Kome će otići Nestorovićevih 11.000 glasova u Novom Sadu: Sud odbio žalbu njegove grupe građana

Viši sud odbio je žalbu Grupe građana "Mi snaga naroda" Branimira Nestorovića, nakon što Gradska izborna komisija (GIK) nije prihvatila njihovu listu za izbore u Novom Sadu.
Nakon ove odluke suda, izvesno je da lista Branimira Nestorovića neće učestvovati na izborima u Novom Sadu. 
 
Razlog za odbijanje ove grupe građana je nedovoljna zastupljenost žena na listi.
Sudija Duška Simić je ocenila da je Gradska izborna komisija donela ispravnu odluku kada je odbila listu "Mi snaga naroda", te da navodi žalbe ove grupe građana ne dovode u pitanje pravilnost i zakonitost odluke GIK-a. 
 
Sud je ocenio i da to što je kandidat ove liste za odbornika u Skupštini grada povukao svoju kandidaturu ne menja ništa, jer se odluka donosi na osnovu dokumentacije koja je predata.
Podsetimo, GIK je utvrdio da se na listi "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" među 21 kandidatom nalazi 13 muškaraca i osam žena, po čemu je njihov odnos u procentima 62:38. Prema zakonu, na izbornoj listi mora da se nalazi barem 40 odsto manje zastupljenog pola. 
 
Lista čiji bi kandidat za gradonačelnika bio Milovan Bajagić ukazala je na to da ni GIK nije poštovao zakon, jer je prethodno već odobrio dve liste na kojima ima manje od 40 odsto žena. U pitanju su liste Aleksandra Odžića i "Za prave stvari podrži Gari". Međutim, njihove žalbe i prigovore nisu prihvatili ni GIK, a ni sud. 
 
Na ukazivanje Nestorovićevog tima da su već proglašene dve liste sa manje od 40 odsto žena, sud je ocenio da nije njihov posao da ocenjuju zakonitost odluka izbornih komisija u postupcima proglašenja drugih lista, dodavši da te navode mogu da koriste u eventualnom postupku zbog povrede ustavnih prava pred Ustavnim sudom. 
 
Glavno pitanje - kome će otići glasovi?
 
Lista Branimira Nestorovića je na parlamentarnim izborima imala dobar rezultat i u Novom Sadu. Njegova lista osvojila je čak 11.000 glasova, čime je dobila veću podršku i od Socijalističke partije Srbije.
 
Poslednja istraživanja iz marta pokazuju da je "Mi snaga naroda", uprkos podelama unutar pokreta, zadržala podršku u Novom Sadu i da bi najverovatnije prešla cenzus. Faktor plus procenjuje da Nestorovićev pokret ima 3,2 odsto podrške, dok Nova srpska politička misao toj grupi građana daje čak 7,5 procenata.
 
S obzirom na to da je na decembarskim izborima u Novom Sadu razlika između koalicije okupljene oko vlasti i najveće opozicione liste bila oko 10.000 glasova, tumačilo se da bi upravo Nestorovićev "igrač" u Novom Sadu mogao da bude tas na vagi.
Odbijeni i ostali
 
Viši sud je pre nekoliko dana odbio i žalbu "Zajednice Srba", čija lista nije priznata jer je jedan od kandidata imao pasiviziranu adresu, a drugi je promenio mesto prebivališta. 
 
Ostalo je još da se Viši sud izjasni o žalbi Koalicije ratnih veterana Novog Sada, koju je GIK odbio zbog nedovoljnog broja potpisa podrške.
 
Ovu koaliciju čine dve političke stranke nacionalnih manjina: ruska "BUNT-Prava Srbija-БУНТ-Настоящая Сърбия" i slovačka "Ratni veterani za Srbiju - Vojnovi Veterani pre Srbsko". Izborna komisija nije priznala status liste nacionalnih manjina, jer su saveti ruske i slovačke nacionalne manjine dali mišljenje da ove partije ne zastupaju pomenute manjine.
 
U žalbi sudu ove stranke navode da GIK nije tražio mišljenje saveta nacionalnih manjina u slučaju proglašenja liste Ruske stranke, kao ni za stranku Istina, koja zastupa vlašku manjinsku zajednicu. 
 
Sporili su i to što je GIK kao relevantno mišljenje prihvatio stav Saveta slovačke nacionalne manjine, po kome tu listu zastupa "Slovačka demokratska liga", koja je kao partija osnovana dva dana pre raspisivanja izbora. 
 
U Novom Sadu je do sada proglašeno 14 lista, a ukoliko sud prihvati žalbu ratnih veterana, oni će biti na 15. mestu.
  • Stevan

    21.05.2024 23:15
    Staviš 1 ženu manje na listi za odbornike. Imaš pravo da za 48 h Ispraviš grešku i predaš ispravnu listu. Ti ispraviš grešku, a GIK ti odgovori da se greška ne može ispraviti. Odeš na sud , a sud ti kaže da se greške ne mogu ispraviti. Ti daš primedbu da su dve liste sa istom greškom prihvaćene, a sud kaže da treba gledati sebe a ne šta su drugi uradili. I to je sudstvo?? Nezavisno??? Sramota. Da vam nije Vučić javio da ne pustite listu ni po koju cenu?? Čemu služe ti naši sudovi?? Kakvi su to izbori??
  • Stiv

    21.05.2024 06:50
    Nestorović
    kratko i jasno, Nestorović je političar u pokušaju, ne jede se sve što leti
  • B

    21.05.2024 06:16
    V
    Igrale se "lopovije"nasred zemlje Srbije,,a onda su lopovije strpali u čelije KAD TAD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.