Pooštravaju se kazne za ispuštanje fekalija u kanalizaciju u Novom Sadu

U novosadskoj Odluci o uslovima i načinu organizovanja komunalnih delatnosti isporuke vode i uklanjanja voda, napokon je precizirana zabrana ispuštanja sadržaja iz septičkih jama u kanalizaciju.
Pooštravaju se kazne za ispuštanje fekalija u kanalizaciju u Novom Sadu
Foto: 021.rs
U do sada važećoj Odluci pisalo je da korisniku nije dozvoljeno da javnu kanalizaciju otpadnih voda koristi za odvođenje atmosferskih voda sa slivnih površina i ispuštanje sadržaja iz septičkih jama.
 
Ovaj član sada je preciziran tako da glasi da je "u cilju zaštite tehničkog sistema za uklanjanje voda zabranjeno svim fizičkim i pravnim licima, kao i preduzetnicima ispuštanje sadržaja iz septičkih jama i drugih materija u javnu kanalizaciju"
U delu odluke koja se odnosi na slučajeve i uslove pod kojima se može uskratiti komunalna usluga u stavku kada korisnik ispušta u javnu kanalizaciju atmosfersku vodu i sadržaj septičkih jama, dodata je i opis "i druge materije".
 
Menja se i kaznena politika prema onima koji prekrše pravila definisana ovom Odlukom.
 
Oni koji budu ispuštalil sadržaj septičkih jama u kanalizaciju više neće moći da budu kažnjavani kaznom rada u javom interesu u trajanju od 20 do 240 sati. Umesto toga, predviđene su isključivo novčane kazne.
Kako se ističe u izmenama Odluke, novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se pravno lice ako sadržaj iz septičkih jama i druge materije ispušta u javnu kanalizaciju. Predviđena je i kazna od 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.
 
U trenutno važećoj Odluci, kazna predviđena za pravno lice koje ispušta sadržaj iz septičke jame u kanalizaciju bila je 60.000 dinara.
 
Ove izmene predložene su nakon inicijative Gradske uprave za inspekcijske poslove, a nakon dugogodišnjih problema sa ispuštanjem sadržaja septičkih jama u kanalizaciju. 
 
U slučaju da je reč o preduzetniku, predviđena kazna je 75.000 dinara, dok će se fizičko lice koje ispušta sadržaj iz septičke jame u kanalizaciju kazniti sa 25.000 dinara. 
Portal 021.rs više puta je pisao o privatnim preduzetnicima i drugim pravnim i fizičkim licima koji fekalije ispuštaju u kanalizaciju u gradu.
 
Najveći deo otpadnih voda iz septičkih jama crpe privatnici kojima za obavljanje ove osetljive delatnosti nije potrebna licenca, niti imaju dužnost da nadležne ustanove obaveste o tome gde ispuštaju otpadne vode. Kazne su do sada, uglavnom, bile minimalne, tako da je tim firmama bilo isplativo da nastave po starom. 
 
Predlog izmena i dopuna Odluke o uslovima i načinu organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti isporuke vode i uklanjanja voda kojim bi kazne trebalo da se pooštre, naći će se u petak, 19. aprila, pred odbornicima Skupštine Grada.
 
Nakon što izmene budu usvojene, izmenjena Odluka će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.
  • Penzoš

    18.04.2024 11:44
    Perspektiva
    Na dobrom smo putu da se gušimo u vlastitom smeću i fekalijama. Kuga iz srednjeg veka nije daleko. Važno je da uredno plaćamo za sve i svja. Gde taj novac završava i na čega se troši, u nadležnim ministarstvima i JP sede armije partijski zaposlenih koji uredno primaju plate pitam se za koji to posao i rezultate. Sredstava ima samo se ne troše namenski.
  • miki

    17.04.2024 14:04
    sta ce nam zakoni ksd se ne po
    zalon se ne postuje korupcija HAPSI BRE SVE REDOM
  • maja

    17.04.2024 12:44
    analize vode
    Nadlezni kazu da su radili analizu vode za pice i da je sve u redu.
    Pa niko se nije ni zalio na vodu za pice vec na kanalizaciju.
    To je kao da zavete elektricara a dodje moler da vam okreci
    stan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti