Završena blokada glasanja za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu, ovo su dalji planovi

Oko 16 časova prekinuta je blokada glasanja za izbore za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Završena blokada glasanja za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu, ovo su dalji planovi
Foto: 021.rs
To je i bio rok u kojem je trebalo da se održe izbori.
 
Zvanični predstavnici Studentskog parlamenta i dalje nisu davali izjave za medije, već su samo odneli izborni materijal - kutije i zapisnike.
 
Predstavnici studenata koji su blokirali glasanje su za 021.rs rekli da očekuju da se pojavi prosvetna inspekcija, koju su pozvali zbog sumnje na nepravilnosti u izborni postupak i da očekuju nalog da se izbori ponove u narednom periodu.
 
U slučaju da se to ne desi, pretpostavlja se da će izborna komisija doneti odluku da se glasanje ponovi za sedam dana. Ako se ne ispune uslovi, studenti kažu da će ponovo blokirati glasanje.
Podsetimo, studenti su u 8 sati jutros blokirali glasanje. Kako je javio reporter 021.rs sa lica mesta, oni su izlepili plakate preko glasačkih kutija i satima nisu dozvoljavali nikome da im priđe.
 
Šta su zahtevi?
 
Studenti zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.
 
Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta. 
 
Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.  
 
 
Drugi zahtev je ponavljanje izbora uz ispunjavanje prvog zahteva. 
 
Studentkinja Mila Pajić za 021.rs ističe da sporni član iz Pravilnika mora da bude izbačen jer ne dozvoljava drugim kandidatima da se kandiduju za parlament.
 
"Nema izbora, zato što nemamo izbora", ističe Pajić.
 
 
Inače, kandidaturu za parlament je predala samo jedna opcija - Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Predstavnici ove liste koji se takođe trenutno nalaze na Filozofskom fakultetu, nisu želeli da za 021.rs prokomentarišu dešavanja ni posle nekoliko sati.
Kažimo i da tokom prepodneva, dok je reporter 021.rs bio na fakultetu, do mesta za glasanje došlo je tek nekoliko ljudi koji su se raspitali za izbore, tako da se čini da ili velika većina studenata ne zna da je danas trebalo da se bira Studentski parlament ili nisu zainteresovani da glasaju na izborima na kojima je unapred poznat pobednik, jer ima samo jedna lista. 
 
Uprava Fakulteta se takođe nije oglašavala.
  • комшиница

    16.04.2024 18:40
    за лиманац
    Лиманац генијалац само си ти фалио да коментаришеш. Да даш подршку у неким стиховима ако може, овим твојим патриЈотским ”студентима” што су блокирали факултет ономад. Ајд, иде то теби!
  • dekadent

    16.04.2024 17:54
    studentski izbori dođu nešto kao praktična nastava za predmet izborna krađa... studentski neparlamentarizam pokazuje koliko su mladi lideri moralno i etički posrnuli
  • slobo

    16.04.2024 17:43
    Eto botovi su rekli NE zabrani posedovanja latinični valuta i latinični auta. Nisu oni ušli u ovo radi patriotizma i zastava nego radi eura i mercedesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti