje stoje "PZP Valjevo", "Elektrovolt", "Geosistem" Valjevo, "Biodekor", "Mašinokop" i "Hidromax". U slučaju da su obe ponude ocenjene kao ispravne, povoljnija ponuda bi bila prihvaćena.
PZP "Valjevo" je, nakon obustavljanja tendera i odbijanja obe grupe ponuđača, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podneo zahtev u kom je naveo da naručilac nije pravilno ocenio njihovu ponudu.
 
Kako su naveli, gradska uprava je u obrazloženju navela da PZP "Valjevo" nije dostavio dokumentaciju u vezi sa orebrenim podmetačem, koji je deo nabavke, a za koji je ponuđač u svojoj ponudi napisao da je deo ponude firme "Valmont", koja je bila pomenuta i u projektnoj dokumentaciji nabavke.
 
Kako piše u rešenju Republičke komisije, ova dokumentacija nije ni tražena ukoliko ponuđač nudi opremu navedene firme, te je to obrazloženje Komisije za nabavke neosnovano.
 
Dalje se navodi i da naručilac nije mogao da proveri tvrdnju u delu dokumentacije koji dokazuje koji su slični poslovi rađeni i zbog čega su kvalifikovani da budu angažovani kao grupa ponuđača na ovom poslu.
 
S obzirom na to da nisu činjenično stanje mogli da utvrde, Komisija za nabavke je bila u zakonskoj obavezi da od ponuđača traži pojašnjenje. Međutim, oni to nisu uradili jer su procenili da svakako ne ispunjavaju kriterijume, te da će svakako biti odbijeni.
 
Republička komisija je zbog toga usvojila Zahtev za zaštitu prava grupe ponuđača na čelu sa PZP "Valjevo" i delimično poništila otvoreni postupak javne nabavke, te naložila gradskoj upravi da nadoknadi troškove ovog postupka u iznosu od 120.000 dinara.
 
Naručilac, odnosno Gradska uprave za građevinsko zemljište i investicije, bio je u obavezi da ponovo revidira postupak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da konačno odluči o pristiglim ponudama.
 
Upravo to se i desilo, a komisija je ustanovila da ponude ponovo nisu prihvatljive.
 
Kako se navodi u Odluci o obustavi javne nabavke, grupa ponuđača PZP "Valjevo" i drugi imali su još neke nepravilnosti u dokumentaciji koju su dostavili.
 
Što se tiče dela sa orebrenim podmetačem kompanije "Valmont", prihvatili su instrukcije Republičke komisije, ali su dodatno potražili izjašnjenje ove firme da iste proizvodi.
 
U odgovoru "Valmonta" navodi se da oni ovu vrstu podmetača ne proizvode, te je komisija konstantovala da ponuđač nudi nepostojeći proizvod, te nije ispunio zahtev obrasca konkursne dokumentacije.
 
Dodatno je ustanovljeno i da mašine koje su navedene u ponudi imaju isteklu registraciju i da se ne mogu koristiti, te nije dostavio dokaze kojima se ispunjavaju traženi uslovi.
 
Nakon što je ovaj proces završen, može se očekivati da će Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ponovo raspisati tender.
Kako je 021.rs ranije pisao, uređenje stambenog bloka oko nove zgrade suda u Stražilovskoj radiće se u dve faze, a pomenuta javna nabavka raspisana je krajem septembra 2023. godine za radove na prvoj fazi.
 
Planirano je parterno uređenje ovog novosadskog bloka, smeštenog između stambenih objekata u Maksima Gorkog, Stražilovskoj i Radničkoj ulici.
 
Osim parternog uređenja, na području od oko 3,5 hektara u planu je nova javna rasveta, kanalizacija, hortikultura, pešački prilaz do nove zgrade suda iz Stražilovske, kao i dva kolska ulaza iz garaže.
 
Druga faza radova će obuhvatiti uređenje krova garaže i za nju će biti raspisan poseban tender.
 
Svi radovi biće izvedeni na osnovu projekta o kojem je 021.rs pisao OVDE.
  • bora

    28.03.2024 07:31
    pogledajte sliku
    Opet kao kod crkve na limanu gde se navodi da ima 2 ha ovde se
    spominje povrsina od 3,5 ha.Pogledajte sliku pa ce te videti da
    ima max. 1000 kvadratnih metra.
  • Plaćač poreza

    27.03.2024 21:16
    Prođite ulicom Maksima Gorkog od Keja do zgrade tog suda da vidite na šta liči put. Rupa do rupe, zakrpa do zakrpe. Talasi, izbočine, rupe. Zašto se ta ulica ne presvlači novim asfaltom 200 metara od centra grada?
  • Boško

    27.03.2024 20:15
    Namešteno
    Očigledno su Valjevci nepoželjni jer nisu "podmazali tanjir".
    Kada su ih Valjevci "uštrojili" za 120 hiljada, koliko iznosi trošak žalbe, oni iz osvete ponovo odbijaju ponudu.
    U prvom tenderu su tražili podmetače Valmonta, a kasnije su saznali da se više to ne proizvodi? Iako to nije razlog za odbijanje, jer ga neko možda ima na zalihama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti