Vesna Turkulov: Ne borimo se za fotelje i funkcije, već za ljude

Doktorka Vesna Turkulov nosilac je liste koalicije okupljene oko SNS na izborima za Novi Sad zakazanim za 2. jun.
Vesna Turkulov: Ne borimo se za fotelje i funkcije, već za ljude
Foto: 021.rs

Ova nekadašnja upravnica Infektivne klinike u Novom Sadu i redovna profesorka Medicinskog fakulteta najavljena je nedavno na obeležavanju Dana pobede kao "heroina borbe protiv kovida i ponos Novog Sada u toj borbi".

U nedelju je na mitingu naprednjaka na Spensu kazala da je za nju "privilegija, čast i odgovornost da bude nosilac liste".

Na pitanje 021.rs šta je presudilo da prihvati poziv da bude prva na listi, Turkulov kaže da je time dobila priliku da da lični doprinos borbi za dobrobit svih Novosađana.

"Naša lista je patriotski blok svih dobronamernih ljudi, odnosno stranaka kojima je cilj da se bezrezervno bore za bolji život svih ljudi koji žive u ovom divnom gradu, bez obzira na poreklo, stepen obrazovanja, nacionalnost i veroispovest. Ne borimo se mi za fotelje i fukcije, niti politiku doživljavamo kao neki lov na trofej. Jedino za šta se borimo jesu ljudi, da im sutra bude bolje nego što je danas. Ja sam prva među jednakima na našoj listi, i to je velika čast".

Dodaje da ništa nije dovoljno dobro da ne može biti još bolje, pa će se truditi da mnogo toga unapredi kada je u pitanju funkcionisanje Grada i gradskih službi.

"Pre svega mislim na zdravstvenu i komunalnu službu, parkinge i garaže koji se grade. Novi Sad je veliki grad, ekonomski razvijen, univerzitetski grad u kome živi i u koji pristiže sve veći broj ljudi. Samim tim i funkcionisanje grada je vrlo složeno. On se gradi, razvija i gradske službe dobro funkcionišu. Volela bih kada bi se i građani bolje odnosili prema javnoj imovini, i cenili ono što je urađeno u proteklom periodu", kaže Turkulov.

Obećava i da će učiniti sve da se poboljša zdravstveni segment.

"Boriću se za proširenje postojećih kapaciteta, kao i brže pružanje zdravstvenih usluga, skraćivanje liste čekanja na preglede i operacije i obezbeđivanje nedostajućih službi u prigradskim naseljima. Novi Klinički centar, koji će biti u funkciji u proleće sledeće godine, imaće 16 operacionih sala i time će biti skraćene liste čekanja za neke operacije. Što se tiče Novog Sada veliki broj ambulanti je izgrađen, renoviran, veliki broj klinika KCV je renoviran", kaže Turkulov i ocenjuje da bi povećanje plata, poboljšanje uslova rada i promena atmosfere u zdravstvu zadržala mlade lekare koji sve češće odlaze u inostranstvo na rad.

Dr Vesna Turkulov je do pre dve nedelje bila državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

"Dok sam obavljala taj posao trudila sam se da svoje veliko iskustvo primenim pre svega u sektoru organizacije zdravstvene službe i to zapošljavanju novih kadrova, nabavke opreme, rekonstrukcije objekata, polaganja stručnih ispita, uvođenja novih zdravstvenih tehnologija i sično. Država je u poslednjih nekoliko godina zaposlila preko 10.000 zdravstvenih radnika, nabavila veliki broj medicinske opreme, izgradiila bolnice i gradi se nekoiko kliničkih centara. Moramo nastaviti dalje u istom smeru".

Kao upravnica Infektivne klinike, koja je tokom dve godine kovida bila pod velikim opterećenjem, odlikovana je Zlatnom medaljom za borbu protiv virusa. Ona smatra da se srpsko Ministarstvo zdravlja odlično pokazalo i snašlo u prethodnoj pandemiji.

"Mnogo bolje od drugih, daleko razvijenijih zemalja. Imali smo stručne protokole, sve najnovije lekove, opremu, nove kovid bolnice. Svakako da bismo sada bili još spremniji za eventualnu novu pandemiju. Naš najveći izazov je bio zarazna bolest koja je potpuno nova, koja se širila velikom brzinom i dovodila do razvoja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. Trebalo je organizovati smeštaj, osoblje, nabavku lekova i zaštitne opreme i još puno toga, a pri tome se truditi da sve ostalo normalno funkcioniše", kaže Turkulov i apostrofira vakcinaciju kao ključnu meru za sprečavanje budućih pandemija.

Na pitanje kako posle više od dve godine gleda na optužbe iznete krajem 2021. godine o tome da je na Infektivnoj klinici tokom kovida postojalo posebno odeljenje samo za odabrane pacijente, odgovara da nju interesuju samo rezultati rada i zalaganja.

"Za mene je svaki pacijent najvažniji i prema svakome se odnosim s posebnom pažnjom i poštovanjem. Tako će uvek biti", zaključuje dr Turkulov.

  • Saljivdzija

    20.05.2024 14:04
    Odlican vic.
  • pape

    20.05.2024 13:57
    o da
    Prost i oboleo narod. Vekovni oporavak.
  • Vesna

    20.05.2024 13:42
    ...
    Dr. Vesna je jedna kraljica i gospođa i svetski stručnjak
    Toliko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.