"Galens" inicira, Grad sprovodi: Menja se plan za prostor koji je bio predviđen za sportski park

Pred odbornicima Skupštine Novog Sada u petak, 19. aprila, naći će se odluka o izmeni Plana generalne regulacije za lokalitet na Novom naselju koji je ranijim planovima bio predviđen za park.
"Galens" inicira, Grad sprovodi: Menja se plan za prostor koji je bio predviđen za sportski park
Foto: 021.rs
Plan se odnosi na prostor za mešovitu namenu između Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (Bulevara Evrope) u Novom Sadu, odnosno na lokalitet između ulica Momčila Tapavice i Bulevara Jovana Dučića. 
 
Odlukom o izmenama i dopunama Plana obuhvata se 4,8 hekatara.
Kako se navodi u Odluci, uslovi za uređenje ovog prostora definisani su Generalnim urbanističkim planom, kojim je obuhvaćeni prostor namenjen za sportski centar. 
 
Ranijim planovima ovaj deo Naselja bio je predviđen za sportski park, da bi se u Generalnom urbanističkom planu usvojenom prošle godine, namena promenila u "sportski centar". Razlika može biti značajnija od jedne reči, jer dok sportski park mora da podrazumeva zelenilo i otvorenost svim građanima, sportski centar može podrazumevati i gradnju objekta za sportske namene.
 
Takođe, u nedavnoj istoriji Grada više puta se dešavalo da su parkovi koji su u GUP-u označavani kao "sportski" bivali poništavani planovima nižeg reda u korist izgradnje stambenih i poslovnih objekata.
Prethodni plan za ovu lokaciju koja je bila namenjena za "sportski park" podrazumevao je da otvoreni sportski tereni mogu da zauzimaju maksimalno 25 odsto površine parcele, dok je minimalno predviđeno učešće uređenih zelenih površina bilo 70 odsto.
 
Ideja je tada bila da ovo bude većinski zeleni prostor sa terenima za mali fudbal, košarku, odbojku, boćanje i skvoš, a da u središnjem delu parka bude izgrađen ugostiteljski objekat. Planirane su i aleje duž glavnih staza, šumarci, travnjaci i niz ukrasnih elemenata.
 
Sredstva za izradu Odluke o izmenama i dopunama Plana obezbedio je "Galens", kao investitor koji je kupio više od 12.000 kvadratnih metara zelenih površina u obuhvatu plana. 
 
U martu ove godine, Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove donela je Rešenje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja ove odluke na životnu sredinu, jer se radi o "manjim izmenama". 
 
Podsetimo, kompanija "Galens" se pre dve godine, nakon pisanja 021.rs, oglasila o nameni ovog zemljišta, navodeći da rade na projektu po kojem će se graditi sportski centar na površini od oko tri hektara. 
"Ta parcela je u vlasništvu naše kompanije još od 2015. godine, kada je i nastala prvobitna ideja da se na tom lokalitetu izgradi moderan sportski centar. Naš cilj je da, realizacijom te velike investicije, obezbedimo jedinstveno mesto za sport u Novom Sadu, ali i u celoj Srbiji. Koristimo ovu priliku da najavimo da ćemo taj projekat, čim u potpunosti bude završen, s ponosom predstaviti javnosti, i još jednom pokazati da naša kompanija misli na svoje sugrađane, da gradi i zapošljava", naveli su tada u "Galensu" NS uživo.
 
Odluka o izmenama i dopunama Plana pred odbornicima Skupštine grada naći će se u petak, 19. aprila, na najnovijoj sednici. Nakon usvajanja postaće važeća osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.
 
Posle toga sledi javni uvid u Nacrt plana, kada će građanima i udruženjima biti ostavljena mogućnost ulaganja primedbi. 
  • Voja

    22.04.2024 08:33
    Park je moj
    Plan se ne menja radi Galensa, već oni prave GUP u skladu sa potrebama.
  • Sasa

    19.04.2024 14:59
    Ne shvatam
    Ono sto meni u celoj ovoj prici nije jasno, je to sto i ti koji odlucuju da na mestu parkova grade zgrade, zive ovde ili u Beogradu, gde je ista stvar! I njihova deca zive ovde i svi udisemo isti vazduh. I da li je zaista bitniji novi mercedes od 100.000 eur od vazduha!? Leti je po 45 stepeni, nigde hlada. Automobili, zgrade i beton. Kod mene na Podbari pola ulica nema trotoar. Isto je i na Adicama, Salajci..
  • Elena

    19.04.2024 12:41
    Dokle vise
    Aman ljudi,shvatam ja donekle ljudsku pohlepu al sto je previše previše je.Hoce li imati neko snage da zaustavi taj Galens .Već je kupio deo nacionalnoj parka Fruška Gora,pa će sigurno i tamo da gradi.Aman ljudi dokle.Ima li neko u tom urbanizmu svesti i pameti da vidi gde to sve vodi.Isto vazi i za vlast koja tako olako prodaje nesto sto nije njihova prcija.Valda je ova zemlja u vlasništvu celog naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti