Sasvim druga priča: Uvesti moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za stambene zgrade

Sasvim druga priča je saopštila da je potrebno što pre uvesti jednogodišnji moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za objekte višeporodičnog stanovanja.
Sasvim druga priča: Uvesti moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za stambene zgrade
Foto: 021.rs

Kako navode, to je potrebno "zbog potrebe revizije izdatih lokacijskih uslova datih od strane gradskih komunalnih preduzeća ka investitorima jer je to neophodan korak ka dobijanju građevinske dozvole".

Podsećaju da Skupština grada gotovo na svakoj sednici izglasa neke izmene planova detaljne regulacije, dokumente kojima je prethodno potrebna izuzetno detaljna analiza svih institucija, kojim dozvoljava nekontrolisanu gradnju višeporodičnih stambenih objekata, a da pritom ne radi ništa po pitanju komunalne infrastrukture i parkinga.

"Pitamo gradonačelnika zasto on i njegove uprave rade po nalogu "novopečenih" investitora, a ne po nalogu gradjana koji su ih birali? Da li je finansiranje vladajuće mašinerije SNS-a od strane tih istih investitora razlog takvom ponašanju? Poslednjih godina, aktuelan je trend ubrzane izgradnje zgrada u već urbanizovanim delovima grada - Telep, Nova i Stara Detelinara, Petrovaradin, Podbara itd. Porodične kuće zamenile su višespratnice u ulicama u kojima niko nije menjao komunalnu infrastrukturu ni predvideo parking mesta za potreban broj stanara. Imamo sve ćešće scene sanacija havarija kako na vodovodnoj tako i toplovodnoj komunalnoj infrastrukturi. Po perifernim gradskim naseljima, pre svega po Veterniku, obodnim delovima Adica, zgrade se grade u ulicama koje još i nemaju asvalt niti kanalizacije. Sramno za 21. vek", stoji u saopštenju.

SDP navodi da je jedna od mera za koju se zalažu uvođenje jednogodišnjeg moratorijuma na dalju gradnju višespratnih stambenih objekata.

Kako tvrde, moratorijum bi omogućio nadležnima da pažljivije procene trenutno stanje infrastrukture, sprovedu potrebne sanacije kritične infrastrukture, kao i razmotre efikasnije načine planiranja i regulacije buduće gradnje kroz, izmenu Generalnog urbanističkog plana, kako Novi Sad pod ovakvim okolnostima ne bi doživeo totalan kolaps ka kojem se trenutno ubrzano kreće.

Grupa građana "Sasvim druga priča" na lokalne izbore 2. juna u Novom Sadu izlazi pod rednim brojem 5.

  • Logika

    22.05.2024 12:40
    1. Očigledno je da ovaj sumanuti stampedo gradnje ne čini cene stanova pristupačnijim.
    2. Ako je tvoja struka potrebna i tražena, kako ne možeš da priuštiš stan?
    3. Ako ne možeš finansijski da izdržavaš porodicu, zašto si je zasnovao?
    4. Ako ti je život u grad preskup, valjda je normalno da odeš da živiš negde drugde, umesto što onima koji mogu da ga priušte priželjkuješ urbanistički haos.
  • Dule

    21.05.2024 13:56
    U gradu gde mlada porodica ne može da priušti niti da nađe sebi stan sem ako ne radi u IT-u, stranka koja pretenduje na vlast predlaže jednogodišnji moratorijum na gradnju stanova???

    Evo vam pametniji predlog: od prodaje svih budućih parcela, napravite fond za gradnju gradskih stanova i dajte ih stanovnicima čije su nam struke potrebne.
  • Le Kler

    21.05.2024 11:21
    Tako je!!Za ovu ovakvu gradnju mora neko da odgovara, što pre to bolje!!Napravili privatnu prćiju od tako lepog grada zarad svojih ličnih interesa!! Sramota i ruglo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.