Vučevićev sin se uključio u politiku: Na događajima uz Đurića, ali ga nema na izbornoj listi

Deda predsednik Skupštine grada, otac gradonačelnik i premijer države, a on - videće se. Sin Miloša Vučevića, Mihailo, sve je aktivniji u novosadskoj politici.
Vučevićev sin se uključio u politiku: Na događajima uz Đurića, ali ga nema na izbornoj listi
Foto: Grad Novi Sad
Mihailo Vučević skrenuo je pažnju medija kada se 2022. godine prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka. Nedugo zatim, njegov otac postao je ministar odbrane. 
 
Sudeći po trenutnoj stranačkoj aktivnosti, premijer Srbije Miloš Vučevića mogao bi da dobije naslednika i u političkom životu. Ukoliko se to ostvari, Mihailo će biti treća generacija političara u porodici Vučević.
Zoran Vučević bio je predsednik Skupštine Novog Sada u vreme radikalske vlasti od 2004. do 2008. godine. Njegov sin, a otac Mihaila, otišao je do samog političkog vrha, preuzimajući funkciju predsednika Vlade Srbije, a pre toga je bio gradonačelnik Novog Sada sa najdužim mandatom. 
 
Iako je prilikom predaje liste Srpske napredne stranke za lokalne izbore u Novom Sadu, dvadesettrogodišnji Mihailo išao rame uz rame sa gradonačelnikom Milanom Đurićem, Vučević mlađi nije se našao među kandidatima za odbornike.
Ipak, njegovo prisustvo u kampanji naprednjaka je učestalo, pa je prisutan na događajima u Kisaču, Kaću, za Uskrs u Novom Sadu...
 
Srpska napredna stranka podelila je na društvenim mrežama snimak u kojem Mihailo Vučević poručuje da ono što se radi u Novom Sadu, i u celoj Srbiji, "nije pitanje samo nekih brojeva ili takmičenja u infrastrukturnim dostignućima".
 
"To radimo kako bismo svim ljudima u Novom Sadu obezbedili bolji život, obezbedili mladima da mogu da ostanu u Srbiji i da imaju što bolje uslove za život. To je neka suština onoga što smo radili u prethodnom periodu i onoga što planiramo da radimo u narednim godinama. (...) Svi građani Novog Sada, a pogotovo mladi, ne žele da se Novi Sad vrati u prošlost, nego žele da Novi Sad ima sigurnu i čvrstu budućnost. Živeo Novi Sad, živela Srbija", poručio je Vučević mlađi.
 
 
Nekadašnji član kolektiva amaterskog pozorišta, ali i ljubitelj borilačkog sporta i nagrađivani karatista, bio je prisutan u Gradskoj kući prilikom posete višestrukog svetskog šampiona u kombat sambou Fjodora Jemeljanenka. Ime Vučevića mlađeg nije istaknuto u zvaničnom saopštenju Kabineta graodnačelnika, iako je on sedeo uz Đurića i Ognjena Cvjetićanina, člana Gradskog veća za sport i omladinu.
 
Na instagram profilu Mihaila Vučevića objavljene su i fotografije iz jula prošle godine, kada je učestvovao u akcijama sanacije štete nakon superćelijskih oluja. Tu je i fotografija sa stranačke slave, na kojoj je u prvom redu, uz predsednicu Skupštine grada Jelenu Marinković Radomirović i gradonačelnika.
 
Mihailo Vučević bio je i deo delegacije Republike Srbije prilikom zvanične posete Kini u maju 2023. 
 
Sin Miloša Vučevića nije odgovorio na pitanja u vezi sa njegovim učešćem u novosadskom političkom životu.
Političke "dinastije"
 
Nisu Vučevići jedina politička "dinastija" u Srbiji, pa ni u Novom Sadu. 
 
Otac Nenada Čanka, Milan, bio je jedan kratak period tokom 1973. i 1974. godine predsednik Skupštine Novog Sada, što je funkcija koja se poistovećivala sa gradonačelnikom.
 
Na ovim izborima učestvuje i Maja Mrnuštik, koja se našla na opozicionoj listi Udruženi za Novi Sad, a predvodi gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani. Njen otac, Miroslav Mrnuštik, bio je predsednik Evropske snage Vojvodine i gradski funkcioner.
 
Sinovi Vojislava Šešelja i Ištvana Pastora, Aleksandar i Balint, nastavljaju politike svojih očeva. Srpska radikalna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, ukoliko koalicija oko SNS-a odnese pobede u Novom Sadu, imaće priliku da zajednički učestvuju u gradskoj vlasti. 
 
Nije poznato da li Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, ima neku funkciju u Srpskoj naprednoj stranci, ali se može reći da u pojedinim trenucima sprovodi politiku partije. Tako je Danilo Vučić zajedno sa Milanom Radoičićem u maju 2023. godine obišao Srbe sa Kosova i Metohije koji su peške išli na skup u Beogradu koji je organizovala Srpska napredna stranka.
 
U javnosti je prisutan i Luka, sin Ivice Dačića, ali pažnju više privlači u estradnom kontekstu, nego političkom. 
 
Kada je reč o kadrovima SPS-a, decembarski izbori označili su i doslovni povratak Miloševića u ovdašnju politiku. Unuk Slobodana Miloševića, Marko, postao je poslanik u Skupštini Srbije.
 
Sin Tomislava Nikolića, Radomir, bio je gradonačelnik Kragujevca, dok se Branko Ružić 2022. godine pohvalio kako je njegov sin Milutin postao član Glavnog odbora SPS-a.
 
Naravno, tu je i porodica Krkobabić. Osnivač je Jovan, a naslednik Milan. Na kraju, dolazi i Stefan. 
  • NSvetlana

    17.05.2024 09:48
    Zvanična
    delegacija u Kinu? Kakav je on zvaničnik i koja je bila njegova uloga u toj delegaciji?
    Ovom ludilu stvarno kraja nema! Ne zaboravite 2.jun!
  • Veteran

    15.05.2024 17:50
    @Pmila NS
    Što bi rekao njegov veliki vođa" pa šta "....Čitava sekta SNS vređa narod Srbije,napravili su od njih robove....a NE POZNAJE ih ! Kada je toliko dobar,vredan i radan...kako se nije uhvatio nekog poštenog posla,nego pravo u politiku,stopama svoje porodične dinastije.Nema rada,plata ide,velika primanja,volim ovaj režim a ja ležim.
  • Misha

    15.05.2024 17:36
    Latin papagaj
    Bile dve pesme 80’ o takvima.
    Zlatni papagaj -Elektricni orgazam

    Guzonjin sin - Zabranjeno pusenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.