Novosadski odbornici odlučuju o crkvi kod Štranda i drugim planovima: 40 tema na dnevnom redu

Skupština grada danas, 5. marta će razmatrati skoro 40 odluka, od kojih se 24 odnose na urbanističke planove.
Novosadski odbornici odlučuju o crkvi kod Štranda i drugim planovima: 40 tema na dnevnom redu
Foto: 021.rs
Manji deo odluka koje su pred odbornicima se odnose na nekoliko redovnih izveštaja o radu gradskih ustanova i kadrovske izmene. 
 
Ovde se radi o imenovanju Stevane Subić za lokalnog ombudsmana, jer je Marina Popov Ivetić podnela ostavku, kao i postavljanju Miroslava Novakovića za vršioca dužnosti direktora Spensa, pošto je Dragan Milić podneo ostavku.
Regulacioni planovi koji se nalaze pred odbornicima su u velikoj meri sporni, jer se kod većine radi o "investitorskom urbanizmu", kada vlast menja delove planova samo kako bi nekome omogućila koji kvadrat ili sprat više.
 
Tako će se dozvoliti soliteri na mestu Jugoalata, na uglu Bulevara Jovana Dučića i Bulevara kneza Miloša, na mestu Hotela Sajam, na Bulevaru Evrope pre planiranog arheološkog parka pre kružnog toka sa Rumenačkom, kao i na drugim lokacijama.
 
Za pojedine planove ćemo tek videti šta će biti omogućeno, jer se sada donose odluke o njihovoj izradi. Među njima je i plan koji se odnosi na Spens.
Ipak, najviše pažnje privlači odluka da se menja deo plana Limana kako bi se gradio verski objekat kod okretnice na Štrandu.
 
U prvom trenutku kada se pojavila ova informacija, gradska vlast je uglavnom ćutala i nije bilo jasno odakle ova ideja.
 
Međutim, kada su Mesna zajednica "Liman", građani, stranke i nevladine organizacije reagovale i usprotivile se, vlast se oglasila tvrdeći da se radi o "napadu na svetinje" i da Novi Sad treba da dobije verski objekat posvećen "mučenicima iz Racije 1942". Predstavnici vlasti su otišli toliko daleko da su zatražili i od pojedinih stranaka koje se nisu oglašavale da kažu da li su za gradnju pravoslavne crkve na Limanu. Uz sve to, date su izjave, a oglasila se i Eparhija bačke, čime je potvrđeno odakle potiče ideja da se gradi crkva na Limanu 1.
 
Građani su već masovno izrazili protivljenje toj ideji, pa će tako Građanski pokret "Bravo" pre današnje sednice predati Skupštini grada više od 2.000 potpisa skupljenih na Limanu tokom dva dana.
 
Kažimo da je na dnevnom redu i odluka da se omogući gradnja memorijalnog centra sa muzejom posvećenog Raciji 1942. godine kod Mosta slobode.
  • Bojan

    06.03.2024 09:22
    @NS

    Redovna mantra likova koji još žive s živinom u nekom selu i histerišu kad im se kaže da se u Novom Sadu ne drže kokoške.
  • Стевара

    05.03.2024 20:54
    Гужва верника
    Новосадске православне цркве крцате верницима, нема места да уђеш и да се прекрстиш. Све крцато верницима. Мора се зидати још цркава. Мало је Буловићу овај број цркава па дај на Штранду да се изида једна. Сметају му Змајеве дечје игре,галами се и пева испред Владичанског двора. Смета му Кобасицијада у Турији па наредио звона да се оглашавају сваки сат времена у селу. Својим поступцима одбија вернике од СПЦ.
  • NS

    05.03.2024 16:36
    Crkva
    Ne razumem nesto
    Necete most, necete zgrade, necete crkve, necete fabrike, necete autoputeve (uzurpiramo zelenu povrsinu)...

    Pa sto onda zivite u gradu...
    Lepo na selo, pa na livadu zajedno sa ovcama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti