Da se podsetimo: Ko je Maja Gojković, nova pokrajinska premijerka?

Maja Gojković vraća se u Novi Sad i to kao predsednica Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine.
Da se podsetimo: Ko je Maja Gojković, nova pokrajinska premijerka?
Foto: 021.rs
To je na današnjoj konferenciji za medije saopštio mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević.
 
Gojković će na mestu pokrajinske premijerke zameniti Igora Mirovića koji je na toj funkciji bio od 2016. godine. Mirović je nedavno izjavio da neće više biti na čelu Pokrajinske vlade, navodeći da se "Vojvodini i Novom Sadu u političkom smislu" neće vraćati.
 
Ovo je bila i prilika da se Maja Gojković iz Beograda vrati u Novi Sad, ovog puta ne kao gradonačelnica.
Politički put Maje Gojković
 
Gojković je za gradonačelnicu Novog Sada izabrana na neposrednim izborima 2004. godine, i tako postala prva žena na ovoj poziciji. 
 
Ima iskustvo i sa Skupštinom Autonomne pokrajine Vojvodine, gde je od 1996. do 2000. godine bila poslanica. 
 
Rođena je 1963. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1989. godine. Karijeru advokata je započela u porodičnoj advokatskoj kancelariji, koju je osnovao njen otac Mita Gojković.
 
Za ministarku kulture izabrana je posle izbora 2022. godine, a za potpredsednicu Vlade Republike Srbije i ministarku kulture i informisanja 2020. godine, a prethodno bila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije u periodu od 2014. do 2020. godine. 
U politiku se upustila još devedesetih u redovima Narodne radikalne stranke, koja se potom utopila u Radikalnu stranku, a 1992. godine postala je jedna od najmlađih narodnih poslanika. Sa SRS je napredovala brzo, pa je već 1998. godine dobila funkciju ministarke bez portfelja, a nakon toga i funkciju potpredsednice Vlade Savezne Republike Jugoslavije od 1999. do 2000. godine, odnosno petooktobarskih promena. 
 
Zbog unutrašnjih sukoba u SRS 2006. godine je dala ostavku na mesto potpredsednice, da bi godinu dana nakon toga napustila stranku.
 
Nakon raskola u SRS i stvaranja Srpske napredne stranke, očekivalo se da će se Gojković odmah pridružiti naprednjacima. Ona se, međutim, naprednjacima priključila tek kada su postali "pobednički tim", 2012. godine. Odmah je izabrana za člana Predsedništva SNS.  
 
Kao poslanica u Narodnu skupštinu Republike Srbije dolazi 2012. godine. Dve godine kasnije, dolazi na čelo Narodne skupštine Republike Srbije. Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine ponovo je izabrana za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije.
 
Gojković kao gradonačelnica Novog Sada
 
Novosađani se Maje Gojković najviše sećaju po vremenu na čelu grada. Njen mandat je obeležila afera izgradnje Autobuske stanice, koja i dan danas stoji prazna kao podsetnik na vreme kad je Gojković predvodila grad.
 
Grad Novi Sad je u ovom slučaju oštetio domaćeg investitora Iliju Devića. Stanica koja sa pratećim celinama ima oko 10.000 kvadrata. Zbog ove afere se Gojković pojavila i na sudu, govoreći da nije bila ideja da se izmesti glavna autobuska stanica u Novom Sadu, već da paralelno postoje dve stanice na kojima bi se organizovao međumesni i međunarodni saobraćaj po uslovima tržišne konkurencije. 
 
U toku čitavog procesa sa autobuskom stanicom nastao je dug veći od milijardu dinara, a Gojković je taj dug pripisala Demokratskoj stranci. Sud je utvrdio da nema krivične odgovornosti nekadašnje gradonačelnice Novog Sada.
 
Ona se od ovog slučaja ograđuje, a na period kada je bila gradonačelnica Novog Sada kaže da je "najponosnija".
 
"Taj deo istorije niko nikada neće moći da izbriše. Izuzetno sam ponosna što sam prva žena u istoriji Novog Sada, ali i Srbije, koja je izabrana na tu funkciju na neposrednim izborima. Protivkandidati su bili muškarci, te se u toj trci nije merilo da li mi bolje stoji suknja, već moj politički program i da li sam sposobna da ga sprovedem i da li će mi građani ukazati poverenje", istakla je Gojković 2019. godine, dodajući da "njen mandat pamte i po tome što je doprinela da ljudi na isti način gledaju muškarce i žene na funkcijama".
 
"Šešeljevo neodoljivo tajno oružje"
 
Maja Gojković je nekada u javnosti bila predstavljena kao "radikalska 'Gvozdena lejdi'".
 
U broju radikalskog lista "Velika Srbija" iz 1994. godine objavljen je razgovor sa Majom Gojković. Ona je tada predstavljena kao "Šešeljevo neodoljivo tajno oružje", odnosno kao "markantna crnka, obično uvek sa desne strane dr Vojislava Šešelja", koja spada u sam vrh srpskih političara.
 
"Dok se politikom u ostalim strankama bave obično frustrirane, nesatisficirane žene, gospođi Gojković ona nije bila nužna kao sredstvo samodokazivanja, s obzirom na to da pripada novosadskom džet-setu, da je potomak jedne od najuglednijih advokatskih porodica u Vojvodini i da ju je 'Duga' pre nego što će uploviti u bračne vode proglasila 'najbogatijom i najpoželjnijom udavačom severne Pokrajine", piše na početku.
 
Gojković je na bavljenje politikom i učlanjenje u SRS podstakla, kako piše, sve vidnija ugroženost srpskog naroda u Hrvatskoj i Bosni s kraja 80-ih godina. U tekstu se govori i o porodičnoj istoriji Maje Gojković kroz koju se, na neki način, potvrđuje njena četnička i antikomunistička podobnost.
 
Zanimljiv je deo teksta u kojem se objašnjava da je Maja Gojković u 14. godini prevazišla svoju komunističku fazu.
Šta je sve imala kada je došla u Skupštinu, a šta "nosi sa sobom"?
 
U prvom izveštaju podnetom Agenciji za sprečavanje korupcije 2012. godine, Gojković navodi da kao poslanica prima 105 hiljada dinara mesečno. U vlasništvu je tada imala stan od 54 kvadrata koji je nasledila, ali i jedan od 102 kvadrata, koji je kupila. Nije imala prijavljen automobil. 
 
Dve godine kasnije, kada je došla na mesto predsednice Narodne skupštine, mesečno je primala više od 285 hiljada dinara, od čega je 35 hiljada dobijala za zakup stana u Beogradu. Vlasništvo nekretnina ostalo je isto.
 
Još dve godine kasnije, dobija i nove funkcije u Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost, gde dobija još oko 110 hiljada mesečno.
 
Tada je kupila i automobil, Pežo 508 iz 2012. godine.
 
Poslednji izveštaj o imovini i prihodima Gojković je podnela u novembru 2022. godine. Tada je prijavila više od 200 hiljada dinara mesečno, kao ministarka i predsednica odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost. 
 
Njena imovina se značajno uvećala od 2012. godine, ali je, kako je izvestila Agenciju, većinu novih nepokretnosti dobila nasledstvom. 
 
U njenom vlasništvu su ostali stan od 54 kvadrata koji je nasledila i stan od 102 kvadrata koji je kupila.
 
U međuvremenu, nasleđuje dva trosobna stana, jedan od 75, a drugi od 105 kvadrata, kao i jedan dvosoban stan za koji nije prijavila površinu. Nasleđuje i garažno mesto tri zemljišta van građevinskog područja i dva u građevinskom području. Prijavljuje da je nasledila i vikendicu od 48 kvadrata, pomoćnu zgradu od 24 kvadrata, porodičnu stambenu zgradu od 35 kvadrata, dva vinograda, dva voćnjaka, jednu šumu i šest njiva.
 
Nasledstvom je stekla i trećinu osam građevinskih parcela, trećinu dve porodične zgrade, trećinu jedne stambeno-poslovne zgrade, kao i trećinu zgrade zanatstva.
 
Kako je pisao Krik, trosoban stan Maje Gojković smešten je u centru grada, u stambeno-poslovnom bloku novije gradnje. Ispred ulaza u zgradu u kojoj je stan nalazi je kućica sa policijskim obezbeđenjem. I većina ostalih stanova koje je Gojković nasledila su u centru grada, dok je nelegalizovana kuća u širem centru. Vikendica i voćnjaci su u Beočinu, dok se nekretnine koje je nasledila od pokojnog supruga nalazi u Gornjoj Trepči, u okolini Čačka. 
 
U vlasništvu od 2022. godine više nema automobil. 
 
Ima nekoliko akcija male vrednosti u Aksionarskom fondu AD Beograd, Aerodromu Nikola Tesla, Naftnoj industriji Srbije i Telekom Srbiji. 
  • Roki

    05.05.2024 17:23
    Maja Gojković
    Zar, zbilja nemaju bolje rešenje?
  • Dunav

    05.05.2024 11:33
    nasa
    sirotica nasa bez kuceta i maceta nema ni za bus.
  • nenad

    04.05.2024 23:03
    Ono,kad neznas kud s njom,daj joj neka bude Premijer,i ovako se nepita nista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti