Kroz izmenu i dopunu plana "provučeno" povećanje kapaciteta "Spensa"

Pred odbornicima Skupštine Novog Sada sutra, 5. marta, naći će se i Odluka o izradi izmena i dopuna plana dela grada u kom se nalazi Spens.
Kroz izmenu i dopunu plana "provučeno" povećanje kapaciteta "Spensa"
Foto: 021.rs

Ovaj dokument, u skupštinskom materijalu je nazvan "Odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške u Novom Sadu (usklađivanje pravila uređenja i građenja sa zahtevima pristupačnosti, i dr.)".

Cilj izrade odluke o izmenama i dopunama plana je, kako se navodi u dokumentu, da se uslovi pristupačnosti definisani Pravilnikom koji reguliše pristup i kretanje osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama.

U planu se napominje i da na obuhvaćenom prostoru postoji određeni broj višeporodičnih objekata građenih u ranijem periodu koji nisu prilagođeni uslovima pristupačnosti. To se prvenstveno odnosi na nepostojanje rampi za pristup, liftova, i slično. 
 
Međutim, u Odluci se navodi i da će se preispitati pravila uređenja i građenja za Urbanističku celinu Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina", odnosno Spensa.
Kako se ističe u Odluci, ona neće uticati na kapacitete prostora planirane planskim dokumentom, sem za objekat Spensa, gde je moguće "određeno povećanje kapaciteta, što bi se preciziralo daljom planskom razradom".
 
"Odlukom o izmenama i dopunama Plana potrebno je omogućiti rekonstrukciju postojećeg objekta, rušenje i izgradnju nove garaže, kao i nadogradnju (trenažna dvorana, platoi, kompleks bazena, restoran vidikovac)", piše u dokumentu.
 
S obzirom na to da se odluka o izmenama i dopunama donosi radi usklađivanja sa planom višeg reda, odnosno Generalnim urbanističkim planom, predloženo je da se izmene i dopune plana izrade i usvoje po skraćenom postupku. 
 
Postupak će skratiti i to što je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada doneo mišljenje po kom nije potrebna izrada studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra. Podsetimo, objekat Spensa je izuzetno vredno arhitektonsko nasleđe 20. veka. 
Rekonstrukcija Spensa pominje se već godinama unazad. Već je izrađena i projektno-tehnička dokumentacija koju su izradili Fakultet tehničkih nauka, "Bexel Consulting", građevinski biro "Axis" i "Balkans Security Services". Ona je osnova da se krene u planiranje finansiranja, koje će nesumnjivo morati da se kreditira. 
 
Sam projekat rekonstrukcije dugo se čekao, bio je zahtevan i skup - firmama je plaćeno 150 miliona dinara i od njih je traženo da, između ostalog, uzmu u obzir kompletnu energetsku sanaciju Spensa, proširenje i modernizaciju, sa novim sadržajem.
 
Kako je 021.rs pisao, urediće se ugostiteljski prostor, proširiti komercijalne mogućnosti i izgraditi sadržaj poput novog bazena i klizališta na otvorenom na Spensu, nova trenažna dvorana, nadgradnja za budući vidikovac u zoni rashladnog tornja i mnogo toga još.
 
Kako bi Spens mogao da izgleda javnosti je otkriveno još 2020. godine, kada je Fakultet tehničkih nauka, pre nego što je dobio posao na tenderu, i u toku predizborne kampanje predstavio maketu budućeg izgleda ovog značajnog objekta.
  • Vucko

    10.03.2024 18:21
    Novolend
    Napravite leto i zimu , proleće i jesen . Napravite Novolend.
    Porusite zidine u centru grada i napravite uživanje u centru grada po subvenc. Cenama za sve uzraste.
  • %/+=_&$#

    05.03.2024 13:58
    Znači zbogom i Spensu, jer što bi nešto i ostalo od Novog Sada. JVPMC
  • Turbo folk

    05.03.2024 09:11
    Vidikovac
    Restoran na otvorenom podrazumeva noćne koncerte turbo folk muzike. Spavajte sad jer nakon ,,rekonstrukcije,, nećete moći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti