Nestorović podneo tužbu zbog obaranja izborne liste u Novom Sadu

Nosilac liste "Mi snaga naroda - Novi Sad" Branimir Nestorović podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv države Srbije i Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Sadu zbog obaranja te izborne liste.
Nestorović podneo tužbu zbog obaranja izborne liste u Novom Sadu
Foto: Medija centar Beograd
Kako tvrdi, njihova lista je diskriminisana.
"Uz tužbu su priložene osporene odluke sa spiskom od oko 50 izbornih lista, koje su gradske komisije prihvatile i proglasile iako u njima nema najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola. Među tim listama nalaze se i liste Srpske napredne stranke (SNS)", navodi se u saopštenju.
Ta grupa građana je od suda zatražila da državi i GIK-u "zabrani diskriminatorno ponašanje", poništi sporne odluke i da odloži utvrđivanje konačnih rezultata i objavljivanje zbirne izborne liste do okončanja tih postupaka.
 
Podsetimo, Gradska izborna komisija u Novom Sadu odbacila je izbornu listu pokreta Branimira Nestorovića - zbog nedovoljnog broja žena.
 
Ovoj listi je nedostajala jedna žena kako bi bila validna. 
 
Naime, uvidom u dokumentaciju, GIK je utvrdio da se od 21 predloženog kandidata za odbornike na listi nalazi 13 pripadnika muškog pola, što iskazano u procentima predstavlja 61,9 odsto kandidata više zastupljenog pola i osam pripadnica ženskog pola, a što iskazano u procentima predstavnja 38,1 odsto kandidata manje zastupnjenog pola.
 
Pošto je po zakonu neophodno da ih bude bar 40 odsto, ispunjeni su uslovi da se odbije proglašenje te izborne liste.
 
Ovu listu podržalo je 1.072 građana i GIK nije našao drugih manjkavosti.
Poslednja istraživanja iz marta pokazuju da je "Mi snaga naroda", uprkos podelama unutar pokreta, zadržala podršku u Novom Sadu i da bi najverovatnije prešla cenzus. Faktor plus procenjuje da Nestorovićev pokret ima 3,2 odsto podrške, dok Nova srpska politička misao toj grupi građana daje čak 7,5 procenata.
 
S obzirom na to da je na decembarskim izborima u Novom Sadu razlika između koalicije okupljene oko vlasti i najveće opozicione liste bila oko 10.000 glasova, tumačilo se da bi upravo Nestorovićev "igrač" u Novom Sadu mogao da bude tas na vagi.
  • Новосађанин

    25.05.2024 21:13
    Какогод
    Врати се Несторе у игру, да бар имамо за кога да гласамо.
    Овако имамо само Вучићеве напредњаке и Ђиласове назадњаке (у пар колона).
    А и једни и други су на поводцу западних амбасада.

    Крајње је време за еке потпуно нове људе, идеје, странке.
  • Miki

    25.05.2024 17:39
    Najviše volim vestu o pokretu li pljuje ih i sns i opozicija. Kakva komedija.
  • Mladen

    25.05.2024 16:39
    Dr Nestorovic
    Ne brukajte se vise,kolega..sve vise sumnjam da ste neverovatno naivni...Pecaj i uzivaj u obrenovackoj marini....sa bogovskim ljudima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti