Ko su kandidati SNS za Novi Sad: Od Turkulov do "jedine prave opozicije naprednjačkoj vlasti"

Gradska izborna komisija Novog Sada proglasila je izbornu listu "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", koja je predata u subotu uveče.
Ko su kandidati SNS za Novi Sad: Od Turkulov do "jedine prave opozicije naprednjačkoj vlasti"
Foto: 021.rs
Koaliciju "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista i Srpska stranka Zavetnici.
 
Na listi je najviše kandidata Srpske napredne stranke - 58. Socijalistička partija Srbije kandidovala je sedam potencijalnih odbornika, Pokret socijalista dvoje, koliko i Socijaldemokratska partija Srbije. PUPS ima tri kandidata.
 
Novi koalicioni partner, Srpska radikalna stranka dobila je čak četiri potencijalna odbornika, od kojih su neki visoko pozicionirani na listi. Novost na listi naprednjaka su i Zavetnici koji imaju čak i dva kandidata, od kojih jedan zauzima poslednju poziciju na izbornoj listi.
 
Portal 021.rs donosi vam pregled najpoznatijih kandidata na listi "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra".
Vesna Turkulov
 
Nositeljka liste Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Nvom Sadu je bivša načelnica Infektivne klinike i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Turkulov.
 
Vesna Turkulov je došla u žižu javnosti nakon optužbi da je tokom pandemije korona virusa postojalo odeljenje za tzv. "VIP pacijente" koji su se lečili na klinici, uprkos tome što je otvorena kovid bolnica na Mišeluku. Ove tvrdnje nikada nisu potvrđene, ali je Turkulov nakon njih smenjena sa pozicije. Nedugo nakon toga, Turkulov je imenovana za predsednicu Upravnog odbora Kliničkog centra Vojvodine.
 
Akademska karijera Vesne Turkulov se razvijala na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je diplomirala i gde je danas redovna profesorka i cenjena lekarka.
Milan Đurić
 
Drugi na listi je aktuelni gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić. Rođen je 1977. godine u Novom Sadu i život mu je vezan za Liman. Tamo je išao u Osnovnu školu "Jovan Popović", a ni Isidorina gimnazija mu nije bila daleko. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, što ga čini još jednim pravnikom na čelu Novog Sada. 
 
U zvaničnoj biografiji nema mnogo podataka o periodu pre 2012. godine - bio je advokatski pripravnik, a nakon toga od 2005. godine samostalno se bavio advokaturom. S dolaskom naprednjaka na vlast u Novom Sadu započinje i njegova funkcionerska karijera, jer je postavljen za člana Gradskog veća za upravu i propise, nakon čega je bio zamenik gradonačelnika. 
 
 
Od 2012. godine, prešao je sa Ford Fieste iz 2005. na BMV iz 2015. godine. Takođe, u politiku je ušao bez nekretnine u svom vlasništvu, da bi 2019. kupio garažu od 22 kvadrata, a 2019. godine ugovorom o poklonu stekao dvosoban stan od 56 kvadrata.
 
Dve godine kasnije, izveštava Agenciju da ima polovinu vlasničkog udela u četvorosobnom stanu od 104 kvadrata. Kao gradonačelnik Novog Sada prihoduje oko 130 hiljada dinara. Do 2019. godine imao je više od 2.000 akcija u Globos osiguranju, ukupne vrednosti 293.580 dinara. Osim toga, njegov rođeni brat vlasnik je radio stanice AS FM.
 
Bio je i član Socijalno-ekonomskog saveta grada. U svojoj biografiji navodi i članstvo u Gradskoj i Pokrajinskoj izbornoj komisiji, Skupštini društva DES Novi Sad, kao i da je bio predsednik Skupštine i zastupnik gradskog kapitala Sajma, te predsednik Radne grupe za uređenje Almaškog kraja. Bio je i član Upravnog odbora FK Vojvodina. 
 
Dušanka Đokić
 
Dosta visoko na listi pozicionirana je prva predstavnica Socijalističke partije Srbije. Dušanka Đokić je predsednica odborničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Novog Sada.
 
Ona je magistarka književnosti, a više godina je predavala Srpski jezik i književnost u novosadskim školama.
 
dr Dragan Stajić 
 
Bivši upravnik "Betanije", a trenutno član Gradskog veća za zdravstvo, Dragan Stajić je četvrti na listi kandidata SNS za Skupštinu Grada Novog Sada. 
 
Upravnik "Betanije" je bio do 2016. godine, a njegova smena usledila je nakon formiranja vlasti na pokrajinskom nivou. 
 
Ovaj pedesetogodišnjak završio je osnovnu školu u Nevesinju, srednju medicinsku u Mostaru, nakon čega je došao u Novi Sad, gde je pohađao Medicinski fakultet. U Novom Sadu se usavršavao, pa je stekao i zvanje lekara specijaliste ginekologije i akušerstva, a 2007. godine na novosadskom Medicinskom fakultetu je odbranio i magistarski rad.  
 
 
Doktorat je odbranio 2016. godine, kada je i izabran u zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu. Završio je i strukovne studije - Menadžment u zdravstvu, na Fakultetu tehničkih nauka. Zaposlen je i u privatnoj praksi.
 
Biljana Pantić Pilja
 
Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja jedna je od osoba koje se pominju kao moguće novo lice u Vladi Srbije. U međuvremenu, našla se i na listi za Skupštinu Novog Sada. 
 
Pilja je bliska saradnica premijera Srbije i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Zaposlena je i u advokatskoj kancelariji Vučević, koju je osnovao pokojni Zoran Vučević, otac mandatara za sastav buduće vlade.
 
Rođena je 11. maja 1983. godine. Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu. Advokatica je od 2011. godine. 
 
Od osnivanja Srpske napredne stranke do juna 2010. bila je predsednica stranačkog Mesnog odobra Bistrica. Prvi put za narodnu poslanicu izabrana je na izborima 2012, a potom i 2014.  i 2016. godine. Od 2014. do 2016. godine bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije.
 
Ona je, inače, u periodu od 2016. do 2020. bila kadar naprednjaka iz Novog Sada sa najvišim troškovima u Skupštini Srbije, te je za njen rad iz budžeta izdvojeno 8,1 milion dinara, objavio je CINS.
 
Prema podacima Agencije za sprečavanje korucpije, ima polovinu vlasničkog udela u jednosobnom stanu, što je nasledila. Poslanička plata joj je 115.000 dinara. 
 
Takođe, Pantić Pilja je bila angažovana kao advokatica Gradskog zelenila u jednom broju sudskih postupaka koji su pokrenuli radnici protiv preduzeća zbog sumnje da su godinama dobijali nezakonito umanjene plate.
 
Radomir Milenković
 
Radomir Milenković prvi je kandidat iz redova Partije ujedinjenih penzionera - Solidarnost i pravda. 
 
On je viši oficir u penziji i predsednik gradskog odbora PUPS. Na ovu poziciju došao je 2022. godine.
 
Cvija Vasić
 
Cvija Vasić je diplomirana menadžerka, sekretarka Gradskog odbora Srpske napredne stranke, i dugogodišnja je odbornica u Skupštini grada.
 
Kada je Vučević odlazio na ministarsku poziciju, Vasić se pominjala i kao moguća naslednica. Prorežimski portal NS Uživo, Vasić je 2021. godine stavio na listu najuticajnijih Novosađanki. 
 
Žarko Mićin
 
Na listi se pojavljuje još jedan blizak saradnik bivšeg gradonačelnika Miloša Vučevića, Žarko Mićin koji je novosadsku karijeru zamenio za beogradsku, prihvatajući mesto šefa kabineta ministra odbrane, kad je Vučević bio na toj poziciji. 
 
Mićin je obavljao više funkcija od dolaska naprednjaka na vlast. Bio je direktor Spensa, izvršni direktor u Zavodu za izgradnju grada, a istu funkciju je obavljao i u JP Urbanizam. Takođe, Mićin je bio i narodni poslanik.
 
 
Prema poslednjem izveštaju koji je podneo Agenciji za sprečavanje korupcije, Mićin je kao šef kabineta potpredsednika Vlade dobijao 117.000 dinara mesečno. U Ministarstvu odbrane kao član komisije za unapređenje zdravstvene zaštite primao je oko 30 hiljada mesečno, dok je kao predsednik Upravnog odbora Jugoimporta, primao skoro 90.000 dinara.
 
Mićin nema automobil, ali mu sa nekretninama mnogo bolje ide. Kupovinom je stekao po polovinu vlasničkog udela u jednosobnom stanu od 36 kvadrata, dvosobnom stanu od 58 kvadrata, tri garaže, jednoj ostavi i dve njive. 
 
Dina Vučinić
 
Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, ponovo se našla na listi najistaknutijih naprednjaka u Novom Sadu. 
 
Vučinić je rođena 1987. godine u Zagrebu. Osnovnu i Srednju školu završila je u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe 2014. godine kada je već bila odbornica u Skupštini grada. 
 
Prilično je aktivna kada su u pitanju javne funkcije, pa je tako i do sada bila članica i predsednica kadrovske komisije u lokalnom parlamentu, članica žalbene komisije u Vladi Vojvodine, predstavnici društvenog kapitala u "Novosadskom sajmu", predsednica komisije za propise u Skupštini grada. Po dolasku naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Dini Vučinić je bilo namenjeno mesto u Poslovnom prostoru, a tri godine kasnije se zaposlila u Elektroprivredi Srbije, kao "vodeći stručni saradnik".
 
 
Od 2016. do 2020. bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada. 
 
Nacionalnim medijima postala je poznata zbog tvrdnje da su "Hrvati trajno obolela nacija". Zbog ovog tvita izvinila se nakon godinu i po dana, kada je izabrana na funkciju. U njenu odbranu stao je tadašnji zamenik, a sadašnji gradonačelnik Milan Đurić, koji je rekao da je taj tvit napisan u afektu zbog tada aktuelnih dešavanja, kada su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde u Splitu.
 
Đurađ Jakšić
 
Đurađ Jakšić koji je više puta bio kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Novog Sada, sada se "primirio" kao 10. na listi kandidata Srpske napredne stranke za gradsku skupštinu. 
 
Jakšić je već godinama unazad najaktivniji odbornik u Skupštini grada, a u prethodnom sazivu bio je za govornicom više puta nego svi odbornici iz redova SNS zajedno. 
 
Komentarišući svoju aktivnost u skupštini Jakšić je za 021.rs rekao da je SRS "jedini glas naroda i razuma u Skupštini Novog Sada".
 
U septembru 2023. godine izjavio je i da je odbornička grupa radikala "i de facto i de iure jedina prava opozicija naprednjačkoj vlasti u Novom Sadu". 
 
 
Jakšić je rođen 1977. godine u Hrvatskoj. Osnovnu i srednju školu, kao i Fakultet završio je u Novom Sadu. Po zanimanju je profesor istorije. 
 
Od 2005 do 2016. godine bio je zaposlen  u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novi Sad. Odbornik u Skupštini Grada je od 2004. godine, a kandidat za gradonačelnika bio je tri puta. Posle parlamentarnih izbora 2020. na kojima SRS nije prešla cenzus, Jakšić je na sednici Centralne otadžbinske uprave 7. jula izabran za novog predsednika Izvršnog odbora stranke.
 
Jelena Marinković Radomirović 
 
Odmah iza kandidata Srpske radikalne stranke, nalazi se predsednica Skupštine Novog Sada, Jelena Marinković Radomirović. 
 
Pre dolaska na ovu funkciju, Marinković Radomirović je bila odbornica u Skupštini i predsednica Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja. 
 
Zaposlena je u "Novosadskom sajmu", gde obavlja funkciju izvršne direktorke za integrisane marketing komunikacije. Na ovoj poziciji, Marinković Radomirović zarađuje oko 160.000 dinara mesečno, dok kao predsednica gradske Skupštine prima oko 55 hiljada mesečno. 
 
Vlasnica je jednoiposobnog stana od 37 kvadrata, a poseduje i polovinu četvorosobne kuće od 118 kvadrata. Takođe, vozi  Fiat 500 iz 2016. godine. 
 
Zvanje diplomiranog ekonomiste stekla je na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo Univerziteta "Alfa" u Beogradu, da bi potom upisala master studije na Fakultetu za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista za rukovodeće kadrove (FIMEK) u Novom Sadu. Tako je Marinković Radomirović stekla zvanje diplomirani ekonomista - master. Iste godine kada je stekla zvanje master ekonomiste, 2012, upisala je i doktorske studije.
 
Sanja Draško
 
Sanja Draško je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada, ali na samim sednicama nije mnogo aktivna.
 
Nedavno se istakla kada je komentarisala napad na na predsednika novosadskog odbora SSP, Vladimira Vrsajkova i njegovu zamenicu Maru Puškaš u Kaću, tvrdeći da je "incident bio isprovociran". 
 
"Svedoci smo svakodnevnog nasilja koje na izborima dokazana manjina svakodnevno sprovodi ne samo u Novom Sadu nego širom Srbije. Oni koji nam blokiraju saobraćaj, koji nam vređaju aktiviste koji nas progone i praktično uhode, koji lome institucije, koji lome skupštinu, koji pljuju narod na ulici, danas su došli u Kać da gnusnim lažima i sramnim materijalom provociraju Kaćane", rekla je Draško.
 
Igor Crnobarac
 
Igor Crnobarac, Novosađanima jedan od najpoznatijih "studenata" Akademije mladih lidera, je trenutno zamenik gradonačelnika Novog Sada. 
 
Kao zamenik gradonačelnika prima 140.145 dinara mesečno, a kao član komisije u Ministarstvu odbrane 30 hiljada dinara. 
 
Vlasnik je dvosobnog stana od 45 kvadrata, a poseduje i Folksvagen Tiguan iz 2016. godine, kao i traktor marke Tumosan iz 2018.
 
Crnobarac je rođen 1990. godine u Novom Sadu. Išao je u OŠ "Petefi Šandor", nakon čega je pohađao gimnaziju "Svetozar Marković". Diplomirao je 2015. godine na Fakultetu tehničkih nauka, smer građevinarstvo - modul hidrotehnika.
 
 
Tokom 2015. i 2016. godine radio je kao građevinski inženjer pripravnik u "Zavodu za izgradnju grada", nakon čega prelazi u Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvu, gde radi kao savetnik za upravne poslove u oblasti privrede. Ima iskustvo rada i u Republičkom štabu za odbranu od poplava, kao i u Regionalnoj radnoj grupi za koordinaciju aktivnosti Grada Novog Sada na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom. 
 
Kako se navodi u biografiji na sajtu Centra društvene stabilnosti, organizacije čiji su članovi i pojedini predstavnici aktuelne vlasti, Crnobarac je 2017. godine izabran za predsednika Saveta MZ "Narodni heroji", "što ujedno predstavlja i njegovu prvu političku funkciju, koju će obavljati do isteka mandata 2021. godine". 
 
Nakon izbora 2020. godine, postao je zamenik predsednice odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu", te predsednik Saveta za komunalne delatnosti i zamenik predsednice Komisije za međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.
 
Miloš Vučević ga je postavio za zamenika predsednika Komisije za komunalno uređenje grada, a našao se i na listi Srpske napredne stranke za narodnog poslanika na izborima 2020. Navodi se i da je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
 
Na izbornoj listi naprednjaka zauzima 14. poziciju.
 
Kristina Karaić
 
Kandidatkinja za skupštinu je i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić.
 
Karaić je prvi put u gradsku skupštinu došla preko liste "Aleksandar Šapić - Pobeda za Novi Sad. 
 
Rođena je 1993. godine, a po zanimanju je pravnica.
 
prof. dr Goran Puzić
 
Goran Puzić, doktor ekonomskih nauka iz Pokreta socijalista. Puzić je bio poslanik i u poslednjem sazivu Skupštine APV, izabran 2020. godine. Rođen je 1977. godine.
 
Bio je i član Odbora za ravnopravnost polova u Skupštini. Kao poslanik, primao je mesečno 48.500 dinara. 
 
Vlasnik je trosobnog stana, kuće, voćnjaka, njive i livade. Sve je, kako je naveo u izveštaju Agenciji za sprečavanje korupcije, stekao kupovinom. Vozi "dačija daster" iz 2017. godine. Puzić predaje na privatnim fakultetima. 
Dejan Vuković
 
Prvi put sa naprednjacima u gradsku skupštinu želi da uđe i predstavnik Zavetnika, Dejan Vuković.
 
Vuković je prošle godine bio na zajedničkoj listi Zavetnika i Dveri za pokrajinske izbore.
 
Predsednik je Pokrajinskog izvršnog odbora Zavetnika, a po struci je menadžer.
 
Milenko Bačina
 
Na listi naprednjaka je i Milenko Bačina, elektromehaničar za mašinu i opreme, koji je u prethodnom sazivu Skupštine bio u odborničkoj grupi "Za naš Novi Sad - Istina", koju predvodi Ivana Vujasin. Bačina je u ovu odborničku grupu došao iako je bio kandidat Srpske napredne stranke, pa je tako pomogao da Istina formira odborničku grupu.
 
Slavenko Unković
 
Slavenko Unković je predsednik gradskog odbora Jedinstvene Srbije. Bio je poslanik u Skupštini Srbije u prethodnom mandatu, a odbornik je i u Skupštini Novog Sada.
 
Ovaj master ekonomista je v.d. direktora Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju, gde prima platu od 140 hiljada dinara mesečno. Kao odbornik u gradskoj skupštini dobija 25.000 dinara. 
 
Na kredit je kupio trosoban stan od 65 kvadrata, a poseduje i Mercedes B klase, kao i Škodu iz 2018. godine. 
 
Na listi koju predvode naprednjaci su još mnoga poznata i manje poznata imena novosadske i vojvođanske političke scene. Tu je i  Milana Arnjaš Radić, diplomirana ekonomistkinja i direktorka novinsko-izdavačke ustanove "Hlas ljudu".
 
Među kandidatima su i Bane Svitlica (SPS), Slobodan Veselinović (SDPS), Dragana Kraguljac (SNS), Sonja Radaković (SNS), Brankica Perić (SNS), Lena Nešović (SNS), Damir Zlojutro (SNS), Dragan Hemon (SNS), Mladen Vernački (SNS), Tatjana Pokuševski (SPS), Igor Pejčić (SNS), Vanja Božić (SRS), Zdravko Jakovljević (PUPS), Jelena Graovac (SDPS), Ljubomir Lasica (SNS), Marina Nedeljković (SNS), Aleksandar Pribić (SPS), Goran Đokić (SRS), Borislavka Dragišić (PS),  Stefan Ivetić (SNS), Radmila Vračarić (PUPS), Mladen Milićević (Zavetnici), i drugi. 
  • Zaguljeni Sremac

    30.04.2024 10:23
    ima nade
    Čitam imena kandidata ne bi da komentarišem ne znam ljude ali na spisku sam video Bane Svitlica, čast je poznavati takvog mladog čoveka... dokle god postoje takvi mladi ljudi za NS i Srbiju ima nade.
  • Bobss

    30.04.2024 09:17
    Pretplata
    Mogu se i ja pretplatiti za neku funkciju. Pa zar i u Skupštini republike i Pokrajini i gradu . Zar vas nije sramota. A gde sam tu ja???
  • Istina

    30.04.2024 07:22
    Kažu ljudi Na mladima svet ostaje! Pre bi se reklo da na kriminalcima svet ostaje sa ozbirom da im ne trebaju mlađi koje ih isti ti sa liste iskorištavali za sve kampanje i izbore! Cvija levo Cvija desno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.