Još jedan Novosađanin u Vladi: Ko je Nemanja Starović?

Sa mesta državnog sekretara na mesto ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dolazi Novosađanin Nemanja Starović.
Još jedan Novosađanin u Vladi: Ko je Nemanja Starović?
Foto: Youtube (Fruska gora, Screenshot)
Starović je novosadskoj javnosti poznat kao član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
 
Na mesto državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova došao je 2021. godine, za vreme ministrovanja Nikole Selakovića. Tada je bio i koordinator u Ministarstvu za evropske integracije.
Potom se 2022. godine pridružio svom sugrađaninu Milošu Vučeviću, gde je u ministarstvu odbrane dobio mesto državnog sekratara. 
 
Kao državni sekretar u ovom ministarstvu Starović je dobijao 120 hiljada dinara mesečno. Godinu dana kasnije postavljen je i za predsednika Nadzornog odbora fabrike "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima. Mesečno za ovu funkciju dobija 90 hiljada dinara. 
 
Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio ni pokretnu ni nepokretnu imovinu. 
Starović je i osnivač Fondacije "Svetozar Miletić" koja ima za cilj, kako se navodi na sajtu, "razvoj srpske nacionalne kultlure, obrazovanje mlađih naraštaja i unapređenje znanja na polju humanističkih disciplina".
 
Fondacija se bavi i izdavaštvom, a i punopravni je član Instituta "Robert Šuman" iz Budimpešte. Ovaj institut okuplja uglavnom konzervativna udruženja i političke snage iz Evrope, uključujući i Narodnu partiju Španije, koju je osnovao bivši ministar za vreme diktature Fransiska Franka. Među počasnim članovima pominju se i HDZ Bosne i Hercegovine i Slovenska demokratska stranka, na čijem čelu je Janez Janša.
 
Novi ministar je i jedan od osnivača Centra za društvenu stabilnost.
 
Nemanja Starović rođen je 1982. godine. Osnovnu školu je završio u Novom Sadu, a u Sremskim Karlovcima Karlovačku gimnaziju. Osnovne i master studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
 
U svojoj biografiji, Starović navodi da je pohađao i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
 
Bio je član Saveta Univerziteta u Novom Sadu od 2004. do 2006. godine. Potom je, do 2010, radio u kompaniji "Energotehnika-Južna Bačka". Od marta 2010. do septembra 2010. bio je zaposlen u JKP "Parking servisu" kao stručni saradnik zadužen za saradnju sa Evropskim fondom. Nakon toga počinje da radi u Radio-televiziji Vojvodina kao projekt menadžer zadužen za prekograničnu saradnju.
 
Radio je i u Regionalnoj razvojnoj agenciji Bačka, a bio je i autor emisije "Ino-strane" na Radio-televiziji Vojvodine.
U politiku je ušao kao vrlo mlad. Već sa 16 godina priključio se Srpskom pokretu obnove, gde je bio portparol, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva. Prvi put je u novosadsku skupštinu ušao 2008. kao odbornik SPO. Bio je i član Gradskog veća za obrazovanje.
 
Nekoliko godina kasnije, istupa iz SPO i na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine postaje kandidat na izbornoj listi Srpske napredne stranke. U stranku se aktivno uključuje 2015. godine.
 
U svojoj biografiji Starović ističe da je objavio popularno-istorijsku zbirku "Bliski istok - kratko i jasno", kao i romane "Sa druge strane" i "Podeljeni grad". 
 
Starovićeva sestra, Ognjana, direktorka je portala naklonjenog aktuelnoj vlasti Gradske info.
  • Prelet

    03.05.2024 16:54
    preletac koji je pobegao od Jelica i iz POKSa i navalio se SNSu
    Clanovi SNS presrecni sto svi preletaci dobiju sansu pre clanova koji drljaju od pocetka za tog istog Milosa koji ih postavlja
  • K

    03.05.2024 14:04
    Naravno, istoričar...
  • Nana

    03.05.2024 13:47
    @Boeser Wolf
    Pa kad se ovaj aktivirao komunizam je odavno prestao. Ovo je primer srpskog nepotizma u najboljem svetlu i dan danas u svim sferama, državnim i privatnim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.