Gotova projektna dokumentacija za rekonstrukciju Spensa: Traži se rešenje za plaćanje celog posla

Grad Novi Sad i uprava Spensa razgovaraju o načinima na koje će se finansirati jedna od većih investicija - rekonstrukcija ovog gradskog simbola.
Gotova projektna dokumentacija za rekonstrukciju Spensa: Traži se rešenje za plaćanje celog posla
Foto: 021.rs
Projektno-tehnička dokumentacija je pripremljena i dostavljena preduzeću, a izradili su je Fakultet tehničkih nauka, "Bexel Consulting", građevinski biro "Axis" i "Balkans Security Services".
 
Ona je osnova da se krene u planiranje finansiranja, koje će nesumnjivo morati da se kreditira. Dokaz za to su razgovori koje je u avgustu gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić imao sa predstavnicima Evropske investicione banke, kad je objasnio da je "Spens jedna od najvećih investicija" u budućnosti. 

"U toku su razgovori sa osnivačem, Gradom Novim Sadom o načinu finansiranja i realizacije ovog projekta", navode sa Spensa za 021.rs.
Sam projekat rekonstrukcije dugo se čekao, bio je zahtevan i skup - firmama je plaćeno 150 miliona dinara i od njih je traženo da, između ostalog, uzmu u obzir kompletnu energetsku sanaciju Spensa, proširenje i modernizaciju, sa novim sadržajem.
 
Kako je 021.rs pisao, urediće se ugostiteljski prostor, proširiti komercijalne mogućnosti i izgraditi sadržaj poput novog bazena i klizališta na otvorenom na Spensu, nova trenažna dvorana, nadgradnja za budući vidikovac u zoni rashladnog tornja i mnogo toga još.
Kompletna rekonstrukcija Spensa ideja je gradske vlasti godinama unazad, a nakon što je nekadašnji gradonačelnik Miloš Vučević 2018. godine u javnosti "testirao" mogućnost rušenja i izgradnje novog objekta.
 
Nakon burne reakcije Novosađana i procene da bi Grad skuplje izašla ta opcija, odlučeno je da se Spens rekonstruiše i energetski sanira kako bi u budućnosti generisao manje troškove.
 
Kako bi Spens mogao da izgleda javnosti je otkriveno još 2020. godine.
 
Maketa koju je 2020. godine predstavio Fakultet tehničkih nauka; Foto: 021.rs
 
Tada je Fakultet tehničkih nauka, pre nego što je dobio posao na tenderu i u toku predizborne kampanje, predstavio maketu budućeg izgleda Spensa.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

  • Neko iz struke

    24.11.2023 06:10
    Ludilo u stali
    Oper Axis??!!
    Koliko li je vec para namakao doticni, ima li tome kraja pitam se?
    Moramo ih kazniti 17.decembra, obavezno!
  • Branislav

    23.11.2023 21:50
    Samo da od svega ne bude novi "skadar na bojani"...
  • stane

    23.11.2023 20:31
    rekonstrukcija spensa
    U rekonstrukciju ce se uloziti velika sredstve (uveren sam mnogo veca od onoga sto treba) i onda ce se to dati nestrucnim ljudima (po partiskom rasporedu) kao sto je urađeno i kad je izgrađen SPENS, proanalizirajmo ko je sve krcmio ovo dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti