Novosađani dobijaju novu zaštitnicu građana: Najviše radila u kancelariji javnog izvršitelja

Novi Sad će ponovo dobiti ombudsmana, nakon što je to mesto bilo upražnjeno pet meseci, jer je Marina Popov Ivetić podnela ostavku. Kandidatkinja je Stevana Subić.
Novosađani dobijaju novu zaštitnicu građana: Najviše radila u kancelariji javnog izvršitelja
Foto: 021.rs

O novoj ombudsmanki odlučivaće odbornici na sutrašnjoj sednici Skupštine grada.

Po priloženoj biografiji Stevane Subić, vidi se da najviše iskustva ima kao viša pomoćnica javnog izvršitelja.

Kako je navela u biografiji, njeni zadaci kod izvršitelja podrazumevali su organizaciju rada, podnošenje izveštaja izvršnim poveriocima, vođenje predmeta, rad sa strankama, i drugo.

U kancelariji javnog izvršitelja Subić je zaposlena od 2014. godine.
Pre toga bila je sudijski pripravnik u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Na toj poziciji bila je od 2011. do 2014. godine. Subić je prethodno volontirala u Osnovnom sudu.
 
Završila je opšti smer Pravnog fakulteta u Novom Sadu, gde je stekla i master diplomu, a položila je i pravosudni ispit.
 
Nju je za funkciju lokalnog ombudsmana predložilo 35 odbornika u Skupštini grada, odnosno više od jedne trećine. 
 
Kako se navodi u obrazloženju Rešenja o izboru za lokalnog ombudsmana, kandidat treba da ispunjava određene uslove, uključujući stečeno visoko obrazovanje iz prava, profesionalno iskustvo na poslovima u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i najmanje pet godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana. Takođe, od kandidata se zahteva da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete.
 
Podsetimo, funkcija lokalnog ombudsmana upražnjena je od 17. oktobra prošle godine. Tada je Marina Popov Ivetić podnela ostavku tokom trajanja mandata. Ona je nakon toga postavljena za zamenicu gradskog pravobranioca.
 
Ostavka Popov Ivetić bila je iznenađenje, budući da je to bio njen drugi mandat koji je prekinut nakon tri godine, iako mandat traje pet godina.
Novosadski ombudsman je tokom godina u svojim postupanjima donosio nekoliko odluka koje su bile značajne za Novosađane, od kojih se ističe zaključak iz 2022. godine o neisporučenom grejanju. Kako je 021.rs pisao, Lokalni ombudsman je zaključio da je "Novosadska toplana" trebalo da umanji račune za grejanje za oktobar 2022. budući da tada grejanje građanima nije isporučeno.
 
Gradsko veće se oglušilo o ovo mišljenje Lokalnog ombudsmana, iako su isti zaključci doneti za Kragujevac, Kraljevo, Bujanovac, Zaječar i Beograd, u kojima su računi bili umanjeni zbog pomeranja početka grejne sezone za 1. novembar.
  • Danijela

    27.03.2024 18:45
    Konačno sjajan i strucan covek na ovoj poziciji. Zena je izuzetna i kao osoba i mislim da ce se odlicno snaci.. srecno!
  • Fića

    05.03.2024 09:08
    Rad u stranci i...!
    U buduće bi trebalo da se uvede na Konkursima za rad u Javnim ustanovama i Obaveza prijavljivanja svih Naloga , niknejmova po Mrežama i da građani imaju bolji uvid ko je osoba koja konkuriše ili dobija Radno mesto u Javnoj upravi.
  • NSTulip

    04.03.2024 18:36
    Ima li?
    "profesionalno iskustvo na poslovima u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i najmanje pet godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana."
    Ko ovo moze da poveze sa javnim izvrsiteljima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti