Burno u Skupštini grada: Odbornik SPS se usprotivio planovima, kaže da vlast nema legitimitet

Odbornik Socijalističke partije Srbije Božidar Protić istupio je iz odborničke grupe, nakon što se usprotivio ideji da se usvajaju urbanistički planovi koji su bili na dnevnom redu.
Najviše polemike u javnosti izazvala je izmena plana za područje "Štrand - Kabel", kojim se predviđa izgradnja crkve kod Štranda. Ovaj plan je usvojen većinom glasova odbornika.
 
Međutim, pre samog usvajanja odluke dogodila se nesvakidašnja stvar u Skupštini grada. Božidar Protić, nekadašnji odbornik Demokratske stranke, odlučio je da odgovori na pitanja o tome da li u lokalnom parlamentu predstavlja vladajući koaliciju ili opoziciju. 
Njegovo izlaganje često je prekidala zamenica predsednika Skupštine Kristina Karaić, koja je delovala nesnađeno u situaciji u kojoj neko iz vladajuće koalicije govori o stvarima koje ne prijaju uhu odborničke većine.
 
"Ja ne zastupam koaliciju na vlasti, ne zastupam ni opoziciju. Zastupam građane", rekao je Protić.
To je bilo dovoljno za prvu intervenciju Kristine Karaić, a Protić je nastavio, uz ogradu da iznosi lični stav, a ne stav odborničke grupe čiji je član. 
 
"Postavlja se pitanje uopšte da li smo mi u ovom momentu vlasni da donosimo odluke? Postoji princip legaliteta i legitimiteta. Legalitet imamo, izabrani smo na izborima. Legitimitet je vrlo sporan, u momentu izbora bilo je 71 odsto za ovu koaliciju, sada je 44. (Karaić se ponovo ubacuje) Dakle, ja mislim da nismo legitimni da donosimo ovakve odluke", naveo je Protić.
 

Foto: Novosadska TV
 
Tada ga je Karaić ponovo prekinula, govoreći mu da se vrati na temu, iako je on u nekoliko navrata govorio da upravo želi da priča o urbanističkim planovima. 
 
Protić je istakao da bi urbanistički planovi koji su se našli na dnevnom redu trebalo da budu povučeni.
 
"Zašto se stavljaju na dnevni red u praskozorje izbornog jutra? Neko zlonameran će vam reći da pred kraj želimo nešto da provučemo, a sigurno nije tako. Vezali smo se samo za pojedine tačke, a na ove druge tačke koje su izuzetno bitne za razvoj grada, niko ne obraća pažnju, a imaćemo dalekosežne posledice kada se usvoje. Ja nisam glasnogovornik po bilo kom pitanju, po bilo kojoj tački, iz prostog razloga što mislim da o njima ne treba da raspravljamo danas, jer nismo više vlasni. Ja ne znam ko je kus i repat, niti me to interesuje, ali stalno se interesujemo za neke floskule i podele, koje nikome dobro nisu donele. Svako ima pravo da iznosi svoj stav, građani treba da se izjasne šta žele u svojoj okolini", naveo je Protić.
 
Ubrzo je Karaić opet intervenisala pretnjom da će odborniku oduzeti reč. Kada je Protić počeo da objašnjava da bi njegovo izlaganje moglo da ima štetne posledice po odborničku grupu Socijalističke partije Srbije, Karaić je reagovala i isključila odborniku mikrofon, navodeći da u Skupštini ne treba da iznosimo lične frustracije, premda je Protić pričao upravo o onome što je činilo dnevni red.
 
Ipak, na kraju je Protić imao poslednju reč. Odbornik se ponovio javio za reč i zaključio svoje izlaganjem porukom da napušta odborničku.
 
  
 
Kako je rekao, ne želi da svojim izlaganjem nanosi šteti odborničkoj grupi, jer nju čine njegovi prijatelji, niti želi da ugrožava nečiji koalicioni potencijal. Iz tog razloga, odlučio je da istupi iz odborničke grupe SPS-JS, uz poruku da neće pristupiti nijednoj drugoj grupi u lokalnoj skupištini. 
 
"Vi svi, kao i ja, zastupate građane. Ja osećam da više nemam legitimitet. Želim vam sreću u budućem radu i budućim izborima, ovo je moj zadnji mandat u Skupštini. Mnogi od vas više neće sedeti tu, tako da, šta vam je - tu vam je. Želim vam naporan rad, građani će prepoznati to ili neće, ali to je pravo građana. Mi svoj dignitet i legitimitet dobijamo od građana, jedino su oni bitni, oni nam ga mogu dati i oni ga mogu oduzeti na izborima. Ne treba ulica ovde da raspravlja, imamo institucije, peticije, referendume i svako neka iskoristi legitimne institucije i legitimni postupak za iskazivanje svoga mišljenja", zaključio je Protić.
 
On se još jednom zahvalio svojim skupštinskim kolegama. Međutim, nakon ovog izlaganja nije bilo reakcija, uzvika ili aplauza. Rasprava se samo nastavila.
Ovo nije prvi put da Protić radi stvari na svoju ruku. U novembru 2019. godine Protić je kao odbornik Demokratske stranke prekinuo bojkot lokalnog parlamenta i vratio se u skupštinsku salu kako bi raspravljao o budžetu grada. 
 
Prve reči Protića za govornicom po povratku u Skupštinu grada bile su "prijatelji stari, gde ste, da li ću vas ikad naći" Tereze Kesovije. On je rekao i da bez obzira na to koliko voli Demokratsku stranku, to ne znači da manje voli Novi Sad i sugrađane.
 
"Mi svi moramo pre svega da se vodimo interesima i željama građana Novog Sada. Mi na lokalu nemamo političku samoupravu, imamo komunalnu samoupravu. Na lokalu, ovo je posao i meni je krivo kada nas neko naziva političarima. Mi nismo političari, politika se vodi u Beogradu. Mi smo samo lica koja prenose želje, interese i potrebe građana i od njih smo dobili mandat", naveo je on.
 
Nedugo nakon povratka u Skupštinsku salu, Protić je nastavio svoj rad, ali u sklopu odborničke grupe koju je predvodila Socijalistička partija Srbije. Na izborima 2020. godine našao se na lokalnoj izbornoj listi socijalista, te je dobio još jedan mandat u lokalnom parlamentu.

Komentari 67

  • Ns time

    08.03.2024 12:36
    Sve ovo sto vidite je praskozorje.
    I to da vise nema koga za ministre pa je dobra i kafe kuvarica iz ,da izvinite, Panceva zvana...dobro, to sad nije vazno....
  • stari sps

    08.03.2024 01:28
    a mi ?
    mi kao i obicno , muk!!i treba protic da nam drzi vakelu a i nije nas clan, pa moz da prica sta mu cefne !!i treba!!a mi cuvamo funkcije!!cvele,bojat , djukic i kompanija!i sad mi da vam trcimo??!!i treba vam crkva i popovi ,jer vas samo i oni mogu spasiti totalne propasti!! pa zar 4.01 % u ns !!??nas zaaboooravite mi trcati vala necemo
  • Pera

    07.03.2024 21:09
    Nije mi jasna funkcija crkve. Veoma mi je jasna potreba za verom, ali ne razumem funkciju posrednika izmedju coveka i Boga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti