Dunav kod Novog Sada prešao granicu redovne odbrane od poplava: Ovo je prognoza za naredne dane

Dunav kod Novog Sada jutros je prešao granicu redovne odbrane od poplava koja iznosi 450 centimetara.
Dunav kod Novog Sada prešao granicu redovne odbrane od poplava: Ovo je prognoza za naredne dane
Foto: 021.rs
Prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda su da će i narednih dana vodostaj Dunava nastaviti da raste, ali će biti niži od ranijih procena i dostići će oko pet metara.
 
Ovo će biti niži poplavni talas od januarskog, kada je vodostaj bio preko pet i po metara.
Kako se navodi u procenama RHMZ-a, Dunav će kod Novog Sada u subotu, 15. juna biti oko 490 centimetara, nakon čega bi trebalo da raste još nekoliko centimetara i potom polako krene da opada.
 
Vrhunac plavnog talasa će kroz Srbiju prolaziti narednih nekoliko dana i na većini mernih stanica će preći granicu redovne odbrane od poplava, ali će opet svuda biti od metar do metar i po ispod granice vanredne odbrane od poplava.
Kako se smanjila procena rasta visine reke, vodostaj od oko 500 centimetara ne bi trebalo da izazove plavljenja u nebranjenim zonama kod Novog Sada, što su delovi Kamenjara, Šodroša, Ribarskog ostrva, jer se tu većina objekata gradi da izdrži rast Dunava i do pet i po, pa i šest metara. Viši vodostaj će samo smanjiti prostor na Štrandu, Oficircu, kao i pristup obali na pojedinim mestima, pretežno sa sremske strane.
 
Dunav je uzvodno u Mađarskoj već krenuo da opada, tako da kod Budimpešte treba da krene da pada ispod granice redovne odbrane od poplava, ali se očekuje da nešto viši vodostaji na reci ostanu još danima.
 
Zbog visokog vodostaja "Vode Vojvodine" već nekoliko dana sprovode poslove na redovnoj odbrani od poplava na preko 73 kilometra obale Dunava, i to najvećim delom kod Bezdana i Apatina.
 
Kod Novog Sada redovna odbrana je na manjem delu od 11,4 kilometra u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca. Zbog ovih mera zatvorene su ustave "Prud" u Sremskim Karlovcima, "Sadovi" i "Vojna bolnica" u Petrovaradinu.
  • Sloba53

    12.06.2024 09:18
    Ostaje da molimo Boga da Dunav ne raste jer od kada je DTD uništen , kao i sve ostalo, ništa se ne radi na organizovanju odbrane od poplava. Naprotiv , kada po njihovom planu smanje korito Dunava zbog NS na vodi i unište Šodroš , neće nam ni Bog pomoći.
    Vratite opštine u NS , neka glasači ovog režima određuju sudbinu sebi , a ne i ostalima.
    Živela srbija , sa čankom !
  • kuzze detelinara

    11.06.2024 18:13
    ništa strašno
    ... opušteno
    Dunav ko Dunav, samo kad čamcem se vozate: pazite na stabla što plutaju
  • Neko

    11.06.2024 16:51
    Moji sugrađani...
    A vi samo pomerajte nasip,isecite svo drveće(Bože moj šta će nam zelenilo) unakazite kao što ste Šodroš i gradite NS na vodi.Jednog dana zbog vas plivaće ceo NS.A svi koji to podržavaju nek stave prst na čelo i dobro razmisle.Ali za to su neki koji nisu Novosađani.Pitanje je hoćemo li to moji sugrađani dozvoliti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.