Plan za Alibegovac pred odbornicima: Buduća turistička vinska destinacija, ali i stambena zona

Gradska vlast ostala je pri stavu da deo Alibegovca, južno od glavne gradske saobraćajnice i zapadno od Zanoškog potoka, površine nešto veće od 41 hektara, postane turističko-sportski lokalitet.
Plan za Alibegovac pred odbornicima: Buduća turistička vinska destinacija, ali i stambena zona
Foto: 021.rs

Prvi planski dokument koji reguliše ovaj deo Alibegovca, Predlog plana detaljne regulacije područja južno od glavne gradske saobraćajnice na Alibegovcu, a zapadno od Zanoškog potoka u Petrovaradinu, uskoro će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Nakon usvajanja ovo dokumenta, konačno će postojati osnova za plansko uređenje dela ovog naselja, koje je proteklih decenija okupirano divljom gradnjom.

Trenutno je ovaj prostor s velikim procentom površina pod voćnjacima, vinogradima i odlikuje se malom izgrađenošću. Mreža saobraćajnica nije izgrađena već je čine atarski putevi. Dominatni oblik stanovanja je porodično stanovanje.
 
Prostor je namenjen razvoju vinskog turizma zbog visokorazvijene vinogradarske tradicije, uz planiranje gastronomskih manifestacija, ali i stambenih kompleksa niske gradnje. Generalno, ceo investitorski prostor namenjen je objektima spratnosti P+2 na oko 800 kvadrata na postojećim parcelama, odnosno 1.500 kvadrata na novim parcelama.
 
Turistički objekti koji su ovde mogući su hoteli, smeštajni kapaciteti, ugostiteljski objekti, etno-centri, kongresni centri, vinarije i slično.
 
"S obzirom na izvanredan položaj i prirodne vrednosti, prisustvo vinograda u voćnjaka i tradiciju vinogradarske proizvodnje, moguće je razvijanje vinskog turizma sa elementima i sadržajima neophodnim za turistički boravak (obilazak vinskih podruma i degustacije, gastronomske manifestacije i sl). U skladu sa potrebama i zahtevima investitora, definisani su kompleksi i konkretni sadržaji", navode autori ovog predloga plana.
 
Prema planu, za svaku gradnju potrebno je geomehaničko istraživanje usled mogućeg terena koji nije pogodan za gradnju, odnosno zbog klizišta. Na delu nanosa aktivnog klizišta je zabranjena bilo kakva gradnja i to područje biće područje zaštitnog zelenila. 
 
Za lociranje objekata u zoni Zanoškog potoka uslov je da se u pojasu širine pet metara od ivice obale potoka ne mogu graditi nadzemni objekti, postavljati ograde, saobraćajnice i slično, a podzemni objekti moraju biti ukopani minimalno metar ispod površine terena i podnositi opterećenje teške građevinske mehanizacije. 
Postoji svakako i potreba za stambenim stanovanjem. Prema evidenciji "Informatike", na ovom području je evidentirano 76 stanovnika, a prostor ima potencijal za oko 1.200 stanovnika. 
 
Urbanisti od svakog investitora traže da bilo koja gradnja ne remeti život, odnosno stanovanje, što znači da poslovni objekti ne smeju da emituju buku, zagađuju vazduh, da naruše uslove parkiranja ili frekvenciju saobraćaja.
 
U okviru poprečnih profila ulica planiraju se obostrani ili jednostrani trotoari, kako širina ulica i konfiguracija terena dozvoljava. U okviru poprečnog profila planiranog produžetka glavne mišelučke saobraćajnice i duž državnog puta planirane su biciklističke staze, koje će predstavljati vezu sa Petrovaradinom, Novim Sadom, Sremskom Kamenicom i Sremskim Karlovcima.
 
Podsetimo, o vinogradima na Alibegovcu poslednji put se govorilo u avgustu, kad je beogradska kompanija "Milenijum tim" kupila imovinu akcionarskog društva "Navip" na Alibegovcu. To su u najvećem procentu bile plantaže, koje je "Milenijum tim" platio 216 miliona dinara.
 
Takođe, "Milenijum tim" u poslednje vreme je u žiži interesovanja jer je angažovan na deminiranju dela Šodroša i Kameničke ade zbog izgradnje novog mosta sa obilaznicom preko Bulevara Evrope, projekta od nacionalnog značaja, koji nailazi na negodovanje dela javnosti.
  • vlala

    26.12.2022 19:35
    urbanistički kriminal
    Opet Bocara i njegovi pajtosi, opet ista komisija za planove, opet isti ljudi umreženi u urbanističku korupciju.
  • Mile

    26.12.2022 19:16
    Poštena legalizacija
    Karagača će save dobiti s obzirom ko je sve tamo na divlje gradio kuće. Sve članovi SNS. E moj Novi Sade, ko je pošten taj sve plati, ko je lopov ili stranački sendvičar taj sve dobije za mufte.
  • Pićuka

    26.12.2022 16:31
    Stvarno treba biti rođen za biznis. Budeš neki građevinski investitor i onda, usput, kupiš neku firmu, vinograde, brodogradilište, bašte itd. I onda, paf, to zemljište preko noći postane građevinsko-stambeno. Ko sedmica na loto-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti