Crkva neće s Gradom obeležiti 70 godina Racije

Eparhija bačka će pomen povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije održati 23. januara u podne kod spomenika "Porodica", dok će dan ranije prirediti program u Srpskom narodnom pozorištu (19h) povodom obeležavanja sedam decenija Racije u Bačkoj.
Eparhija bačka će pomen povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije održati 23. januara u podne kod spomenika "Porodica", dok će dan ranije prirediti program u Srpskom narodnom pozorištu (19h) povodom obeležavanja sedam decenija Racije u Bačkoj.

Eparhija je saopštila i da neće praviti nikakav zajednički program sa aktuelnom gradskom vlašću zbog necivilizovanog i anticrkvenog ponašanja gradonačelnika i njegovog tima povodom Racije prošle godine. Navodi se i da nije tačna ranija informacija Novosadskog informativnog portala da je protonamesnik Vladan Simić odbio poziv na sastanak u Gradskoj kući na kojem je trebalo da bude dogovoren program obeležavanja jer ni on ni niko iz Eperhije nisu zvanično pozvani.

- Eparhija i njen sekretar nisu dobili nikakav pismeni poziv niti je bilo ko iz Eparhije bačke znao da će se taj sastanak održati. Prvu informaciju o terminu održavanja sastanka dobili smo dva sata pre njegovog početka, i to putem nemušte poruke ostavljene na telefonskoj sekretarici. Ovakav način pozivanja Eparhiji bačkoj je nepoznat i stran. Iako je u svojoj viševekovnoj istoriji imala službene odnose sa raznim vlastima raznih carevina, ovakav slučaj još nije zabeležen u njenim analima. Činjenica je i da je gradonačelnik Novog Sada odavno samovoljno i prećutno ukinuo Odbor za obeležavanje Novosadske racije, a na kojem se jedino mogu dogovoriti svi detalji u vezi sa obeležavanjem ovog tragičnog događaja. Svaki sastanak van tog Odbora je nelegalan i protivan duhu tradicije obeležavanja Novosadske racije. Imajući na umu ovih nekoliko činjenica, jasno je da je gradska vlast "pozvala" predstavnika Eparhije na "fantomski" sastanak sa ciljem da na isti ne dođe. Dakle, crkva nije ta koja "zateže" pa je očigledno da problem leži na drugoj strani jer nevine žrtve ne mogu biti predmet političke kampanje - navodi se u saopštenju dostavljenom Radiju 021.

Reakcija crkve usledila je nakon teksta "Crkva i ove godine zateže oko datuma obeležavanja Racije" objavljenog 4. januara za koju predstavnici Eparhije smatraju da je drzak i prljav, dok 021 označavaju kao medij koji radi u interesu gradske vlasti.

U Raciji nestale čitave porodice

Memorijalno društvo "Racija 1942" objavilo je nedavno spisak na kom su imena 2.323 civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije "Novosadska racija", izvedene januara 1942. godine. Spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj likvidiranih.

Jedan od glavnokomandujućih "Novosadskom racijom", mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro (97), umro je nedavno u svom domu u Budimpeši, kao slobodan građanin. Nadležni budimpeštanski sud svojom presudom oslobodio ga je svake odgovornosti za stravične zločine u "Novosadskoj raciji".

Prema odluci najviših vojnih i civilnih organa fašističke Mađarske, zbog navodnog uvlačenja partizana iz Šajkaške u Novi Sad, koga su okupacione vlasti označile kao centar "komunističkog pokreta", izrađen je plan da se sprovede "racija" u periodu od 21. do 23. januara 1942. godine. U nezapamćenom trodnevnom ubijanju, mađarski vojnici su muškarce, žene, decu i starce skidali do gola na temperaturi od minus 20 stepeni, puškama i pištoljima pucali im u potiljak, a potom bacali pod led Dunava. Ljudi i čitave porodice ubijani su u svojim domovima, na ulici i na keju, a najveće stratište bilo je na Štrandu.

Prema ranijim podacima mađarskih vojnih krugova, januarska racija 1942. godine koju su mađarski fašisti izveli u 15 vojvođanskih mesta i sela, uključujući i Novi Sad, odnela je najmanje 12.763 žrtve. (S.K.)

  • сава

    16.01.2012 15:11
    срамота!
    Чак и Аусто-угарске власти су поштовале Српску Православну Цркву! Ово је стварно срамота!
  • Vasa

    12.01.2012 21:29
    @Пера
    Zasto to ne kazes za 1918. kad su predstavnici 30% stanovnistva odlucili da se pripoje Srbiji bez podrske onih ostalih 70%? Da li bi i to nazvao demokratijom i voljom vecine?

    Ako hoce neka obeleze sa gradom, ako nece ne moraju, nit' treba time da se hvale. Sramota!
  • Пера

    12.01.2012 06:18
    Демократија
    Цењени пријатељи и они други становништво Војводине је у огромној већини православно и ваља поштовати вољу већине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti