U Novom Sadu od početka epidemije registrovano troje obolelih od malih boginja

Na teritoriji Novog Sada od početka epidemije malih boginja registrovana su tri slučaja morbila i to jedan u februaru, drugi u aprilu i treći u maju.
U Novom Sadu od početka epidemije registrovano troje obolelih od malih boginja
Foto: Pixabay
Obolele osobe su starije od 30 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a dve su nepoznatog vakcinalnog statusa. 
 
Jedan slučaj malih boginja potvrđen je u februaru kod dvogodišnjeg deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje nije vakcinisano.
Istog meseca potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci, a potvrđeno je oboljenje i kod četrdesetjednogodišnje osobe iz Bora.
 
U Srbiji je do danas registrovano ukupno 99 slučajeva morbila, od čega su 64 prijavljena na teritoriji Beograda.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 51 slučaj je potvrđen u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a 13 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.
 
Među obolelima je 19 dece mlađe od šest godina, od kojih je 16 bilo nevakcinisano. Dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.
 
Ukupno 16 nevakcinisanih osoba je u uzrastu od osam do 25 godina, pet potpuno vakcinisanih osoba je uzrasta 14, 15, 16, 18 i 23 godine, kao i 24 osobe starije od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. 
 
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.