ODIHR, Evropska unija, CeSID i APV posmatraju izbore u Novom Sadu

Dve strane i dve domaće organizacije dobile su dozvolu da budu posmatrači izbora u Novom Sadu.
ODIHR, Evropska unija, CeSID i APV posmatraju izbore u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Nasuprot tome, Gradska izborna komisija je odbila dve domaće nevladine organizacije, jer učestvuju na izborima. 

Dozvolu da prate rad organa za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Novog Sada, raspisanih za 2. jun 2024. godine, odnosno da prate rad Gradske izborne komisije Grada Novog Sada i biračkih odbora kao ovlašćeni strani posmatrači dobili su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kao i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Misija za posmatranje izbora.

Osim ove dve inostrane organizacije, dozvole za praćenje rada GIK i biračkih odbora kao ovlašćeni domaći posmatrači dobili su Akcija progresivne Vojvodine (APV) i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).
 
Odlukom GIK-a nije izdato ovlašćenje Udruženju Kreni–Promeni za domaćeg posmatrača jer su učesnici izbora u Novom Sadu sa izbornom listom "Dr Savo Manojlović - i ja sam Novi Sad - Kreni - promeni", kao ni Udruženju "Budi Heroj" jer takođe učestvuju na izborima sa listom "Heroji - Miša Bečulov", što je u suprotnosti sa članom 161. Zakona o izboru narodnih poslanika i ulozi posmatrača u praćenju rada organa za sprovođenje lokalnih izbora.

GIK je u rešenju o odbijanju davanja statusa domaćih posmatrača ovim organizacijama naveo da oni kao učesnici izbora već imaju imenovane članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu za biračka mesta u Gradu Novom Sadu.

  • Bojan

    29.05.2024 11:55
    Dzabe odihr kada ce slikati svaki glas i opet nikom nista
  • Dušan

    29.05.2024 11:19
    Kradja
    Dzabe posmatraju
    Kada ce SNS da slika svaki glas
  • Vaske

    29.05.2024 10:05
    Udarac dzakova hoce da vodi grad, a eto opet ne poznaje zakon. I opet ce neko drugi biti kriv zbog njegovog neznanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.