INFOGRAFIKA Odakle su kandidati na izborima u Novom Sadu?

Analiza 021.rs pokazuje slabu zastupljenost kandidata iz prigradskih naselja na 14 proglašenih lista za predstojeće lokalne izbore 2. juna.
INFOGRAFIKA Odakle su kandidati na izborima u Novom Sadu?
Foto: 021.rs
Mesna zastupljenost je važna, jer ona ukazuje na to da bi građani iz raznih delova grada zaista mogli da imaju svoje odbornike u lokalnom parlamentu kojima bi mogli da se obrate za probleme u svojoj sredini.
 
Naravno, pitanje je da li bi ih njihove komšije saslušale. Kako je pokazala analiza 021.rs, na svaka tri i po kandidata iz gradskog naselja dolazi jedan kandidat iz prigradskih delova grada. 
 
Najviše kandidata je iz Petrovaradina, Rumenke, Veternika i Sremske Kamenice. Tek po jednog kandidata imaju Ledinčani, Begečani i meštani Čeneja. 
 
Prema Zakonu o lokalnim izborima, za odbornika može biti izabran svako ko ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj je predložen za odbornike, u ovom slučaju na teritoriji Grada Novog Sada.
Odakle su kandidati za odbornike?
 
Prva na listiću za lokalne izbore u Novom Sadu biće koalicija "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra". Oko ove koalicije sa vladajućom Srpskom naprednom strankom okupljeni su i Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista i Zavetnici.
 
Koalicija je predala listu od 78 odbornika u Skupštini, odnosno onoliko koliko inače i može da sedi u gradskom parlamentu.
Od ovih 78 kandidata, na čelu sa dr Vesnom Turkulov i sadašnjim gradonačelnikom Milanom Đurićem, njih 54 ima mesto prebivališta u Novom Sadu.
 
Za njima slede i oni koji žive u Veterniku i Sremskoj Kamenici, zatim po dvoje iz Petrovaradina, Kaća, Futoga, Stepanovićeva i Kovilja, dok su ostali iz Rumenke, Ledinaca, Bukovca, Begeča, Budisave i sa Čeneja.
 
 
Kad je reč o najvećoj opozicionoj koaliciji "Udruženi za slobodan Novi Sad", koju čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), sve stranke sa prethodne liste "Srbija protiv nasilja" (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar - SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret za preokret), kao i Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, oni su takođe predložili 78 kandidata. Nosioci liste su Vladimir Vrsajkov i Borislav Novaković.
 
Čak 65 kandidata za gradsku skupštinu ima mesto prebivališta u Novom Sadu, dok za njima sledi i nekoliko njih koji žive u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, potom u Rumenki, Veterniku i Kovilju, dok je jedan iz Bukovca.
 
Druga po veličini opoziciona lista, "Heroji - Miša Bačulov", predložila je 47 osoba za kandidate za odbornike u Skupštini grada. Od tog broja je njih 31 iz Novog Sada, dok za njima idu i oni koji žive u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Futogu i Veterniku, kao i po jedno iz Stepanovićeva i Rumenke.
 
Postoje tri liste čiji su kandidati svi iz vojvođanske prestonice - lista vlaške nacionalne manjine stranke "Istina" sa 25 kandidata iz Novog Sada, Grupa građana "Novi Sad glavni grad Vojvodine - pokret Autonomija - Aleksandar Odžić" sa 23 kandidata, kao i lista Grupe građana "Kreni-promeni Novi Sad" sa 27 kandidata. 
 
 
"Sasvim druga priča" predala je GIK-u listu sa 25 kandidata za odbornike u skupštini, od kojih je 19 iz Novog Sada, a po jedan iz Rumenke, Sremske Kamenice, Kaća, Futoga, Veternika i Budisave.
 
Lista "Gari - Građanska akcija za razvoj i inovacije" predložila je 23 kandidata, od kojih 18 ima prebivalište u Novom Sadu, dok za njima slede i oni iz Petrovaradina, Futoga, Bukovca i Kisača.
 
Što se tiče manjinskih lista, ona okupljena oko Ruske stranke na čelu sa Ivanom Macak predložila je ukupno 22 kandidata, od kojih je 12 iz Novog Sada, njih šestoro iz Petrovaradina, a slede iz i kandidati iz Sremske Kamenice, Rumenke i Kaća.
 
Savez vojvođanskih Mađara predložio je 29 kandidata za odbornike u skupštini, od kojih je 19 iz Novog Sada, a za njima ide po troje iz Rumenke i Budisave, dvoje iz Kaća i po jedan kandidat iz Petrovaradina i Veternika.
 
Slovačka demokratska liga predložila je najviše kandidata iz Kisača, njih petoro, dok je jedan iz Rumenke.
Koalicija između Dveri i Narodne stranke predložilo je ukupno 20 kandidata za gradski parlament, a među njima je najviše iz Novog Sada - čak 16, dok za njima idu kandidati iz Rumenke i Petrovaradina.
 
Na listi "Ćale ovo je za tebe" je 15 kandidata, od kojih je 14 iz Novog Sada i jedan iz Petrovaradina. 
 
Dosta je bilo predložio je deset kandidata, od kojih je dvoje iz Veternika, a ostali iz Novog Sada.
  • Bojan

    23.05.2024 11:48
    I dalje ima previše kandidata iz okolnih sela i divljih naselja u odnosu na Novosađane.
  • Ja

    22.05.2024 20:54
    Šta je ovo čudno. U Beogradu opozicija samo prihvata krug dvojke. Sve ostalo su seljaci. A u krugu dvojke su Crnogorci, Bosanci i ostali. Srba iz Srbije skoro da i nema. Hajde objavite ovo da čujemo glas naroda.
  • tako im i treba

    22.05.2024 18:35
    sto vise glasaju za AV to ih ovaj manje ceni i postuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.