Božović: Blokada Filozofskog fakulteta isfabrikovan događaj, matrica pred izbore u Novom Sadu

Blokada Filozofskog fakulteta i zahtev za smenom profesora tog fakulteta Dinka Gruhonjića je oblik toksične polarizacije kao oblika upravljanja društvom, ali i matrica za lokalne izbore u Novom Sadu.
Božović: Blokada Filozofskog fakulteta isfabrikovan događaj, matrica pred izbore u Novom Sadu
Foto: 021.rs

To je za N1 izjavio glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag i jedan od osnivača Inicijative "Proglas" Gojko Božović.

Istakao je da takav događaj ne bi bio moguć u demokratskom društvu.
"Bila bi jedna izjava, takva kakva je. Možda ne bi bila ni primećena. To je stvaranje moralne panike i situacije u okviru koje celokupno društvo treba da bude angažovano. To je jedan oblik toksične polarizacije, to je oblik upravljanja društvom. Stvorite situaciju koja nema realnan značaj, oko koje društvo treba da se cepa na nepomirljive polove, a za to vreme se donose neke druge odluke ispod žita", objasnio je Božović pozadinu dešavanja u Novom Sadu.
 
Dodaje da ceo događaj ima i političku dimenziju.
"Očigledno je da zaoštrenom retorikom i zahtevom za moralno-političku podobnost i najtežom artiljerijom se kreće u jednu vrstu kampanje u Novom Sadu. To će biti matrica kojom će se Srpska napredna stranka obraćati javnosti u narednom periodu", dodao je Božović.
 
Prema njegovoj oceni, proizvodi se mnoštvo događaja čiji je cilj skretanje pažnje sa izborne krađe u decembru, završetka kosovske drame.
 
"Otvara se vojvođanski front i skreće se pažnja. Stvaraju se događaji koji nemaju istinski smisao i realan značaj. To je jedna organizovana propagandna operacija koja služi da se uništi političko javno mnenje u ovoj zemlji", istakao je.
 
Njegov utisak je da je blokada fakulteta zbog izjave Dinka Gruhonjića od pre godinu dana, kada je rekao da je na jednom događaju u Dubrovniku rekao da je ime dobio po Dinku Šakiću upravniku logora Jasenovac, isfabrikovan događaj kako bi se prekrile neke druge stvari koje su u ovom trenutku urgentne.
 
Dodaje da je pokrenuta "jedna složena operacija koja je malo izmakla kontroli blokadom fakulteta".
 
Napominje da je zahtev za moralno-političkom podobnosti profesora univerziteta nerealan i da ako bi se uveo onda nijedan profesor ne bi mogao da zadovolji taj kriterijum.
 
Blokadu Filozofskog fakulteta je obeležio i izostanak jedinstvene reakcije Univerziteta u Novom Sadu. Božović kaže da institucije, pa tako ni Univerzitet, ne istupaju jedinstveno, a strah je jedan od razloga.
 
"Atmosfera u javnom i društvenom životu nije pogodna za dijalog i raspravu. Mnogi se povlače u svoje mehurove i četiri zida. Time se potiskuje jedna ogromna kreativna energija u društvu", kazao je on za N1.
 
Drugi razlozi za izostanak reakcije, prema njegovom mišljenju su komoditet "onih koji su mirno prihvatili sadašnje okolnosti misleći da nikada neće doći na red".
 
"Mislim da je to jedna egoistična pretpostavka, a li i neodgovorna. Ne možemo mirno posmatrati događaje u društvu. Moramo razumeti šta se u društvu događa i moramo učestvovati jer se to tiče svih nas", istakao je Božović.
  • ja

    05.04.2024 09:36
    Izostanak reakcije
    Nije izostala reakcija, rektor i one dve karikature od dekana su jasno stavili do znanja šta je zvaničan stav.
  • Novosađanka

    04.04.2024 15:46
    Sunovrat

    Nije njima bitan Dinko. Sve se to radi s jedne strane zbog izbora u Novom Sadu i Beogradu, koje vlast ne sme da izgubi, jer bi to za njih značio KRAJ. Ali i permanentna krađa i prodaja ovo malo Srbije što je ostalo.
  • Srele

    03.04.2024 14:03
    Meksički kartel
    Strašno je ovo što se dešava... Ja se zaista brinem za ovu Zemlju i ovo zlo koje nas je snašlo.
    Sasvim je uredu da čovek ima kritički stav prema uzdizanju vojnih zločinaca... Verovatno je nekome zasmetalo... Ali zato je tu paravojska da izvrši ono što policija ne sme. Bukvalno klizimo u ozbiljan i duboki kriminal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti