Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, odsustvo reakcije nadležnih institucija

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oglasio se ponovo povodom blokade Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji je u toku.
Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, odsustvo reakcije nadležnih institucija
Foto: 021.rs

Smatraju da nadležne institucije hitno moraju da reaguju, jer im je ugrožena imovina i bezbednost. Nakon što je pozvana policija, rečeno je da "blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost".

Kako dodaje dekanat, nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg. Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se sutra u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, saznaje 021.rs.

U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.
 
"Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti. Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta", navode u saopštenju.
Na incijativu dekana, u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen.
 
Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu: policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.
 
"Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak", navode u dekanatu.
 
Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.
 
"Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu", kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.
Podsetimo, grupa mladih osoba, mahom mladića, blokirala je Filozofski fakultet u Novom Sadu, zahtevajući da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Navode da će spavati na fakultetu.
 
Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala "Rebedu" u Dubrovniku.

Komentari 78

  • Лиманац

    29.03.2024 11:47
    Зграда „окупирана” од стране студената који показују солидарност са колегама са Филозофског факултета у борби против било каквог облика мржње?
  • Natalija

    29.03.2024 11:34
    sramota
    Sunovrat. Ta gomila je sramota ovog društva. Oni nemaju veze s ovim fakultetom, pogane ga samim svojim prisustvom. Stidite se roditelji i policijo nesposobna.
  • Zare

    29.03.2024 11:03
    @Kolja
    Mozda je za tebe ulica mesto studirsnja ali fakulteti sigurno nisu mesto za fasizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti