NSBI: Prvi put u istoriji u Novom Sadu ukinuta biciklistička staza

Početkom godine je u Novom Sadu prvi put u istoriji grada ukinuta biciklistička staza, i to, kako poručuje Novosadska biciklistička inicijativa, jedna od najvažnijih u gradu.
Reč je o stazi na Sentandrejskom putu, koja povezuje Klisu sa centrom grada.
 
Na delu Sentandrejskog puta od benzinske pumpe do raskrsnice sa Partizanskom, i u delu Kisačke od raskrsnice sa Partizanskom do raskrsnice sa Bulevarom Kralja Petra I (obostrano), ukinuto je čak jedan kilometar i 120 metara biciklističke staze.
"Razlog ukidanja biciklističke staze je zapravo nepostojanje trotoara, te je da bi se obezbedilo kretanje pešaka, postojeća biciklistička staza ukinuta saobraćajnim znakom i time pretvorena u pešačku. Iako je naše udruženje godinama u nazad predlagalo institucijama da se uz biciklističku stazu izgradi trotoar za šta i postoji prostor i svi uslovi, te da se biciklistička staza rekonstruiše, Gradska uprava se ove godine ipak odlučila za lakšu opciju – da ukine kilometar biciklističke staze", piše NSBI.
 
Kako navodi NSBI, ovaj potez je jedan od važnijih biciklističkih koridora u Novom Sadu. Put kojim idu motorna vozila je veoma prometan, pa kretanje biciklista nije bezbedno, ocenjuje ova inicijativa. NSBI upozorava na potencijalne saobraćajne nezgode koje po bicikliste mogu biti kobne. 
NSBI podseća da su još pre pet godina apelovali na Grad da se postojeća biciklistička staza rekonstruiše, a pored nje izgradi trotorar, kako bi se omogućilo nesmetano kretanje pešaka i biciklista. 
 
"Takođe smo apelovali i da se završi krak staze na Sentrandrejskom putu (sa desne strane) u smeru od Partizanske ka Teodora Mandića (naspram Univerexport objekta). Na ovom potezu je pre nekoliko godina završena izgradnja dela biciklističke staze do raskrsnice sa Šajkaškom, a preostalo je da se kod NIS benzinske pumpe izgrade pešačka i biciklistička staza", navodi NSBI.
 
Uprkos brojnim apelima, ovo nije urađeno.
  • Bojan

    23.05.2024 11:09
    @Лазар

    Sto jezika znaš i na svakom si nepismen.
  • Dragan

    23.05.2024 06:52
    Sramota
    Da Bački Breg , Sombor, Novi Sad , Subotica i Beograd nisu spojeni biciklističkom stazom i dalje niz Dunav , da se rekonstruišu putevi i mostovi bez istih … putuj Evropo !
  • Лазар

    22.05.2024 21:48
    Бицикла је једино чисто превозно средство.
    Или ако хоћете на hrvaćsnskom Bicikli,
    A bogami i na engleskom
    Bicikl

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.