Grad Novi Sad i austrijski Klagenfurt potpisali pismo o namerama: Evo šta sve ono podrazumeva

Pismo namere u cilju nastavka saradnje Novog Sada i Klagenfurta potpisali su predstavnici glavnog grada Vojvodine i tog austrijskog grada.
Grad Novi Sad i austrijski Klagenfurt potpisali pismo o namerama: Evo šta sve ono podrazumeva
Foto: Grad Novi Sad
Pismo su potpisali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i gradonačelnik Klagenfurta Kristijan Šajder.
 
Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Grada Klagenfurta iskazuje obostranu nameru da se stvore uslovi za promociju prijateljskih odnosa i aktivnosti između Novog Sada i Klagenfurta. 
Konstatovano je da će za Grad Novi Sad i Grad Klagenfurt koji je upravno, privredno, kulturno i istorijsko središte pokrajine Koruške, biti otvorene brojne mogućnosti za saradnju u cilju zajedničkog interesa za oba grada, kao i za srpski i austrijski narod.
 
Strane potpisnice obavezale su se da će raditi na stvaranju uzajamnih veza na polju kulture, a tim Pismom o namerama predviđena je i saradnja u sferi obrazovanja, naročito na nivou univerziteta, uspostavljanjem saradnje sa novosadskim Filozofskim fakultetom i Fakultetom tehničkih nauka. 
Takođe, u fokusu saradnje dva grada biće privreda, koja će se ostvarivati putem saradnje na nivou privrednih komora, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.
 
Pored potpisane izjave o namerama vezane za projektne partnerske odnose između gradova Novi Sad i Klagenfurt, pomoćnik gradonačelnika je uspostavio i brojne kontakte povodom dalje saradnje u raznim oblastima. Radni sastanci u Gradskoj kući Klagenfurta obuhvatali su razgovore o kulturi, obrazovanju, ekonomiji i IT sektoru. 
 
Takođe, tokom posete Naučno-tehnološkom parku "Lakeside" u Klagenfurtu delegacija Novog Sada je otvorila mogućnosti za saradnju na projektima Evropske unije, regionalnim projektima i Erasmus+ projektima, koji bi u budućnosti omogućili razmenu studenata i nastavnog osoblja.
  • Salle

    08.05.2024 10:51
    Zbog ovakvih, kao što su Dragan, treba nas spaliti i preorati.
  • Dejan sa Štranda

    08.05.2024 10:46
    Odlično
    Klagenfurt (Celovec) je super gradić,moglo bi se mnogo toga naučiti.Uz to,postoji zajednička prošlost i svest da smo bili u istoj uređenoj monarhiji (vazda hvaljenoj).
  • Драган

    08.05.2024 08:33
    Аустријски
    Аустријски фашисти су вазда били веће зло од Немачких фашиста.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.