Sandra Božić potpredsednica Vlade Vojvodine: Mala nagrada za brojne uvrede

Sandra Božić je nova potpredsednica Vlade Vojvodine.
Sandra Božić potpredsednica Vlade Vojvodine: Mala nagrada za brojne uvrede
Foto: 021.rs
Božić, za razliku od ostalih potpredsednika, nije dobila nijedan sekretarijat na upravljanje. Ipak, njen transfer iz republičkog parlamenta u Pokrajinsku vladu nije bio očekivan.
 
Sandra Božić je u domaćoj javnosti poznata i po uvredama koje je iznosila na račun opozicije, ali i javnih ličnosti koje su kritikovale aktuelnu vlast. 
 
Pažnju je privukla i nakon što je rekla da Marinika Tepić ima stan od jednog hektara "praktično u centru Novog Sada".
Zvanična biografija
 
Rođena je u Pančevu 1979. godine, a diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, te je po zanimanju politikolog za međunarodne odnose. Ističe da je sa najvišim ocenama završila Visoke studije bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik". 
 
Od 2008. do 2015. radila je u privatnom sektoru, u oblasti energetike, gde je bila menadžerka prodaje i marketinga, a kasnije savetnica. Od 2015. do 2018. bila je direktorka pančevačkog JKP "Grejanje", kada je ovo preduzeće proglašeno za najbolju toplanu u Srbiji.
Bila je narodna poslanica u tri mandata, a na decembarskim izborima je izabrana i četvrti put. Bila je članica više odbora u Skupštini Srbije. 
 
Predsedavala je i Ženskom parlamentarnom mrežom baveći se pitanjima rodne ravnopravnosti i prevencijom nasilja prema ženama. 
 
Članica je Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a potpis na njeno imenovanje stavila je upravo Maja Gojković.
 
Bila je potpredsednica Skupštine Srbije, a obavljala je i niz drugih funkcija.
 
Uvrede, uvrede, uvrede
 
Uvrede poput "plaćenici", "govedo", "lažovi", "ološ", "đubre", deo je vokabulara Sandre Božić, posebno onog na Tviteru.
 
"Po ponašanju u Skupštini i na Pinku trudila se da je bolje nagrade od Milice Zavetnice ili (Tatjane) Macure, ali avaj", komentar je Marinike Tepić na izbor Sandre Božić za potpredsednicu Pokrajinske vlade.
 
Iako je predsedavala Ženskom parlamentarnom mrežom, devet poslaničkih klubova je 2022. godine zatražilo smenu Sandre Božić sa mesta potpredsednice Skupštine zbog mizogenih izjava. Ona je koleginicima iz opozicije dobacila da se šetkaju kraj poslanika SNS-a i da im se nude.
 
Na inicijativu za njenu smenu, Božić je odgovorila:
 
"Pre podne konferencija na kojoj se cmizdri o ženskim pravima sa sve siledžijama u redovima koji prete silovanjem i tuku žene, a posle podne nastavak satanizacije, monstruoznog i najmizoginijeg progona! Jedan regularan dan opozicije i njihovih nakaznih satrapa i sve uz podršku novarsonline."
 
Nisu se samo političari nalazi na "traci za vređanje", već i javne ličnosti. Tako je u junu 2023. godine izvređala glumca Milana Marića nazvazvši ga "antisrpskim đubretom", nakon što je govorio na protestu "Srbija protiv nasilja". Razlog za vređanje je i taj što je Marić čitao iskaze žrtava Ratka Mladića.
Pažnju javnost na sebe je skrenula i 2020. godine kada je, zajedno sa Aleksandrom Martinovićem, stupila u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije zbog toga što "tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića". Prethodno je štrajk glađu započeo samostalni poslanik Miladin Ševarlić, jer nije mogao da pridobije poslanike da se raspravlja o nepoštovanju Rezolucije 1244. 
 
Ona je prekinula štrajk sutradan, nakon poziva Aleksandra Vučića i Martinovića. 
 
"Nikada nećemo odustati od pristojne i zdrave Srbije, od napretka, od razvoja, od mira i jedinstva. To dugujemo našim precima, to dugujemo našim potomcima, to dugujemo našoj Srbiji", navela je nedavno Božić u saopštenju.

Komentari 27

  • M2

    11.05.2024 12:12
    Hektar po hektar
    Koliko hektara će biti velika kancelarija?
  • sve je

    11.05.2024 10:36
    RELATIVNO
    pa i ona... ima i gorih, mnogo. Šalim se nema... ali ce biti....
  • Marija

    11.05.2024 08:56
    Nekultura
    Dragi sugradjani ima i lepsih stvari od politike,na primer kultura,nemojte se baviti necim sto nerazumete

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.