Šta se planira na Alibegovcu: Prostor za sport, turizam i manje stambene objekte

Nacrt Plana detaljne regulacije prostora "Livade II" na Alibegovcu u Sremskoj Kamenici ponovo je na javnom uvidu do 26. aprila.
Šta se planira na Alibegovcu: Prostor za sport, turizam i manje stambene objekte
Foto: 021.rs
Reč je o 30 hektara zemljišta na sremskoj strani grada, u katastarskoj opštini Sremska Kamenica.
 
Istočno od dela na koji se odnosi plan nalaziće se groblje, dok se na zapadu "Livade II" graniče sa porodičnim stanovanjem. 
Deo prostora je u obuhvatu Nacionalnog parka Fruška gora, a u neposrednoj blizini je Park instituta za grudne bolesti i tuberkulozu, kao i specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit. Reč je nagnutom i brežuljkastom terenu, u čijem obuhvatu su i tri fruškogorska potoka - Rokov, Bukovački i Zanoški. 
 
Plan predviđa da veći deo ovog prostora bude nemenjen za sportsko-turističko-rekreativne površine i zaštitno zelenilo. Dozvoljava se gradnja turističkih i sportskih objekata, kao i manjih stambenih objekata, uz zadržavanje postojećih zgrada.
 
Zbog nagiba i klizišta, veliki deo ovog naselja je nepogodan za gradnju, a za svaki novi objekat potrebno je uraditi geo-mehanička istraživanja. 
Kao pogodni za gradnju ocenjeni su severni i južni deo Livada, dok se istočni i zapadni smatraju nepogodnim ili izuzetno nepogodnim.
 
Tamo gde je moguća gradnja, planiraju se sadržaji za sport i rekreaciju, u smislu otvorenih sportskih terena i manjih objekata na kompleksima prožetim zelenim površinama, kao i turistički objekti, poput hotela, ugostitljskih objekata, etno-centara, kongresnih centara, građevina vezanih za vinski turizam, i slično.
 
Urbanisti su odredili da je maksimalan iznos zauzetosti na parcelama oko 30 odsto. 
 
U okviru parcela moguće je formirati i jednu stambenu jedinicu, maksimalne površine 150 kvadrata. Za komplekse čija površina bi bila veća od 5.000 kvadrata, može se usloviti i izrada urbanističkog projekta. 
 
Investitori će biti obavezni da izrade urbanistički projekat u slučaju sadržaja kao što su socijalne ustanove (gerontološki centri, domovi penzionera, i slično), zdravstvene ustanove i sportski tereni. 
 
"Za svaku pojedinačnu parcelu na kojoj se planira izgradnja objekta bilo koje namene, neophodno je izvršiti geo-mehanička istraživanja", navodi se u planu.
 
U zavisnosti od tipa objekta i dela na kom se gradi, dozvoljena spratnost je do dva sprata sa prizemljem.
 
Više od polovine površine zauzimaće turističko-sportsko-rekreativne površine, dok će zaštitno zelenilo činiti 10 odsto prostora. 
 
Zelenilo će, prema Planu, imati zaštitnu, estetsku i rekreativnu ulogu. Posebno se ističe obaveza zaštite Rokovog potoka koji se nalazi duž zapadne granice obuhvata Plana, u vezi sa čim se navodi da se u pojasu širine pet metara od ivice obale potoka ne mogu se graditi nadzemni objekti, postavljati ograde, saobraćajnice, i slično. Podzemni objekti moraju biti ukopani minimum jedan metar ispod površine terena. 
 
Zaštitni pojasevi zelenila planiraju se i uz vodovodnu mrežu, obostrane širine od jednog metra kvadratnog od osovine cevovoda. 
 
Urbanisti navode da je ovaj prostor već u znatnoj meri izgrađen, naročito u središnjem delu, a i da je veliki procenat površina pod voćnjacima, vinogradima i povrtlarskim kulturama.
 
"Poslednjih godina, bespravnom izgradnjom uglavnom porodičnih stambenih objekata, vikendica i poslovnih zgrada, napadnuto je gotovo čitavo područje Alibegovca, pa tako i ovaj prostor", navodi se u tekstu Plana.
 
Urbanisti planiraju da zadrže legalne i objekte u procesu legalizacije, uz mogućnost rekonstrukcije ako prelaze gabarite predviđene planom. 
Iako su građani gradili objekte, ovaj prostor nije komunalno ni saobraćajno opremljen. Mrežu saobraćajnica čine uglavnom atarski putevi širine do tri metra.
 
Takođe, odvođenje atmosferskih voda nije rešeno preko kanalizacionog sistema. Ovo rezultira time da se atmosferske vode delom upijaju u tlo, a delom slivaju ka nižim terenima, pa i rokovom potoku. Zato se u budućnosti predviđa tretman ovih voda i obaveza da kvalitet atmosferske vode koja se upušta u potoke bude minimalno II klase. Trebalo bi, navodi se u tekstu, isplanirati i adekvatan prostor za odlaganje otpada kako bi se sprečilo nastajanje divljih deponija. 
 
Budući da je deo terena u nagibu i u nekim delovima prilično strm i nepovoljan za opremanje, na područjima gde stabilnost terena nije dovoljno istražena, ne preporučuje se instalacija kanalizacionih cevi dok se ne obave istraživanja i radovi.
 
Na Plan je do 26. aprila moguće uložiti prigovore, a celokupan nacrt može se pogledati na sajtu "Urbanizma" (OVDE), kao i u prostorijama ovog preduzeća i u Mesnoj zajednici "Sremska Kamenica". 
  • Prezime

    16.04.2024 13:55
    Ovi uslovi vaze sve dok vise ne vaze.
  • Nikola

    15.04.2024 18:39
    I naravno prodavnica Viton torbica. Za sendvice kada krem sleti letecim taksijem.
  • Imre

    15.04.2024 15:09
    Ne daj Boze
    Daje ovo sa standbenim objektima crna slutnja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti