Izmenjen plan između Veternika i Sajlova: Dečija ustanova unutar stambene zgrade, Dom zdravlja...

Stambeni blok koji će se graditi na području između Sajlova i Veternika, zbog čega se i menja Plan generalne regulacije ovog područja, ponovo je na javnom uvidu.
Izmenjen plan između Veternika i Sajlova: Dečija ustanova unutar stambene zgrade, Dom zdravlja...
Foto: 021.rs (Google Earth)
Konceptualni plan stambenog bloka na parceli čiji je vlasnik firma "NS Square Gradnja" prvi put je na rani javni uvid izašao krajem septembra prošle godine, a nakon nekoliko krugova javnih uvida sa značajnim promenama, ponovo je izložen javnosti.
 
Ovaj plan podrazumeva oko 8,3 hektara prostora, a biće namenjen višeporodičnom stanovanju, odnosno poslovanju. Aktuelnim Planom generalne regulacije Veternika ovaj prostor je planiran i za javnu namenu, što je u izmenjenom planu sada uklonjeno.
Konceptualnim planom prvobitno je bilo predviđeno da se osim objekata za višeporodično stanovanje, nalaze i zdravstvena stanica, odnosno dom zdravlja. 
 
Predviđena je i takođe predškolska ustanova i trafostanica, koje su nakon nekoliko krugova javnih uvida delimično izbrisani iz plana. 
 
Kako piše u dokumentaciji koja se nalazi na javnom uvidu, u okviru jednog stambenog objekta u planu je da se u prizemlju nalazi "dečija ustanova", dok će trafostanica biti premeštena na drugu lokaciju u blizini.
Šta je u originalnom planu pisalo?
 
Kako je pisao portal Gradnja.rs, stambeni blok bi mogao da ima površinu i do 77.000 kvadrata sa oko 1.000 stanova.
 
U južnom delu parcele, bližem Veterniku, bile su planirane predškolska ustanova i ustanova zdravstvene zaštite na ukupnoj površini od blizu 0,5 hektara.
 
Oba objekta trebalo je da imaju maksimalno do tri nadzemne etaže, a novi predškolski objekat trebalo bi da poseduje kapacitet za 200 malištana.
 
  
 
U ovom delu parcele predviđen je bio i prostor za zaštitno zelenilo na površini od oko 1.000 kvadrata.
 
Na severnim kraju parcele, orijentisanom prema Sajlovu, planirana je transformatorska stanica na površini od 0,54 hektara.
 
Najveći prostor zauzeće stambeni objekti, koji će moći da budu spratnosti maksimalno tri sprata sa potkrovljem.
 
Šta je promenjeno?
 
U izmenjenom Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Veternika (lokalitet na parceli broj 3025 KO Veternik), dom zdravlja pomeren je na severni kraj parcele, tamo gde je trebalo da stoji trafostanica.
 
Dom "Veternik" će na novoformiranoj parceli zauzimati 0,25 hektara, a objekat bi trebalo da ima do tri sprata. 
 
  
 
Trafostanica biće pomerena na parcelu u blizini, a za šta će biti potreban novi planski dokument ili promena postojećeg. 
 
Za snabdevanje električnom energijom kompleksa potrebno je uraditi rekonstrukciju trafostanice "Industrijska" i napraviti novi podzemni vod do kompleksa, gde će biti izgrađena kao montažno-betonska, kompaktno-betonska, zidana ili uzidana trafostanica.
Najveća promena: Brisanje predškolske ustanove sa plana
 
Najveća promena u ovom planu jeste i to da je predškolska ustanova u potpunosti izbrisana iz plana, odnosno iz grafičkog prikaza.
 
Međutim, ono što je u jednoj rečenici provučeno u izmenjenom Planu generalne regulacije jeste u da je u prizemlju jednog višeporodičnog objekta u okviru kompleksa, zbog njegove veličine, obavezno planirati prostor za dečiju ustanovu.
 
"Planira se uređenje slobodnih površina kompleksa izgradnjom manjih sportskih terena, teretane na otvorenom, dečijih igrališta, ali i opremanje adekvatnim urbanim mobilijarom, što će doprineti kvalitetnijem korišćenju prostora namenjenog stanovnicima višeporodičnih objekata", piše u planu.
 
Nacrt odluke o izmenama i dopinama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Veternik (lokalitet na parceli broj 3025 KO Veternik) biće na javnom uvidu do 24. aprila, do kada se mogu poslati i primedbe Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.
 
Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, zakazana je za 30. april u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.
  • Svetlana

    12.04.2024 20:28
    Plan katastrofa
    Uzas i sramota! Koji plan. Na tom pojasu prema Sajlovu bio je predviđen novi sportski centar. A baš me zanima ko će kupiti stan sa pogledom na groblje,a tu je i krematorijum,pa još je počela da se gradi nova toplana na bio gorivo.Čist vazduh,nema šta! Pojas bez zelenila i nekadašnjeg drveća.A pruga u ulici Obačića Rada još uvek stoji,evo tako već 40 godina od kad su obećali da je izmeštaju! A narod se lomi prelazeći preko nje,malo malo ode neka štikla,neki zglob,točak od bicikla...
  • da pitam

    12.04.2024 14:27
    Zna li se od koga je sadašnji vlasnik kupio to zemljište. Kako se vidi to je jedna parcela. Može li se znati?
  • iguman

    12.04.2024 12:45
    Ajd' u 100 marke da to neće biti nista.
    To se zove predizborna laž.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti