Maja Gojković: Civilizacijski iskorak radikalske "Gvozdene ledi"

U maju 1994. Maja Gojković je u listu "Velika Srbija" predstavljena kao radikalska "Gvozdena ledi". U maju 2024. izbor Maje Gojković za pokrajinsku premijerku proglašen je civilizacijskim iskorakom.
Maja Gojković: Civilizacijski iskorak radikalske "Gvozdene ledi"
Foto: 021.rs
Nejasno je, međutim, kako se u taj civilizacijski iskorak uklapa Sandra Božić, najpoznatija po vređanju opozicije, koja je postavljena za potpredsednicu Vlade Vojvodine. 
 
Pitanje je kolika će biti realna moć Maje Gojković u pokrajini. Ipak, Gojković će svoje novosadske veze svakako moći bolje da iskoristi u Banovini nego u Beogradu. 
Dve žene u dva vremena
 
Godine 1944. preminula je Milica Tomić, političarka, poslanica, aktivistkinja, urednica. Nju i danas istorija pamti, a ime joj se povezuje i sa Velikom narodnom skupštinom 1918. godine kada je odlučeno o pripajanju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. 
 
Otac Milice Tomić bio je Svetozar Miletić, a suprug Jaša Tomić. Iz Miletićeve Srpske narodne slobodoumne stranke proizašla je Srpska narodna radikalna stranka koju je predvodio upravo Tomić. 
 
Pola veka nakon smrti Milice Tomić, Maja Gojković je tek stasavala kao političarka uz svog radikalskog političkog oca - Vojislava Šešelja. U "Velikoj Srbiji" iz maja 1994. godine, Gojković je predstavljena kao "markantna crnka, obično uvek sa desne strane dr Vojislava Šešelja". 
Samo 12 godina nakon intervjua u "Velikoj Srbiji", Maja Gojković će biti u prilici da se oduži radikalu Tomiću. Upravo u vreme radikalske vlasti u Novom Sadu postavljen je spomenik ovom političaru. Gojković je tada kucala na vrata istorije kao prva gradonačelnica Novog Sada.
 
Stavljanje imena Milice Tomić i Maje Gojković u isti tekst ne predstavlja upoređivanje, već povlačenje paralela između dva vremena i uloga koje su dve žene u njima imale. Dok je Milica Tomić nastojala da (politički) opismeni žene svog doba, Maja Gojković je pristajala na dominantne obrasce ne izazivajući ih. 
 
 
Tako se i u tekstu iz "Velike Srbije" ona se ističe time što se omalovažavaju druge političarke, a kao vrline joj se pripisuju ono što i ne bi moglo da se tumači kao njena zasluga - porodično poreklo i bogatstvo.
 
"Dok se politikom u ostalim strankama bave obično frustrirane, nesatisficirane žene, gospođi Gojković ona nije bila nužna kao sredstvo samodokazivanja, s obzirom na to da pripada novosadskom džet-setu, da je potomak jedne od najuglednijih advokatskih porodica u Vojvodini i da ju je 'Duga' pre nego što će uploviti u bračne vode proglasila 'najbogatijom i najpoželjnijom udavačom severne Pokrajine", piše na početku intervju sa Majom Gojković u listu u kojem je član redakcije bio i Aleksandar Vučić.
 
Od Velike Srbije do Vojvodine
 
U broju u kojem je objavljen razgovor sa radikalkom Majom Gojković, "Velika Srbija" je objavila i antisemitski pamflet "Protokoli sionskih mudraca". Uprkos tome, Gojković je tvrdila da radikali nisu šovinistička stranka. 
 
Veliki politički uspeh za Maju Gojković dogodio se 2004. godine kada je na direktnim izborima pobedila Borislava Novakovića i postala prva gradonačelnica Novog Sada. Gojković je nadmašila Novakovića za svega 700 glasova, ali je i to bilo više nego dovoljno da zavlada gradom. 
 
U tom periodu, predsednik Skupštine grada bio je Zoran Vučević, otac aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića. U vlasti je bio i njen prethodnik u Pokrajinskoj vladi, Igor Mirović, tada direktor Zavoda za izgradnju grada. 
 
  
 
Kao vidljivi simbol vladavine radikala sa Majom Gojković na čelu ostaje objekat autobuske stanice, afera koja je najviše koštala investitora Iliju Devića. Sporovi i dalje traju, dok je sud utvrdio da nema krivične odgovornosti bivše gradonačelnice.
 
Gojković je pokušala da osvoji i drugi mandat u Novom Sadu, ne kao članica Srpske radikalne stranke, već sa grupom građana. Iz tog perioda ostaje slogan "Naša Maja", kao i neostvarena namera. 
 
Imajući u vidu da je usledila globalna ekonomska kriza koja je uticala i na Novi Sad, poraz na izborima je možda i dobro došao Maji Gojković. Ona nije bila jedina radikalka koja je shvatila da nešto mora da se menja, isto su razumeli i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić koji su 2008. osnovali Srpsku naprednu stranku.
 
"Naša Maja" nije odmah pristupila SNS-u, već je tome prethodila avantura sa Narodnom partijom, pa potom i sa Ujedinjenim regionima Srbije (URS). Godine koje su usledile, ekonomska kriza, nezadovoljstvo građana zbog nesprovedenih reformi, pojava "belih listića", utabale su staze za populističke stranke kakva je SNS. 
 
Iako je navodno pregovarala sa Demokratskom strankom o formiranju Vlade Srbije, zbog čega je isključena iz URS-a, Gojković je prepoznala trenutak i podržala vlast koju je formirao SNS sa SPS-om i URS-om. Ubrzo je njena Narodna partija "utopljena" u SNS, a dve godine kasnije Gojković je postala predsednica Skupštine Srbije.
 
Čak i tokom intervjua za "Veliku Srbiju", Gojković je ukazala na to da uživa u dnevničkim zapisima Endija Vorhola. Pa, opet, nekima je bilo čudno kada je 2016. godine govorila na predstavljanju Vorholovih dnevnika. Izložbu "Necenzurisane laži", koja je trebalo da pokaže da u Srbiji nema cenzure, već se slobodno laže o Aleksandru Vučiću, Gojković je svrstala u kategoriju konceptualne umetnosti. To je pokazalo pravac u kom bi mogla da se kreće - ministarstvo kulture. 
 
  
 
Konačno, nakon četiri godine kulturnog delanja, Gojković se vratila na mesto na kom je sve počelo - u Novi Sad. I ovog puta je tu da ispisuje istoriju - postala je prva predsednica Vlade Vojvodine.
 
"Ovo, pre svega, smatram priznanjem rezultata posvećenog rada i svedočanstvom da lično zalaganje predstavlja glavno merilo vrednosti čoveka, nezavisno od rodne, nacionalne, verske ili bilo koje druge pripadnosti. Na simboličnom planu, i ovo je potvrda privrženosti opštedruštvenim reformama i doslednom poštovanju principa jednakosti svih građana", rekla je Gojković osvrćući se na to što je prva vojvođanska premijerka. 
 
Gojković je najavila da će u svom mandatu fokus staviti na završetak započetih infrastrukturnih projekata, na ostvarivanje plana Srbija 2027, te da će prioriteti biti i na ustanovama kulture, pitanjima rodne ravnopravnosti i zaštite životne sredine.
Od civilizacijskog iskoraka do neprihvatljivog izbora
 
Veći deo opozicije nije bio u pokrajinskom parlamentu prilikom izglasavanja Maje Gojković za predsednicu Vlade. Samim tim, rasprava nije postojala, već je bilo laudativnih govora o vlasti. 
 
U svom prvom obraćanju medijima kao pokrajinska premijerka izrazila je žaljenje zbog neučešća opozicije na sednici, ukazujući na to da joj je bila privilegija da prisustvuje "sednici na kojoj se govori argumentovano"
 
Predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas nazvao je izbor Maje Gojković civilizacijskim iskorakom. 
 
"Njen izbor znači civilizacijski iskorak za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, jer će Maja Gojković biti prva žena na čelu Pokrajinske vlade u poslednjih osam decenija. To da Maja Gojković prva gazi neutabanim stazama nije novost za nju samu. Bila je prva i do sada jedina gradonačelnica Novog Sada i treća žena predsednica Skupštine Srbije od uvođenja višestranačja", kazao je Juhas. 
 
Ne dele svi oduševljenje izborom Maje Gojković za pokrajinsku premijerku. Za Branislava Ristivojevića iz Nove Demokratske stranke Srbije njen izbor je neprihvatljiv "s obzirom na obim izazova pred kojim se nalazi Vojvodina". 
 
 
Iz Pokreta slobodnih građana poručuju da se Gojković kroz svoju političku karijeru zalagala za sve osim za autonomiju Vojvodine, te da je "vraćanje nje u politički život Vojvodine vraćanje na mesto nedela". 
 
Iz poslaničke grupe Narodni pokret Srbije - Ekološki ustanak pre sednice su poručili da se Maje Gojković sećaju iz devedesetih, kao i po njenom upravljanju Novim Sadom i Skupštinom Srbije. 
 
"Poznata je i kao predsednica Skupštine Srbije po najpoznatijem zvoncetu, koje na ovoj funkciji neće imati. Poznata nam je i kao ministarka, ali samo na papiru, nažalost. Žao nam je što je izbor vladajuće većine upravo gospođa Gojković. Verujemo da će se uklopiti i da je ovo tužan dan za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu."
 
Citirane reči izgovorila je poslanica koja se zove baš kao političarka iz istorije Srbije i Vojvodine - Milica Tomić.
  • Сеновић

    09.05.2024 10:35
    Јадна жена.
  • brus

    09.05.2024 09:19
    vilis
    Maja će se pitati isto onoliko koliko se pitala i Ana Brnabić.
  • Pupin

    09.05.2024 08:48
    Propast
    Do sada je pokazala svoje sposobnosti. I sad je vraćena da deluje po diktatu.
    Šta nam je činiti !? Svi, svi na izbore !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.