Podrška skvoterima iz više gradova

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative iz Beograda podržale su osnivanje Društvenog centra u kasarni "Arčibald Rajs".
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative iz Beograda podržale su osnivanje Društvenog centra u kasarni "Arčibald Rajs".

Stotinak aktivista je došlo iz Beograda, Zrenjanina, Kruševca i Niša i ovom posetom su, kako su izjavili, još jednom iskazali solidarnost i ukazali na to da je Društveni centar potreban kao mesto susreta i komunikacije građana.

Gosti su Društvenom centru Novom Sadu obezbedili i materijalnu, iskustvenu i programsku podršku.

Tokom posete u kasarni su održane tribine o planovima Društvenog centra i na temu "Polje kulturne produkcije u Srbiji i mesto nezavisne kulturne scene u njemu". Program je nastavljen projekcijama filmova i manifestacijom "Pesničenje", odnosno čitanjem poezije u javnim prostorima, koje je kao alternativni festival nastalo 2008. godine inicijativom umetničke grupe "Škart" iz Beograda, sa ciljem da podrži pojedince i neafirmisane pesnike.

Aktivisti više od 40 nevladinih organizacija i pojedinci okupljeni oko inicijative za Društveni centar u kasarni "Arčibald Rajs" borave i rade već tri nedelje. Oni su 22. decembra, bez dozvole Vojske, zauzeli manji deo kasarne u Futoškoj ulici.

Oni su naveli da je ta kasarna pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, umesto da bude prodata u komercijalne svrhe.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca, nastao zbog nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade.

  • Dodatak

    17.01.2012 08:14
    za one koji još ne znaju
    citat IhIh:
    "Ako pogledate:
    http://www.youtube.com/watch?v=Y4ejNC9dMLg&feature=related

    možete videti da Ivana Inđin vodi glavnu reč.

    Pretražite li malo:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mUEUFpKab6YJ:www.lsv.org.rs/index.php%3Fp%3D192+ivana+in%C4%91in+biografija&cd=2&hl=sr& ct=clnk&gl=rs

    Nailazite na ovo:

    Stručni savet za kulturu
    Ivana Inđin (predsednica)

    Toliko onepolitičkoj pozadini ovog “performansa”.
    Pričajte mi još malo o volonterizmu…"
    tu je naravni i Boris Kovač.
    i
    "http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:YUGQx28abVMJ:www.zakulturnepolitike.net/ivana-indin+ivana+in%C4%91in+biografija&cd=1&hl =sr&ct=clnk&gl=rs
    Svašta ima, samo ne od čega se živi i gde se radi."
    i pogledajte im anketu kako trenutno stoji,čisto da se zna
    http://www.nsbuild.rs/component/acepolls/poll/2-da-li-podravate-zauzimanje-kasarne-od-strane-drutvenog-centra
    Eto ko je hteo da "skvotuje" kasarnu,pa sami zaključite zašto.
  • Djo

    16.01.2012 15:04
    Otvorite na mesto kasarne zatvor
    Stavite na kasarnu natpis ZATVOR, obezbedite čuvarima i prvi lopovi su ovi skvoteri, zatim politički dupelisci političari su drugi po rangu lopovluka, pa stavite u taj zatvor mamino tatine kćeri i sinove što bez kvalifikacija kradu mesto nezaposlenim fakultetski obrazovanim ljudima i taman lep velik i dovoljno skrnav prostor za klošare , narkomane, lopove, gamad koja se nakotila u Srbiji.
  • 12.01.2012 22:49
    vgsk
    ma daj koga zamajavate?! pa dajte neku novu sliku od tih silnih ljudi,navatali ste jedva u taj jedan kadar njih vise od 30 i sad prosipate pricu...
    ovo sta se dogadja je sramota za Novi Sad i celu Srbiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti